Lezersbrievenwoensdag 10 februari 2021

Geef gevaccineerde oudere de vrijheid, dat is pas solidariteit

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 10 februari.

Een man van 91 en zijn vrouw 88 worden gevaccineerd.
 Beeld Arie Kievit
Een man van 91 en zijn vrouw 88 worden gevaccineerd.Beeld Arie Kievit

Volgens de Britse commentator van The Telegraph Ross Clark ontstaat er een vreemde situatieals gevaccineerde ouderen zich straks vrij kunnen bewegen, terwijl jongeren nog binnen zitten, in afwachting van een prik. Ik ben zelf 29 jaar, dus moet nog even wachten, maar ik hoop van harte dat de ouderen, die in hun laatste levensfase zitten en voor wie tijd en vrijheid daarmee nog veel kostbaarder zijn dan voor mij, zich snel weer onder elkaar zullen begeven. Dat gun ik ze. Dat we volgens sommigen per se met z’n allen naar de finish moeten, komt niet voort uit solidariteit maar uit onze ziekelijke neiging naar sociale surveillance. Wie een ander zijn vrijheid wilt ontnemen met als drogreden ‘solidariteit’ heeft zijn prioriteiten niet op orde, of is gewoon zo gedwee van aard dat het concept vrijheid hem of haar niets doet. Zo’n persoon zit liever achter het glas in de gaten te houden of de buurman zich wel aan de regeltjes houdt. Ik zeg; als het medisch verantwoord is, zoek elkaar op. Het wordt tijd dat we de zaken weer in perspectief gaan zien; vrijheid is belangrijk. En een ander die vrijheid gunnen, dat is pas solidair.

Yari van Halem, Amsterdam

Adoptie

Het heeft 30 tot 40 jaar geduurd voordat de problemen ontstaan door adoptie van buitenlandse kinderen door deze kinderen serieus aangekaart en erkend worden. Het laatste jaar is er ook al discussie geweest over de problemen voor kinderen die door donatie van sperma van een anonieme donor werden verwekt. Wanneer komt er eindelijk eens een serieuze discussie over kinderen die nu door draagmoeders worden gebaard en zijn verwekt door donatie van anoniem sperma en/of eicellen? Of moeten we deze discussie pas over 30 jaar gaan voeren als de op deze manier geboren kinderen volwassen zijn geworden en graag willen weten waar zij vandaan komen? Om nog maar niet te spreken over het lot van de draagmoeders in landen waar deze reproductiemethode is toegestaan.

Anneke Vermeer, Saint-Prex, Zwitserland

Links

Twee linkse partijen in rode clubkleuren met twee vrouwelijke lijsttrekkers: Lilian en Lilianne. Als samenwerking op links nu niet lukt, wordt het nooit wat.

Pascal Kuipers, Doesburg

IQ

Witte mensen met een gemiddeld IQ van 110? Zou kunnen kloppen, maar er zijn ook veel uitzonderingen. Er zijn er namelijk veel met een IQ van onder de 50: die stemmen allemaal op Thierry Baudet.

Ger Ettes, Dronten

SGP

In het artikel over het partijprogramma van de SGP staat: ‘Politici moeten ophouden hun seculiere moraal op te leggen aan anderen, want echte tolerantie is juist het ruimte laten voor meningen die totaal niet stroken met wat je zelf vindt.’ Vervang politici door SGP’ers en seculier door orthodox en er openbaart zich een fraai bijbels gezegde: de splinter in andermans oog zien, maar niet de balk in eigen oog.

Jaap Peters, Nijmegen

Partij voor de Dieren

Volgens Esther Ouwehand is de aarde ten dode opgeschreven als wij ons op dezelfde manier blijven gedragen als hoe we dat op dit moment doen. Volgens mij klopt die gedachtengang niet. We zijn weliswaar voortvarend bezig ons menselijke voortbestaan op aarde ten gronde te richten, maar niet het voortbestaan van de aarde zelf. Het is de typisch menselijke hoogmoed te denken dat die twee zaken hetzelfde zouden zijn.

Wat stellen wij nou eenmaal voor in de geschiedenis van onze planeet? Moeder Aarde kan heel goed zonder ons. Sterker nog: als wij eenmaal zijn verdwenen zal zij het op orde brengen van haar huishouden een stuk sneller kunnen doen.

Liesbeth van der Pol, Zierikzee

Rijn

In uw rubriek Aanvullingen & verbeteringen van 6 februari 2021 meldt u dat de Rijn in Nederland Nederrijn en Lek heet. Dat is niet juist. Op 9 februari 2021 schrijft Toine Heijmans dat de Rijn bij Spijk ons land binnenkomt. Ook dat is niet juist. Vanaf de grens, bij Spijk, heet deze rivier de Boven-Rijn, en dat is inclusief het Bijlands Kanaal. Deze Boven-Rijn is daar een grensrivier, de noordkant is Nederlands, de zuidkant is Duits en heet daar Niederrhein.

Pas bij de geografische (gps-)coördinaten 51.865170, 6.063784 bij Millingen stroomt deze rivier volledig in Nederland. Bij de Pannerdensche Kop wordt de rivier het Pannerdensch Kanaal, het is ook echt een kanaal. Bij het gemaal Kandia, daar waar de Betuweroute in een tunnel onder de rivier door gaat, gaat dat kanaal weer over in de oude rivierbedding en heet daar de Nederrijn. Wikipedia en Google Maps zijn zeer waardevol in dit soort kwesties. Geboren in Pannerden doen mij deze feiten-verdraaiïngen pijn.

Geert de Ruiter, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden