Gebrek aan diversiteit in Nederlandse media: positieve rolmodellen hard nodig

Nederlandse media voor entertainment moeten diverser worden. Rolmodellen zijn erg belangrijk.

'Mijn fantasie was altijd ruim genoeg om mij in te leven in de karakters die ik leuk vond.' Beeld null
'Mijn fantasie was altijd ruim genoeg om mij in te leven in de karakters die ik leuk vond.'

Aankomende zondag is het weer zover: de uitreiking van een van de meest prestigieuze awards in de amusementswereld: de Oscars. Afgelopen jaar bekritiseerden filmfans over de hele wereld de Oscar-uitreiking voor het gebrek aan diversiteit onder de hashtag #OscarsSoWhite. Het protest lijkt invloed te hebben gehad. Films als Fences, Hidden Figures, en Moonlight met hun 'diverse' cast zouden zondag weleens flink in de prijzen kunnen vallen.

In de Nederlandse media gaat de ontwikkeling van diversiteit nog niet zo voorspoedig. In veel scenario's van films, televisieseries en musicals is geen goede afspiegeling te zien van de Nederlandse bevolking.

Tegelijkertijd bevestigen de 'diverse' rollen die er wel zijn vaak juist een stereotype van een minderheidsgroep: een homoseksueel karakter wordt afgebeeld als een overdreven flamboyant persoon, een islamitisch karakter komt vaak alleen voor in een verhaallijn over terrorisme. Deze afschilderingen in de media zijn stigmatiserend.

Daarnaast laten veel films en televisie series een eenzijdig beeld zien van Nederlandse steden, alsof die voornamelijk bestaan uit witte, autochtone Nederlanders. Een vertekend beeld van onze multiculturele werkelijkheid.

Toen ik klein was, was ik dol op het kijken van films samen met vrienden. Na het kijken speelden wij de leukste fragmenten met onze favoriete karakters na. Mijn fantasie was altijd ruim genoeg om mij in te leven in de karakters die ik leuk vond.

Ik had daarbij wel een probleem. Sinds mijn geboorte heb ik een lichamelijke beperking. Zelf weet ik natuurlijk dat er meer in mij zit dan mijn handicap. Toch had ik er wel moeite mee dat mijn vrienden bijvoorbeeld een superheld konden naspelen en ik niet, alleen maar omdat ik dat fysiek niet kon. Ik zag eigenlijk nooit sterke en inspirerende karakters in een situatie als die van mij. En dit is tegenwoordig nog steeds zo: of ik nu een avondje naar de bioscoop of theater ga of thuis televisie kijk: ik zie niemand zoals ik.

Kort geleden kwam ik erachter dat ik lang niet de enige ben die dit ervaart: veel kinderen zien in de media geen voorbeelden die op hen lijken. Waarom is dit een probleem? Films, televisie en theater zijn plaatsen waar bijna alle kinderen hun rolmodellen vandaan halen. Rolmodellen zijn enorm belangrijk in ons leven. Ze geven ons een geslaagd voorbeeld van de persoon die wij graag zouden willen zijn. Ze dragen bij aan het ontwikkelen van ambitie en van de normen en waarden die wij cruciaal vinden. Rolmodellen zijn ook van belang voor volwassenen. Ze kunnen bijvoorbeeld iemand de moed geven om zijn stem te laten horen of een platform voor een achtergestelde groep op te richten.

Het wordt tijd dat de Nederlandse media voor entertainment meer diversiteit laten zien. Door meer diversiteit te creëren, ontdekken we allemaal een andere wereld en kunnen we elkaar beter begrijpen. Breng in films, theater en televisieprogramma's meer diversiteit aan, laat schadelijke clichés verdwijnen en aan iedereen positieve rolmodellen zien.

Diegenen die denken dat hiermee afbreuk wordt gedaan aan kwaliteit of kijkcijfers of dat er nu eenmaal te weinig 'divers' talent is, wijs ik op het beleid van het wereldberoemde Britse National Theatre. Dat krijgt veel waardering voor zijn succesvolle diversiteitsbeleid. Ook de grote Broadway-musical Hamilton haalt bijna alle prijzen binnen en verslaat veel verkooprecords. Diversiteit betekent dus op geen enkele manier dat succes en talent worden uitgesloten.

Ik hoop dat aankomende zondag op het Oscargala veel 'diverse' films in de prijzen vallen. En dat wij daarna in Nederland in de amusementsmedia ook het diverse licht gaan zien.

Tara Nakshbande (17) volgt tweetalig vwo. Geboren in Arnhem, getogen in het kleine dorp Haalderen. Dochter van voormalig vluchteling en Brabantse moeder. Aankomend student rechten. 'Ik probeer de vele drempels in mijn leven te overkomen met mijn elektrische rolstoel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden