CommentaarGaswinning Groningen

Gedupeerde Groningers zouden vaker het voordeel van de twijfel kunnen krijgen

De familie Jansen verhuist. Ze gaan tijdelijk in een leegstaande boerderij aan de rand van het dorp wonen tot hun huis is hersteld van bevingsschade en tevens bevingsbestendig is gemaakt.  Beeld
De familie Jansen verhuist. Ze gaan tijdelijk in een leegstaande boerderij aan de rand van het dorp wonen tot hun huis is hersteld van bevingsschade en tevens bevingsbestendig is gemaakt.

Zorgwekkend dat de overheid andermaal tekortschiet in Groningen, maar een generaal pardon is een brug te ver

Aan de Groninger gas-saga werd deze week een nieuwe, bizarre episode toegevoegd. Sinds de overheid de afwikkeling van schadeclaims heeft overgenomen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is de achterstand alleen maar gegroeid. Hiermee wordt het vertrouwen van de Groningers in de overheid opnieuw op de proef gesteld.

Natuurlijk moest de publieke Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) nieuw worden opgezet, met alle aanloopproblemen van dien. Niettemin zijn de cijfers schokkend: in 2016 liet de NAM 24 duizend claims afwikkelen, in 2018 kwam de TCMG niet verder dan een kleine 2.500 claims.

Weinig betrouwbare speler

Op zichzelf was het terecht dat de overheid de afhandeling van schadeclaims naar zich toe trok. Het was merkwaardig dat een bedrijf de schade beoordeelt die door eigen toedoen is ontstaan. Van een publieke dienst mag een onafhankelijke beoordeling worden verwacht, al heeft de overheid zich in dit dossier allerminst een betrouwbare en onpartijdige speler getoond. In 2015 constateerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid dat de banden tussen het ministerie van Economische Zaken en de NAM wel erg innig waren. Beide lieten het financieel belang van de gaswinning lange tijd zwaarder wegen dan de veiligheid en het leefklimaat van de Groningers.

Het aantreden van minister Wiebes in 2017 was een keerpunt. Hij besloot te stoppen met gaswinning, wat nog altijd een moedig besluit is. Maar ook Wiebes blijkt nu niet in staat de Groningers snel genoegdoening en helderheid te geven. Het is zorgwekkend dat de overheid andermaal tekortschiet in de uitvoering van haar taken, na eerdere problemen bij de Belastingdienst, de Nationale Politie en het UWV.

De TCMG moet snel orde op zaken stellen. Een ‘generaal pardon’, waarbij claims zonder onderzoek worden gehonoreerd, is echter een brug te ver. Een gebrekkige uitvoering van publieke taken kan niet worden gecompenseerd met het ongecontroleerd uitgeven van publiek geld. Wel zouden gedupeerde Groningers vaker het voordeel van de twijfel kunnen krijgen, gezien de manier waarop zij tekort zijn gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden