Gebruik Jip en Janneketaal, houd vervelende zaken klein en vertrouw op de kracht van herhaling

Sheila Sitalsing Beeld
Sheila Sitalsing

Terwijl de leden van de volksvertegenwoordiging tot dinsdagavond laat zaten te wachten op een niet bestaande, of eigenlijk vergeten, of eigenlijk geheime, of eigenlijk bij nader inzien toch publicabele reeks ambtelijke notities over de afschaffing van de dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders, kreeg de Volkskrant een andere niet bestaande, vergeten, geheime en bij nader inzien toch publicabele notitie toegespeeld uit de boezem van de VVD. We drukken hem hieronder integraal af.

Onderwerp: Te hanteren taalgebruik voor MR in verschillende situaties. Meenemen naar het debat woensdagmiddag over de Unileverfiles.

MR wordt geadviseerd zich in ontspannen toestand te bedienen van korte, heldere zinnen die ze in de wandeling Jip en Janneketaal noemen. Doel: de wereld klein en overzichtelijk maken en bedreigingen taalkundig uitschakelen door ze klein te houden. Uit focusonderzoek is gebleken dat VVD-kiezers graag aangesproken worden in één-, hooguit tweelettergrepige woorden, en dat zinnen bij voorkeur niet langer zijn dan twee, hooguit drie woorden. Idealiter is MR in perfecte harmonie met de VVD-posterteksten en vice versa.

Algemene voorbeelden. Nederland, Nederlander zijn en de nationale identiteit kunnen eenvoudig worden samengevat tot 'Doe Normaal'. Wanneer een VVD-hacker blote tieten van meisjes verspreidt, kan het commentaar luiden: 'Sneue actie'. Aan te bevelen aanduidingen voor dood en verderf zaaiende terroristen zijn: 'engerds' of 'griezels' of iets uit Het Beest met de Achternaam. Te gebruiken varianten: 'lieden' of 'engerds'.

Vervelende zaken te allen tijde klein houden dus. Werkt ook heel goed met verkleinwoorden. Voor het dividendmemodebat van woensdag zijn in dit verband aan te bevelen: 'Kattebelletje' of 'briefje' of 'memootje'. Niet te enthousiast doorvoeren: 'ambtenaartje' of 'belastinkje' kunnen zich tegen MR keren.

Als de Tweede Kamer vervelend wordt, kan de lengte van de zinnen worden opgevoerd. Meanderende zinnen zijn altijd goed. Probeer iets als: 'Omdat ik, terugkijkend op dat debat van vorig jaar november, de indruk gewekt zou kunnen hebben dat er ook inderdaad geen stukken waren, waar ik in ieder geval geen herinnering aan had, maar die er inmiddels wel blijken te zijn, vond ik het netjes om een eenmalige uitzondering te maken en die stukken wel aan de Kamer te verstrekken.' Suggereert zowel onschuld als ruiterlijkheid als generositeit jegens de Kamer.

Begrippen die alleen in de ambtenarij bestaan, zoals 'uitvragen' in plaats van gewoon 'vragen', worden hier toegejuicht. Gooi er af en toe iets in over 'vigerende regelkaders' en leg dwaalsporen uit door uitstapjes te maken naar 'het situs-beginsel'.

Vertrouw op de kracht van de herhaling: 'Ik had er geen herinnering aan.' 'Mij heeft dat nooit bereikt.' 'Ik kan het me oprecht niet herinneren.' 'Het zat écht niet bij mijn stukken.'

En als niks meer helpt: bel Jeroen van der Veer, hij is bereid een hulplijn uit te gooien.

Succes!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden