LezersbrievenMaandag 6 juli

Geboorteverlof ook voor lagere inkomens

De ingezonden lezersbrieven van maandag 6 juli.

Het geboorteverlof voor partners is uitgebreid naar vijf weken. Beeld Eva Faché
Het geboorteverlof voor partners is uitgebreid naar vijf weken.Beeld Eva Faché

Brief van de dag

Sinds 1 juli is het geboorteverlof voor partners verder uitgebreid: vijf weken verlof met 70 procent doorbetaling. Vrijwel iedereen is razend enthousiast. Door meer dagen verlof van de partner te vergoeden, verwacht men dat moeders meer gaan werken, want er is immers een partner die betaald verlof kan opnemen. Dit zou moeten leiden tot meer gelijke uitkomsten op de arbeidsmarkt. Daarnaast zou het extra verlof ervoor zorgen dat de partner meer tijd met het kind doorbrengt. En een betere band met de andere ouder (meestal de ­vader) heeft weer andere positieve effecten op het jonge kind.

De uitbreiding van het geboorteverlof klinkt dus veelbelovend. Er is echter één probleem. Deze regeling is niet voor iedereen even toegankelijk. Slechts 70 procent doorbetaald krijgen, betekent een flinke inkomensterugval voor veel huishoudens, terwijl de tijd rondom de geboorte van een kind juist erg duur is.

We kunnen leren van de ervaringen in Scandinavië, waar uitbreidingen van geboorteverlof voor partners al jaren geleden zijn ingevoerd en de vergoedingen verschillen. En wat blijkt? Wanneer gezinnen maar een deel van het gemiste inkomen vergoed krijgen, profiteren vooral de gezinnen met een ­hoger dan gemiddeld inkomen. De laatste geven jaren later aan tevredener te zijn met hun gezondheid en balans tussen werk en gezin.

Wij verwachten dan ook dat de uitbreiding van het geboorteverlof in Nederland vooral goed is voor de gezinnen die het toch al beter hebben. Het zou beter zijn als de vergoeding zo wordt geregeld dat het ook voor de lagere inkomens aantrekkelijk wordt gebruik te maken van het geboorteverlof. Bijvoorbeeld door het vergoedingspercentage te verhogen en een maximumbedrag (niet erg hoog) in te voeren dat wordt vergoed.

Zo wordt het inkomensverlies door extra verlof te nemen voor lage inkomens kleiner en voor hoge inkomens groter. De regeling hoeft niet meer geld te kosten, maar voorkomt zo wel dat alleen de gezinnen die het toch al goed hebben profiteren van extra geboorteverlof.

Max van Lent, Pontus Korsgren, docent Economie en master-­student Public Administration Universiteit Leiden

Onschuldige kinderen

Vijfhonderd onschuldige kinderen uit het Griekse opvangkamp Moria zijn vrijdag j.l. geofferd op het altaar van de ­Nederlandse politiek. Bespaar me de verklaringen omwille van het hogere coalitiebelang. Besteed liever uw parlementaire vakantie aan reflectie op het eigen geweten. Als er iets van schaamte opdoemt, is er nog enig moreel besef. Laat dát leidend zijn. Keer terug van deze harteloze weg.

Guus Klaren, Nijmegen

Tante Jo

Het zat eraan te komen, de volgorde van de columns maakt dat met het overlijden van Tante Jo er ook wel een einde zal komen aan deze reeks.

Bedankt, Sander Donkers, voor dit ­geweldige eerbetoon aan haar en tegelijkertijd aan de langzaam verdwijnende generatie die WOII als tiener of twintiger heeft meegemaakt. De slotzin van de serie is van zo’n schoonheid dat hij nog een keer gedrukt mag worden: ‘Het is lastig te zeggen hoe mensen voortbestaan, behalve dat het soms in alles is’.

Ap Hilhorst, Leuth

1,5-meterdoctrine

Nou ja, we weten niet of en hoe het werkt maar laten we de 1,5 meter afstand aanhouden,’ ‘dan voorkom je dat mensen in de verleiding komen handen te schudden, schouderklopjes uit te delen of te omhelzen’. (Ten eerste, 4 juli) Alsof die handelingen geen waarde hebben, overbodig zijn. Ze betekenen meer voor het leven dan covid-19 voor de dood.

Dan weet ik nog wel wat regels: houdt in het verkeer minimaal 150 meter afstand, geheid minder verkeersdoden. Blijf 15 meter van het water weg: minder drenkelingen. Als iedereen standaard 15 cm bij gebak en taart wegblijft, sterven minder mensen aan hartfalen. Blijft je zaad 15 mm bij een eicel vandaan, worden er minder mensen geboren en sterven er ook minder. Mens, durf te leven.

Willem Stortelder, Almen

Speelbal

Dat Han Busker, voorzitter van de FNV, moet dreigen met opstappen als het Ledenparlement niet voor de nieuwe pensioenwet zou stemmen, is van de zotte. Dit gedrocht maakt de pensioenuitkeringen (lees: uitgesteld loon) speelbal van de beurs. Nederland had het beste pensioenstelsel ter wereld. Alle zekerheden voor miljoenen mensen zijn nu weggevaagd. Mijn lidmaatschap is opgezegd.

Roelf Bakker, Boerakker

Kleur

Ik vraag mij af wat de meerwaarde is iemands huidskleur te benoemen. Laten we hiermee stoppen.

Hanne van der Linden, Hoofddorp

Dwanglicenties

Harrold van Barlingen investeert in farmaceutische bedrijven en zit in de commissie dwanglicenties (Ten eerste, 4 juli). Scant minister Wiebes vooraf niet wie hij voor zo’n commissie vraagt? Hoe is dit mogelijk.

Koos van Nieuwenhoven, Baarn

Flauw

Beetje flauw, al die reisinzichtverhalen van Iris Hannema (Zaterdag, 4 juli) en eerder Dennis Storm in het Magazine. Eerst hebben ze met vliegreizen hun geld verdiend en velen beïnvloed. Nu zij door persoonlijke omstandigheden tot inkeer zijn gekomen, staan zij op als moraalridders en vertellen ons spijt te hebben vanwege de milieuvervuiling. Bovendien stelt Hannema dat reizen eigenlijk niet zo geweldig is, omdat niets is wat het lijkt en je niet vindt wat je zoekt. Naar mijn idee te makkelijk.

Carla Foudraine-Beeres, Haarlem

Aandacht

Vrijdag j.l. was er een vrouwenprotest in Scheveningen tegen straatintimidatie. Vrouwen/meisjes worden stelselmatig op straat lastig gevallen. Goede zaak als dit protest meer dan alleen regionale aandacht krijgt.

Jeanne van Rutten, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden