LezersbrievenWoensdag 27 januari

Geef kinderen de kans om hun schooladviezen op te krikken

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 27 januari.

Bij Imrane uit Rotterdam-zuid thuis wordt er al enige tijd online les gevolgd. Beeld Arie Kievit / de Volkskrant
Bij Imrane uit Rotterdam-zuid thuis wordt er al enige tijd online les gevolgd.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Brief van de dag

Logischerwijs is er momenteel veel aandacht voor het onderwijs. Gaan de scholen nu wel of niet binnenkort weer open? In hoeverre is er sprake van leerachterstanden of moeten we van leervertraging spreken? Gaan de eindexamens en eindtoets door? Eindexamenklassen gaan wel naar school, groepen 8 in principe niet, tenzij er sprake is van kwetsbare kinderen (en in sommige gevallen kwetsbare groepen, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam). De basisscholen wordt gevraagd toch vooral kansrijk te adviseren, omdat er vorig sprake was van lagere schooladviezen, met name voor kinderen met laagopgeleide ouders.

Nu moet mij toch iets van het hart. Nadat vorig schooljaar de eindtoets geschrapt werd, werd kinderen de kans ontnomen om nog eens te laten zien of er nu op goed niveau geadviseerd was. Normaal is het zo dat scholen na een zeer goed gemaakte eindtoets adviezen moeten en kunnen heroverwegen en eventueel verhogen. Vaak zien leerkrachten in de aanloop naar die eindtoets al dat sommige kinderen nog een sprongetje maken in hun ontwikkeling en zijn alert. Nu kregen ze te horen dat adviezen niet meer veranderd mochten worden, ook al had een kind in de klas laten zien dat heroverweging van het advies wellicht nodig was.

Gelukkig wilden gesprekken door de groepsleerkracht met VO-scholen nog wel eens helpen om toch die deur naar een hoger niveau voor een kind open te zetten. Daar ging men van de professionaliteit van basisscholen uit. Maar aan de vastgelegde adviezen mocht niet meer gesleuteld worden, zo kwam het bericht uit Den Haag. Misschien een gedachte om eens mee te nemen als er weer over de lagere schooladviezen van 2020 gesproken wordt.

J. de Boer, Leiden

Klimaattop

Met gemengde gevoelens zie ik bij de vertegenwoordiging van Nederland op de klimaattop demissionair minister Van Nieuwenhuizen een belangrijke rol spelen. Tegelijk is zij voorstander van het kappen van bomen van Amelisweerd. Voor een verbreding die onnodig zou zijn met smallere rijstroken en een maximimsnelheid van 80 kilometer. Lagere snelheden leveren lagere CO2-, stikstof- en fijnstof-emissies op. Het uitgespaarde geld kan voor duurzame projecten worden gebruikt.

Jan van Oostwaard, Driebergen-Rijsenburg

Dansen en swingen

Aan het begin van de coronacrisis speelden de omroepen een duidelijke rol. De laatste uitzendingen van Matthijs van Nieuwkerk waren opbeurend, Beau van Erven Dorens maakte televisie vanuit zijn huiskamer. De livestream van de Vrienden van Amstel was een succes. Omroepen, waar blijven jullie nu? Dit is tijd voor creativiteit! We zien nu alleen maar zwaarmoedige praatprogramma’s. Sla de handen ineen en open de microfoon vanaf 12 uur voor al die geweldige zangers en rappers die Nederland rijk is. Zorg dat we weer kunnen dansen en swingen, dat jongeren iets hebben om naar uit te kijken – én help daarmee onze muzikanten!

Hans Vuijsje, Amstelveen

Oorlogspad

In haar column (Ten eerste, 26 januari) reageert Sheila Sitalsing op het gebruik en effect van taal. De rellen vergelijken met ‘burgeroorlog’ is buiten proporties. Het zet aan tot nog meer onrust, acties en vernielingen. Na een rellenoverdosis op radio en televisie komt haar column ook recht uit mijn hart. Ik voel me gesteund en ben trots op mijn Volkskrant. Maar wat stond er op de voorpagina? ‘Relschoppers op oorlogspad’.

Nellie Gloudemans, Hoogland

Nieuwe teststraat

Zo makkelijk om de rellen te veroordelen. Terwijl er misschien een sommetje te maken valt. Tien gemiste avondjes stappen is een bushokje in brand. Twee maanden niet sporten is een geplunderde supermarkt. De jonge mannen (want dat is de dadergroep) hebben een uitlaatklep nodig. Is sporten echt niet mogelijk? Of inzet van de daders bij het opbouwen van een nieuwe teststraat? Al die energie zouden we op een positieve manier moeten inzetten.

Catherine Strasser, Houten

Dubieuze rol

Zouden er echt mensen zijn die denken dat de rellen zonder de dubieuze rol van de glasindustrie zijn georganiseerd?

Zweitse de Wit, Gasselternijveen

Thuisspelers

Sinds er in de eredivisie zonder publiek wordt gespeeld, werden er per speelronde van 9 wedstrijden gemiddeld nog maar 3 (!) gewonnen door de thuisspelende club. In ‘Minder gele kaarten door lege tribunes’ (Ten eerste, 26 januari) wordt beweerd dat publiek de wedstrijd beïnvloedt via de scheidsrechter. Helemaal waar.

Thuisspelende clubs zijn niet alleen in het nadeel omdat ze de steun van het eigen publiek missen, ook omdat tegenstanders (en scheidsrechters!) met minder schroom naar de vijandige stadions gaan. Voetbalverslaggevers moeten dat eens in ogenschouw nemen als ze bijvoorbeeld schrijven dat FC Twente voor het eerst sinds 1965 vijf thuiswedstrijden op rij niet gewonnen heeft.

Peet Fermon, Hulst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden