LezersbrievenMaandag 7 oktober

Geef burger een beperkt aantal reiskilometers

De ingezonden lezersbrieven van maandag 7 oktober.

Bezoekers bij de Iguaçu-watervallen, een van de grootste toeristenstrekpleisters van Brazilië.Beeld AP

Brief van de dag: reizen beprijzen

Naar aanleiding van het artikel ‘Zit boer op een gouden stikstofberg?’ (4 oktober) vraag ik mij af: zitten wij niet allemaal op een uitstootberg?

Niet alleen industrie of landbouw en veeteelt veroorzaken schadelijke uitstoot. Ook reizen (met name per vliegtuig) is een enorme vervuiler, terwijl de reis- en vliegbranche geen enkele beperking wordt opgelegd. Vliegen blijft zelfs spotgoedkoop door de weigering – of het onvermogen – om die activiteit te belasten. Daarbij wordt meestal vergeten dat niet iedereen ervoor kiest of de mogelijkheid heeft om in een vliegtuig of auto te stappen, terwijl de vervuilende gevolgen en de geluidsoverlast wel voor iedereen zijn.

Verdeel die lasten beter door reisrechten naar analogie van de uitstoot van industrie en agrarische sector te quoteren: geef iedere burger jaarlijks een beperkt aantal reiskilometers en maak een verhandelplatform voor die rechten.

Beprijzen van reizen compenseert de milieugevolgen van de reisdwang van sommigen – zakelijk of recreatief is irrelevant, er is maar één wereld – voor allen. Een mooie invulling van ‘de vervuiler betaalt’, die zorgt voor enige genoegdoening voor wie niet kan of wil reizen en helpt ‘lijders aan vliegschaamte’ met die emotie om te gaan.

Jan Jozef Pool, Amsterdam

Undertaker

Mooi en goed stuk van Fouad Laroui over het gebruik van Engels door Nederlanders. Alleen ‘We are a nation of undertakers’ is geen vondst van Lubbers. Dat zei namelijk in de jaren zeventig Joop den Uyl tot grote hilariteit van veel buitenlandse aanwezigen.

Overigens kan men in de Volkskrant ook prima terecht voor dit soort taalgebruik. Regelmatig lees ik daar in over ‘een moeder van vier’, zelfs een moeder van twee is onlangs langsgekomen. En verder een niet aflatende stroom van rare anglicismen in de krant. Altijd maar weer inzweren in plaats van ­beëdigen, a Japanese marine biologist een bioloog van de Japanse marine noemen, ‘linken aan’ in plaats van in verband brengen met, friendly fire (eigen vuur) vriendelijk vuur noemen, et cetera. Kortom: er is ook veel te verbeteren aan het taal­gebruik van de beste kwaliteitskrant van Nederland.

Jaap Faber, Heemstede

Amerikaans

Fouad Laroui illustreert onze gebrekkige beheersing van het Engels met een anekdote. Ruud Lubbers zou in een toespraak voor Amerikaanse zakenlieden gesproken hebben over de kwaliteiten van Nederlandse ondernemers en daarbij – tot verbijstering van zijn toehoorders – het woord undertakers hebben gebruikt.

Maar zouden zijn toehoorders werkelijk gedacht hebben dat Lubbers daarmee doelde op lijkbezorgers? Ooit vertelde ik een versie van dit verhaal, waarbij deze uitspraak aan Joop den Uyl werd toegeschreven, aan een Amerikaan. Hij vertelde me dat in het Amerikaans Engels met undertaker wel degelijk ook een ondernemer kan worden aangeduid. Merriam-Webster – online te raadplegen – noemt het zelfs als eerste betekenis van dit woord.

Hans van der Linden, Apeldoorn

Asielsysteem

Zelden las ik in de Volkskrant  zo’n duidelijk verhaal over ons asielsysteem als bij Martin Sommer. Niet alleen hoop ik dat alle politici dit lezen maar ook de ‘hulpverleners’ die menen dat ze goed bezig zijn in de Middellandse Zee. Maar vooral hoop ik dat voor eens en voor altijd de mogelijkheid tot het eindeloze doorprocederen met onmiddellijke ingang wordt afgeschaft. Geen asiel gekregen? Eenmalig de mogelijkheid om beroep aan te tekenen. Weer afgewezen? Wegwezen!

Nel Tijburg, Monnickendam

Alarmphone

Benieuwd geworden naar de door Martin Sommer in zijn zaterdagse bijdrage genoemde app ben ik op zoek gegaan in de AppStore en Google Play. Niet te vinden daar, in ieder geval. Maar los daarvan en los van een bestrijding van de mogelijk laakbare strategieën van mensensmokkelaars en hulpverleningsorganisaties, denkt Martin Sommer echt dat we die migranten gaan tegenhouden? Misschien toch maar helpen die mensonterende toestanden in Italië en Griekenland op te lossen. Lijkt me meer horen bij de Nederlandse traditie dan het sturen van mevrouw Broekers-Knol om in Brussel te gaan vertellen dat de deur bij ons op slot zit.

Peter Janssen, Den Haag

Listeria

De listeriabesmetting via leverancier van vleeswaren Offermans houdt ook de Volkskrant bezig: ‘Het bedrijf moest op last van de NVWA ook extra monsters uitvoeren.’ Dat maakt toch nieuwsgierig naar hoe die monsters er uitzien en naar welke landen ze geëxporteerd moesten worden.

Tiemen van der Worp, Bilthoven

Klikgedrag

In de opmaat voor haar artikel typeert Marjon Bolwijn ‘klikken’ als (toegenomen) sociale controle. Maar de tragische voorbeelden uit het artikel geven juist aan dat het klikken de sociale controle ondermijnt. Want waarom zou je elkaar nog aanspreken op sociaal onwenselijk gedrag als je via een kliklijn een overheidsdienaar er op kan afsturen?

Frank van der Heul, Den Haag

Logica

Jesse Klaver weet dat zijn aankondiging om voor de kabinetsbegroting te stemmen tegen de Haagse logica ingaat. Door te laten zien hoe compromis- en ­pluchebereid hij is – en hoe regeerklaar GroenLinks is – volgt hij die ­logica juist op de voet.

Thea Hardenberg, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden