Opinie(V)mbo

Geef helden van het (v)mbo een podium

Hoe verbeter je de beeldvorming van het vmbo? Geef leerlingen en leraren van het (v)mbo een podium, oppert Bas Schepers, oprichter van het Heldenbureau.

Bas Schepers
Vmbo-leerlingen komen op school aan voor een examen. Beeld ANP
Vmbo-leerlingen komen op school aan voor een examen.Beeld ANP

Didi is 29 en heeft haar eigen bedrijf ‘The selfmade man’. Ook is ze bekend van haar rugtassen ‘Bags2Work’. Deze ontwierp en maakte ze samen met vluchtelingen in Griekenland. Ondanks haar vwo-diploma en twee hbo-studies waar ze aan begon, vond Didi de tijd op het mbo de mooiste van haar leven. Zij is de held in haar eigen verhaal, is het avontuur aangegaan en het mbo was de plek waar ze haar verhaal kon vormgeven. Het interview met haar staat deze maand in het magazine Radar+. Niet toevallig, want het vmbo en mbo liggen onder een vergrootglas. De perikelen rond het vmbo in Maastricht gooien nog even de spreekwoordelijke olie op het vuur.

Beide onderwijsfamilies worden soms zelfs het afvoerputje genoemd. Volgens velen staat het (v)mbo op de rand van de afgrond. Het aantal leerlingen op (v)mbo-scholen daalt fors, terwijl we straks deze beroepskrachten hard nodig hebben.

Iedereen lijkt daarbij slachtoffer in zijn eigen verhaal. Leerlingen wijzen naar de strenge leraar. De leraar moppert op de bureaucratie van de school. De overheid legt vanuit de Haagse toren de verantwoording bij ouders, leerlingen en bestuurders in het onderwijs.

Paul Stamsnijder neemt het volkomen terecht op voor het (v)mbo (O&D, 26 juni). Hij roept op tot een herpositionering en andere naamgeving. Zijn pleidooi voor de waarde van het (v)mbo voor de Nederlandse arbeidsmarkt waardeer ik zeer. De route naar verandering van de beeldvorming zie ik anders. Veranderen van naam is niet de oplossing. Dit is net als de oprichting van het (v)mbo een tekentafeloplossing. Ik denk dat je de helden, zoals Didi, moet laten zien. Deze helden zijn er meer dan genoeg in het (v)mbo. Ik ontmoet ze dagelijks als docent en in mijn werk voor het Heldenbureau. De vraag is; hoe buigen we het verhaal van het (v)mbo om?

Zet jongeren en leraren op het podium. Letterlijk elke week een held bij Matthijs aan tafel in De Wereld Draait Door. Laat deze helden hun verhaal vertellen. Zij zijn gewoon jongeren en leraren van vlees en bloed. Wel nemen deze helden de verantwoordelijkheid voor hun reis die het (v)mbo heet. De (v)mbo-scholen zijn namelijk vaten vol verhalen. Elke dag gaan er dingen mis op scholen. Maar ook iedere dag worden er helden geboren, ontdekken leerlingen hun talenten, kiezen ze de juiste route naar een ambacht en geven docenten leerlingen het juiste zetje op weg naar een diploma.

Deze verhalen vertellen ons ook wat er gebeurt als deze helden niet voor het (v)mbo kiezen of docenten er klaar mee zijn. Huizen worden niet gebouwd, internet in de stad ligt plat, fietspaden worden niet aangelegd, meubels worden niet gemaakt, wasmachines worden niet gerepareerd en onze kwetsbare ouderen worden niet meer gewassen en aangekleed. Kortom, ons dagelijks leven ligt plat.

Dus geen tekentafeloplossingen, maar echte helden met echte verhalen!

Bas Schepers is columnist, verhalenmaker en oprichter van het Heldenbureau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden