Opinie

'Geef Afro-Americans en latino's niet de schuld van een minder 'vrij' Amerika'

Het typische vrije Amerika wordt bedreigd door immigranten, schreef Fop Schipper in zijn opiniestuk. Dat is het achterhaalde gedachtegoed van de ooit zo machtige witte man, vindt student publieksgeschiedenis Agnes Cremers. 'We leven niet meer in de 19de eeuw.'

null Beeld null

In zijn opiniestuk maakt Fop Schipper zich zorgen over de demografische ontwikkelingen in Amerika die een gevaar zijn voor de Republikeinen. Het typische vrije Amerika wordt volgens Schipper bedreigd door immigranten. Maar wie zijn eigenlijk de immigranten die Schipper bedoelt? En wat gaat er nu precies verloren in Amerika?

Anti-immigratie betoog
Schipper benadert de geschiedenis alsof we nog in de 19de eeuw leven en hunkert naar de tijd dat witte mannen nog superieur waren. Deze tijd is echter voorbij. In zijn anti-immigratie betoog lijkt Schipper niet te beseffen dat Amerika is opgebouwd door immigranten. Hij ziet in dat de witte Amerikaan, de 'echte' Amerikaan, grotendeels van Europese komaf is maar noemt deze groep geen immigranten.

Als Republikeinen ooit nog de macht willen grijpen moeten zij de grenzen dicht gooien, stelt Schipper. Een advies waar de Native Americans een paar honderd jaar geleden zeker wat aan hadden gehad.

Slavernij
Wie Schipper opvallend genoeg wel immigranten noemt zijn de Afro-Americans. Het krijgt niet bijzonder veel aandacht in onze geschiedenisboeken maar het is toch algemeen bekend dat de gemiddelde Afro-American niet de vrolijke achtergrond heeft van een gelukzoekende Afrikaanse migrantenfamilie. De geschiedenis van de slavernij gaat ver terug in de Amerikaanse geschiedenis. Witte mannen hadden immers slaven nodig.

Schipper lijkt het dwars te zitten dat deze bevolkingsgroep de in de 19de eeuw nog zo progressieve Republikeinen nu niet op hun blote knieën dankt voor het verkrijgen van hun eerste rechten. Uiteindelijk mocht de zwarte bevolking pas in de jaren zestig van de vorige eeuw stemmen en blijken massaal te kiezen voor de Democraten, die toen en nu nog steeds de progressieve en meer sociale agenda voeren. Inmiddels heeft Amerika zelfs een zwarte president. Ook Republikeinen moeten hier toegeven: een geslaagd voorbeeld van de 'american dream'.

Latino's
Vervolgens zit Schipper met Latino's in zijn maag. Ook deze groep stemt overwegend democratisch en zit daarmee de witte Republikein in de weg. Schipper schildert de massa-immigratie van deze bevolkingsgroep af als een democratische uitvinding. Ook dit klopt niet. De Latino gemeenschap in Amerika levert zeer goedkope arbeidskrachten. Witte rijke mannen die zo min mogelijk belasting willen betalen zijn dol op goedkope arbeidskrachten. Het is de uitwerking van hun geliefd economische systeem. Het kapitalisme is de belangrijkste drijfveer achter deze massa-immigratie en is een uitvinding van rechts.

Beste Fop Schipper, je hebt gelijk dat witte mannen in de Verenigde Staten niet meer zo superieur zijn als ze ooit zijn geweest. Je wijst naar Afro-Americans en latino's als schuldige. Je vergeet hierbij nog de vrouwen - ook zij gooien roet in het eten. Wat jij 'typisch Amerika' noemt is het gedachtegoed van de ooit zo machtige witte man. Het zijn denkbeelden uit andere eeuwen die mensen niet willen of durven loslaten omdat het hun eigen positie schaadt.

Het is tijd om hier afscheid van te nemen; we leven immers niet meer in de 19de eeuw. Jij vreest een verzorgingsstaat. De economische misère waar Amerika nu in beland is, is echter niet de schuld van een te grote overheid, maar juist van een te kleine. Laat CDA, VVD en PVV daar eens over nadenken.

Agnes Cremers studeert Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden