OpinieBrieven

Geef forse onregelmatigheidstoeslag aan zorgpersoneel

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 22 oktober.

Redactie
Bezettingsschema’s van operatiekamers in een ziekenhuis in Assen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Bezettingsschema’s van operatiekamers in een ziekenhuis in Assen.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag:

De personeelstekorten en de hoge kosten van de flexwerkers en zzp’ers los je niet op door een algemene salarisverhoging van een paar procent.

Zet de salarisverhoging in op de onregelmatigheidstoeslag. Geef voor werken in de late avonduren, nachten en weekenden een 200 procent-uitkering. Nu worden dure detacheerders en zzp’ers ingezet (die uit vaste dienst zijn gegaan om meer te verdienen en geen on­regelmatigheid meer te hebben) om gaten te vullen. Zij zijn vaak beperkt inzetbaar, doen geen neventaken en werken niet in nacht en avond. Zij verdienen veel meer terwijl de druk op de vaste medewerker, die ook in de nacht en weekenden werkt, verhoogt bij iedere medewerker die detacheerder wordt.

Voorkom dat (operatiekamer)personeel wegloopt door de onregelmatigheidstoeslagen fors te verhogen. Dat maakt ­bereikbaarheids- en nachtdiensten aantrekkelijker en de keuze om te detacheren minder aantrekkelijk, waardoor het tekort aan vast personeel afneemt. Indien je niet het hele ziekenhuis een salarisverhoging geeft, maar extra geld inzet waar ­nodig, verdient zich dat terug.

Mirjam Spek, operatieassistent, Gouda

Rond vierkant

Kan de Ierse grens tegelijk open en dicht zijn? Bestaat het ronde vierkant (Voorpagina, 21 oktober)? Het is een cilinder waarvan de hoogte gelijk is aan de diameter. Van boven- en ­onderaf zien de (Noord-)Ieren een cirkel, van opzij zien de Britten een vierkant. Het is een kwestie van ­perceptie, net als die grens.

Pieter Markus, Geldrop

Boerenkinkel

Na discussies over het gebruik van woorden als neger en slaaf, of over het woord jood in vele weinig verheffende uitdrukkingen, verbaast het me nog altijd dat ik niemand hoor over het gebruik van het woord ‘boer’ in allerlei uitdrukkingen in veelal negatieve betekenis. Ik noem woorden als boerenpummel, botte boer, boerenlul, boerenkinkel en boeren­bedrog.

Ik heb zelf familieleden in deze sector en gebruik dit soort woorden niet gauw, zeker niet in hun bijzijn. Nu de tegenstelling tussen platteland (!) en stad (Zaterdag, 19 oktober) opspeelt na het boerenprotest van vorige week, kan enige aandacht hiervoor of op zijn minst het besef hiervan geen kwaad. Ik stoor me er in ieder geval aan want het accentueert toch wel telkens weer het dedain van de stedeling tegenover de ‘eenvoudige’ landman en -vrouw.

Marcel Gerritsen, Amsterdam

Stikstofprobleem

Hulde voor het RIVM dat zulke indringende overzichten gaf van de stikstofverspreiding in Nederland. Echter, om inzicht te verkrijgen in de werkelijke problematiek moet niet alleen worden gekeken waar de stikstof wordt verspreid, maar ook waar hij wordt geproduceerd.

Bij zo’n productieplaatje blijven natuurlijk verkeer en bouw gehandhaafd, maar verdwijnt de landbouw. Want, alles wat er aan gebonden stikstof, fosfaat en CO2 wordt uitgestoten, wordt in evenzo grote mate ingenomen, in de vorm van lucht CO2, kunstmest en diervoer. De landbouw en veeteelt produceert geen stikstof, fosfaat en CO2, maar verplaatst die hoogstens. Op een kaart naar de productie van stikstof zouden vijf grote zwarte stippen verschijnen in Vlaardingen, Sluiskil, Sas van Gent, Geleen en Amsterdam, waar jaarlijks 5,8 miljoen ton kunstmest geproduceerd wordt. Daarbij vallen verkeer en bouw in het niet.

Honderden miljoenen jaren hielden plant en dier een ideale kringloop in stand. Deze wordt nu aan twee kanten bedreigd: de CO2-productie door verbranding van minerale brandstoffen en de aanmaak van kunstmest. Pak deze problemen bij de bron aan, niet bij de gevolgen.

R. B. de Boer, Voorschoten

Buurthuis

Uitstekend pleidooi voor het laagdrempelige buurthuis (O&D, 21 oktober), edoch waarom alleen de behoefte eraan van ouderen belicht? Tonen de hangplekken niet aan dat er ook weer een behoefte is aan een jeugdsociëteit?

H.C. van Ernst, Arnhem

Milieuvisie

Duimen omhoog voor de boeren, vindt Maarten van den Tillaart, (U, 19 oktober). Deze ‘betrokken burger’ stelt dat het ‘protest van boer en burger’ een reactie is op het gebrek aan regie door zwalkend regeringsbeleid.

Wat Van den Tillaart (oud-fractievoorzitter CDA Tilburg) verzwijgt, is dat hij als CDA-lid dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel zélf bijdraagt aan het gebrek aan omgevingsregie in zijn eigen regio.

Als burger kies ik een andere vinger voor zijn gratuite sympathieën én de CDA-milieuvisie van de afgelopen vijftig jaar.

Herman Brand, Tilburg

Indiaan

Een prima analyse van Justin Trudeau (Zaterdag, 19 oktober). Een aanvulling van iemand die 22 jaar in Canada woont: het woord ‘indiaan’ wordt hier niet meer gebruikt en er zijn meerdere alternatieven.

‘Indigenous people’ (inheemse volkeren) wordt gebruikt, omdat het een ‘verbinding met het land’ verschaft. ‘First Nations’ (eerste volkeren) wordt ook vaak gebruikt en is intussen algemeen aanvaard.

Frank Timmermans, British Columbia, Canada

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden