Satire

Gebruik engels als academisch taal, niets fout met dat!

Meer en meer Engels is gebruikt op universiteiten vandaag. Critici zeggen dat zo Nederlandse taal wordt zijnde ondermijnd. Maar dat is complete nonsens, betoogt Frits de Boer, student of Dutch language in Nijmegen.

Jop Eikelboom en Sake Van Der Wall
Studenten in college. Beeld ANP XTRA
Studenten in college.Beeld ANP XTRA

De wereld is veranderen. Mensen over de hele globe praten Engels. Als Nederlands universiteiten willen competeren met buitenlandse universiteiten, dan moet onderwijs wel in Engels. Ook na je tijd op de universiteit je blijft houden voordeel van leren Engels. Als je spreekt Engels, je kan werken overal ter wereld. Periode.

Er is nog een argument in gunst van Engels. Omdat onderwijs in Engels kunnen buitenlandse studenten hier een meester volgen. Dit geeft Nederlands studenten een unieke opportuniteit om op te bouwen een internationaal netwerk. Welke zal een grote waarde zijn in de de rest van hun carrière. Het is het beste van beide werelden.

Aan de andere hand, de argumenten van de critici zijn vals. Het is niet zo dat mensen wie in Engels studeren, vergeten hoe te praten de Nederlandse taal. Nederlands natuurlijk blijft iedereens inheemse taal, wij dat niet zomaar verleren. Omdat Engelse cursussen we leren alleen taal bij. Wat is mis met dat?

Als een finale argument: een studie heeft je te voorbereiden op een wetenschappelijke carrière en alles in wetenschap gebeurt in Engels. Als je wil zijn een wetenschapper later, voor voorbeeld, je zult moeten geven klassen in Engels. De opleiding moet zijn in het Engels om te preparen de studenten voor dat.

Een professor van mij verwoordde het laatst mooi. Hij zei: 'Als studenten onderwijs krijgen in Engels, zij daarvan profiteren hun hele leven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden