Gebaren

Is het de bedoeling dat het een ingetogen Prinsjesdag wordt, wordt het weer zo’n excentrieke, sensationele bedoening!

Aaf Brandt Corstius

Mevrouw Plasterk doet een hoofddoek op, de NOS-glasvezelkabel in de Hofvijver wordt vernietigd door een politieraceboot waardoor we Astrid Kersseboom urenlang niet te zien krijgen, en dan gooit er ook nog een onverlaat een waxinelichthouder naar de gouden koets.
Mag Beatrix gewoon weer eens een hele saaie dag meemaken, die bestaat uit vrouwen uit Staphorst die zwaaien met bontgekleurde vlaggetjes, en waarin NOS-verslaggevers dingen murmelen als ‘Hmmm, de vijftig jagers van het elfde infanteriebataljon luchtmobiel staan al opgesteld’ en ‘Aah, daar arriveert de Gala Glasberliner met daarin prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven’?
Het mocht niet zo zijn.
Ik keek Prinsjesdag op Nederland 2, met doventolk, want ik dacht van tevoren dat het saai zou worden. Dan zouden de expressieve gebaren van de doventolk mij misschien bij de les houden.
Ik ken nu het gebaar voor ‘protocol’ (uitbeelden dat je een lang boodschappenlijstje aan het schrijven bent) en voor ‘informateur’ (doen alsof je allemaal dingen gezellig naar elkaar toe schuift). En ik heb diep respect gekregen voor de mannelijke gebarentolk van de NOS. De vrouwelijke tolk, die het optochtgedeelte deed, is ook goed. Zij had wat minder te gebaren, en daarom deed ze af en toe maar even een trommel en een fluit na. Maar de man die de troonrede tolkte, en het politieke commentaar van Ferry Mingele, is echt een method actor.
Als de koningin sprak, werd hij de koningin. Zijn lippen trok hij in een keurige, maar zuinige glimlach, hij had een klein fronsje en een opgeheven kin. Bij belangrijke woorden, zoals ‘terughoudendheid’, drukte hij met zijn hele wezen terughoudendheid uit.
Als hij Ferry Mingelen moest tolken, werd zijn blik zelfingenomen en joviaal, alsof hij lekker stond te keuvelen op een borrel. Zijn gebaren werden ook heel casual – niet de keurige, afgemeten gebaartjes waarmee hij de woorden van de koningin vertaalde.
En dan gaf de tolk via zijn eigen lichaamstaal, die dus apart opereerde van zijn gebarentaal, ook nog eens metacommentaar op alles wat er gebeurde. Terwijl hij in gebaren uitdrukte dat mevrouw Plasterk een grijze sluier om had, sprak hij met zijn lichaamstaal uit dat we dat soort modestatements allemaal maar met een korreltje zout moesten nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden