OpinieLezersbrieven

Geaardheid valt niet te vangen in lhbtiq+

De ingezonden lezersbrieven van maandag 6 januari.

Redactie
De botenparade van de Gay Pride 2016. Beeld ANP
De botenparade van de Gay Pride 2016.Beeld ANP

Brief van de Dag

Ik las in het commentaar van Sander van Walsum, over de boomers (O&D, 3 januari) dat is ‘verzuimd om een welluidende verzamelnaam te geven aan lhbti’ers’. Ook ik, al weer jaren actief in de homowereld heb dit probleem al vaker aangekaart.

Mij lukt het niet iets acceptabels te verzinnen, hooguit het woord ‘queer’ in zijn basisbetekenis van ‘vreemd’ of ‘anders’, met als pikant detail dat het het oude uiterst pejoratieve ‘flikker’ was in het Engels. Zoals Van Walsum zelf al schrijft, is het kennelijk nog niemand gelukt.

Het probleem is, denk ik, dat het per definitie onmogelijk is, omdat er seksuele geaardheden, genderproblemen en gendervarianten (dysforie, non-binary en fluide) én ‘technisch-lichamelijke’ zaken onder één noemer moeten worden gebracht.

We gaan dan nog voorbij aan de ‘q van queer’ of ‘questioning’ (je niet wíllen of kunnen vastleggen binnen de bestaande kaders), de ‘a van aseksueel’, en de + van al het andere.

Overigens begin ik er als voorlichter die het lhbtiq+ zeer regelmatig in de mond neemt al aardig aan te wennen. Al heb ik voor de ‘a’ nog geen plekje en ik vrees met grote vreze voor verdere aanvullingen. Wellicht iets voor een prijsvraag onder de lezers?

Ruud Maltha, COC-voorlichter, Berghem

Babyboomer

Na het stuk van Sander van Walsum zaterdag ben ik de boomerbashing en -shaming beu. U raadt het al, ik voel me persoonlijk aangesproken. Van Walsum wil ons niet de schuld geven van alle problemen (tot en met het uit de hand gelopen oudjaar vieren), maar doet dat ondertussen wel.

De babyboomer, waarschijnlijk de enige gemotiveerde krantenlezer die nog over is op mijnheer van Walsum na, heeft misschien niet adequaat gereageerd op de problemen van deze tijd, maar de generaties erna ook niet.

Babyboomers krijgen nu ook al de Brexit in de schoenen geschoven. Men vergeet voor het gemak dat de jongeren in Engeland, die misschien een andere mening hadden, te beroerd waren om naar de stembus te gaan.

Hou eens op met het wegzetten van een hele generatie als rigide ouwe lullen, die niet weten wat klimaatverandering is. Dat is onterecht, badinerend en discriminerend.

Ellen van Mol, Haarlem

Terug

Hoera: Bert Wagendorp is terug. We mogen weer rekenen op een regelmatige portie pittig commentaar, gepeperd met venijn, verrijkt met humor, ingebed in anekdotes, verzacht met zelfspot en prikkelend tot relativerend nadenken: zeer welkome oppepper voor de wakker wordende ochtendlezer.

Mariette Boin, Schagen

Maas en Waal

Het lijkt biologen ‘erg interessant’ wat er aan ecologische vermenging gaat ontstaan als de regenrivier de Maas en de Waal bij St. Andries weer gaan samenstromen (Ten eerste, vrijdag 3 januari). In de negentiende eeuw wisten de waterstaatsingenieurs het al: het gaat op termijn nooit goed als twee riviersystemen door één mond moeten uitstromen in de Noordzee. Rijkswaterstaat heeft nog niet gereageerd. Hopelijk is een contingent ambtenaren het archief ingedoken om de argumentatie van hun voorgangers om Maas en Waal juist te scheiden nog eens goed tot zich door te laten dringen.

Chris de Bont, historisch geograaf, Rhenen

Urgenda

Martin Sommer stelt in zijn kritiek op het Urgenda-arrest (Opinie, 4 januari) dat de Staat het algemeen belang vertegenwoordigt en dat de Urgenda-procedure dus tegen ons allen is gevoerd. Hij slaat met deze stelling de plank flink mis. De Staat vertegenwoordigt allang niet meer het algemeen belang (voor zover dat ooit al het geval is geweest). De Staat vertegenwoordigt het op dat moment geldende subjectieve belang van de politieke meerderheid in het parlement. Op zich is daar niets mis mee, zo werkt democratie, maar daarmee is dit subjectieve belang niet hetzelfde als het algemeen belang.

We leven echter niet alleen in een democratische staat, maar ook in een democratische rechtstaat. In de rechtsstaat is het de onafhankelijke rechter die los van de subjectieve belangen van de politieke meerderheid objectief kijkt naar wetten en verdragen en concrete zaken hieraan toetst. Dat heeft niets te maken met juridisch activisme. De rechtbank, het Hof en de Hoge raad hebben zich strikt gehouden aan de taak die de onafhankelijke rechter heeft in een democratische rechtsstaat. De zorgen van Sommer bij het Urgenda-arrest zijn dus onterecht.

Ronny van de Water, Rechter in Amsterdam

Respect

Met tranen in mijn ogen heb ik het interview met Bassam Aramin en Rami Elhanan gelezen (Zaterdag, 4 januari). Zelden las ik een evenwichtiger artikel. Ik ben als reisleider meer dan honderd keer in Israël geweest. Later heb ik op de Olijfberg tussen de Palestijnen gewoond. Het woord ‘respect’, of liever het gebrek daaraan, is inderdaad de kern van het probleem. En angst is de voedingsbodem voor het geweld aan beide kanten. Dank voor dit eerlijke verhaal.

Wendeline Durieux, Dronten

Plastic huisje

Ik ben woest. Albert Heijn bedacht een actie waarbij je plastic huisjes kan verzamelen. In 2019 het jaar van de bosbranden, van de plastic soep, van dat we nu actie moeten komen voor het klimaat.

Deze actie maakt het ons weer een stuk moeilijker. En dan heb je zo’n huisje, je kijkt er één keer naar om en dan belandt het gewoon weer in de prullenbak. Dat is nou een lekkere van Albert Heijn.

Tessa Homan (12), Katwoude

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden