De week in techLaurens Verhagen

Geconfron­teerd met hun haatreacties hadden de toetsenbord­ridders geen spijt

null Beeld

Brengen de algoritmen de mensen bij elkaar, zoals Facebooks Mark Zuckerberg keer op keer herhaalt?

‘Nu lamlul rutte de pijp uit en nederland is bevrijd van een dictator.’ Het is een van de vele weinig empathische reacties op het nieuws over het overlijden van de moeder van Mark Rutte.

Ze werden gepost in de Facebook-groep ‘De pvv Zegt Grenzen Dicht’ (met twee spaties tussen Grenzen en Dicht). Veel leden van deze groep voelen een intense haat voor ‘de extreemlinkse dictator Rutte’.

Berichten uit de Facebook-groep De pvv Zegt Grenzen  Dicht Beeld Facebook
Berichten uit de Facebook-groep De pvv Zegt Grenzen DichtBeeld Facebook

Ook RTL Nieuws zag onder zijn bericht de nodige haatreacties verschijnen en wilde weleens weten wat voor mensen er schuilen achter de ‘onaardige reacties’ en belde met ‘Rik’, ‘Denise’, ‘Alex’ en ‘Dijnphna’.

Dat stemt niet vrolijk. Ergens hoop je dat de toetsenbordridders – geconfronteerd met hun haatreacties – iets mompelen over ‘te veel gedronken’ of ‘zware dag’. Maar nee. Dijnphna (‘geen medelijden met Rutte') zegt tegenover de verslaggever van RTL Nieuws: ‘Ik mag die vent niet. Rutte moet maar eens leren om eerst aan zijn eigen volk te denken. En niet eerst aan anderen.’

Ook Alex (‘Nu Rutte nog’) volhardt: ‘Rutte geeft niets om het volk. Hoe kan hij dan verwachten dat het volk wel om hem geeft?’

Zie dit maar eens te rijmen met de droom van Facebook-baas Mark Zuckerberg. Keer op keer herhaalt hij dat zijn netwerk de mensen nader tot elkaar brengt. Van polarisatie wil hij niets weten.

The Wall Street Journal schetst deze week een ander beeld. ‘In essentie’, schrijft de zakenkrant, ‘ligt Facebook onder vuur omdat het de wereld meer verdeeld maakt. Veel van Facebooks eigen experts zijn het daarmee eens en denken dat Facebook die problemen ook kan verzachten. Maar het koos ervoor dat niet te doen.’

Facebook deed in 2018 intern onderzoek naar de grote vraag die Zuckerberg uit zijn slaap hield: maakt Facebook de wereld mooier of zorgt het juist voor polarisatie en haat? Het antwoord, aldus The Wall Street Journal: de algoritmen brengen mensen niet tot elkaar. Ze duwen mensen juist dieper de echoput van het eigen gelijk in.

Het rapport verdween in een la. Als Facebook hard zou ingrijpen, dan zou het weer van censuur beschuldigd worden. En Facebook ligt tegenwoordig toch al onder een vergrootglas, vooral bij Trump.

Diezelfde Trump hangt graag op Twitter rond - hij stuurde op 10 mei maar liefst 108 tweets de wereld in. Deze week richtte hij zijn pijlen op televisiepresentator Joe Scarborough. De president suggereerde dat deze ‘psycho’ negentien jaar geleden zijn toenmalige assistente heeft vermoord wegens een affaire. Het is een oude complottheorie. De vrouw, die hartpatiënte was, is een natuurlijke dood gestorven. Haar weduwnaar wil dat Twitter de ‘gal en desinformatie’ verwijdert.

Twitter greep deze week dan wel voor het eerst in bij de presidentiële tweets, maar deze liet het staan. Ze zijn niet in strijd met de huisregels. En bovendien weet Twitter net als Facebook dondersgoed dat polarisatie de olie van hun verdienmodel is.

Lees ook

Trump gaat met gestrekt been in op techbedrijven
Per decreet wil president Trump techbedrijven als Twitter, Google en Facebook aanpakken. Hun bijzonder lucratieve wettelijke uitzonderingspositie wordt van alle kanten onder vuur genomen. Niet alleen door Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden