OpinieSociale basis

Geef alle vakmensen in de wijk de ruimte

Sociaal werkers roeien met de riemen die ze hebben, maar die zijn te kort en steken niet diep genoeg, waarschuwt voorzitter van Sociaal Werk Nederland Marijke Vos.

Beeld Sociaal Werk Nederland

De BN’ers bij Pauw gaven hun leven een 9. Ze hebben leuk werk, fijne vrienden, niks te klagen. Het gemiddelde voor heel Nederland is een 7,8. Geen wonder, zei Jeroen Pauw, want aan de onderkant zitten honderdduizenden mensen die op een 3,5 blijven steken. Vanwege gebrek aan werk, geld, contacten en gezondheid, voegde SCP-voorman Kim Putters eraan toe.

Veel van hen kunnen niet op eigen kracht uit het moeras komen. Dat blijkt uit WRR-onderzoek en de dagelijkse ervaringen van sociaal werkers, schuldhulpverleners, agenten, leerkrachten, huisartsen, wijkverpleegkundigen en vrijwilligers.

Lokale netwerken onder druk

Overal in Nederland werken deze professionele krachten nauw samen om mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. En dat wordt gewaardeerd, stellen Tonkens en Duyvendak in De verhuizing van de verzorgingsstaat. Bewoners vinden het prettig dat hulpverleners om de hoek zitten. Dat ze er overmorgen terecht kunnen en niet pas over drie maanden. Maar dat kan alleen dankzij een hecht lokaal netwerk van samenwerkende professionals.

En daar gaat het mis. Die netwerken hebben het niet makkelijk. Al die professionele krachten kampen met een te hoge werkdruk en te veel regels. En met overheden die toch meer oog hebben voor sluitende begrotingen dan voor het oplossend vermogen van die vakmensen. Sterker: we zien weer dreigende bezúinigen op de sociale basis, terwijl die juist hét verschil kan maken.

Koester sociale basis

Neem de Werkerij in Leeuwarden, waar risicojongeren leren en werken, in plaats van verder af te glijden. Ieder maakt zijn toekomstplan. Uiteindelijk gaan ze aan de slag bij een werkgever in de buurt, of een opleiding doen. Maar deze succesvolle aanpak stopt als er geen structurele financiering komt. Want, zeggen gemeenten: ‘Het valt onder zowel de participatiewet als de Wmo, de verantwoording is lastig en we hebben weinig geld.’ Veel ambtenaren doen hun best te roeien met de riemen die ze hebben. Maar die zijn te kort en steken niet diep genoeg.

Daarom doe ik een dringend beroep op alle bestuurders en beleidsmakers in het sociale domein die nu nog op hun eiland zitten: kom over de brug. Geef de vakmensen in de wijk de ruimte elkaar op te zoeken. Vertrouw op hun expertise en steun ze. Zorg dat Nederland ervan doordrongen raakt dat we verder moeten kijken dan onze eigen branche, ons ministerie, onze portefeuille of ons takenpakket. En laten we voorkomen dat over tien jaar een parlementaire enquêtecommissie moet onderzoeken hoe het mogelijk is geweest dat we de sociale basis in Nederland niet hebben gekoesterd, maar uitgehold.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden