Gastcolumn Selina Stap

Gastcolumn: Wie denken de machtige mannen van ‘The Family’ wel dat ze zijn?

Beeld uit de documentaireserie ‘The Family’.

De documentaireserie The Family doet het bloed van gastcolumnist Selina Stap koken. Hoe kan het dat een groep machtige mannen die religie en staat wereldwijd willen vermengen al tachtig jaar onder de radar opereert?

Ooit het gevoel gehad dat er een sluimerende, onbekende macht is die niet doet aan ambtstermijnen en intussen een grote invloed heeft op politieke sleutelfiguren in de wereld? Een groep die bestaat uit machtige en rijke mannen die zichzelf als uitverkorenen zien en een wereldwijde elite willen creëren waarvan zij het hoofd zijn? Nou, dan ben je bij deze geen gekke complotdenker meer en heb je dit goed aangevoeld.

Althans, volgens de recentelijk op Netflix verschenen serie The Family. Deze vijfdelige documentaireserie gaat over een geheim genootschap dat volgens de documentairemakers al decennia lang via verschillende wegen een behoorlijke macht uitoefent op de besluitvorming in Washington D.C. Zij opereren het liefst onder de radar en hebben daarom ook verschillende namen gehad. Zo staan ze bekend als ‘The Family’ maar ook als ‘The Fellowship’. Bij het woord ‘The Fellowship’ denk ik toch aan kleine mannetjes met harige voeten, die in groene holen wonen en waarbij het hun voornaamste doel is om een kwade ring te vernietigen. Niets is minder waar. We hebben het hier over een genootschap van machtige mannen dat er alles aan doet om de maatschappij te beïnvloeden met hun christelijke ‘traditionele waarden’. Niet op lokaal niveau, nee, volgens hen werkt het gedachtegoed van Jezus het best als ze verweven is met het gedachtegoed van mannen die wereldwijd belangrijke sleutelfiguren zijn. Van de Amerikaanse president tot dictators in Afrika, overal waar macht is willen zij een graantje – en het liefst een heel graanveld – meepikken.

Groepje uitverkorenen

Dit lijkt goed te lukken. Uit de serie blijkt dat hun invloed zo groot is dat zelfs verschillende Amerikaanse presidenten in hun speeches de leider van ‘The Family’(ene Doug Coe) persoonlijk bedanken. Om die invloed te behouden organiseert ‘The Family’ daarom elk jaar het ‘National Prayer Breakfast’ waarbij sinds president Eisenhower alle Amerikaanse presidenten aanwezig zijn geweest. Maar wat wil ‘The Family’ eigenlijk? Hun motto is ‘Jesus plus nothing’, oftewel ze zijn christelijk maar baseren zich voornamelijk op de delen in de Bijbel waarin Jezus voorkomt. Ze hebben conservatieve ideeën over de positie van de man versus de vrouw en ook over de rechten van lhbti’ers. Daarbij zouden ze het liefst zien dat religie en staat samensmelten en dat naast de Verenigde Staten ook andere landen het Christendom als leidraad nemen voor hun (politieke) besluitvorming. 

Alsof dat nog niet genoeg is, geloven de leden van ‘The Family’ (overigens alleen maar mannen) ook dat zij persoonlijk door God zijn uitgekozen, ze zijn ‘the chosen ones’. Het woord van God moet dan ook niet verspreid worden via de gewone burger maar via de machtige elite. Zoals ze zelf zeggen: ‘God cares most about the elite, the rest will follow.

Argusogen

Ik heb veel documentaires op Netflix gezien, maar deze deed het bloed in mijn aderen koken. Wie denken deze mensen dat ze zijn? Hoe kan deze organisatie al tachtig jaar onder de radar opereren? Ik heb de afgelopen maanden alles op het nieuws gehoord over de processierups, maar het feit dat er een geheime organisatie is die van binnenuit het politieke establishment van de Verenigde Staten wil verchristelijken lijkt mij toch een redelijk nieuwswaardig gegeven. Het hele verhaal voelt dan ook bijna als fictie. In de Netflix-documentaire wordt daarom subtiel een link gelegd met de dystopische dramaserie The Handmaids Tale, waarin een groep mannen onder het mom van God een totalitair regime uitoefent waarin vrouwen minderwaardig zijn en homoseksualiteit gewelddadig wordt bestraft. Een wereld die na het recent verbieden van abortus voor vrouwen in sommige Amerikaanse staten ineens helemaal niet zo ver gegrepen lijkt.

Ik hoop dan ook dat deze organisatie (die overigens nu steeds meer in de openbaarheid treedt) met argusogen door journalisten en burgers in de gaten wordt gehouden. Zoals Frank Heinen onlangs al aangaf in zijn recensie in de Volkskrant is de documentaire soms nog niet helder en zit ook ik op het einde van deze vijfdelige serie met meer vragen dan antwoorden. Maar het feit is en blijft dat er in de VS een machtige groep mannen bestaat die religie en staat op wereldwijd niveau wil vermengen, en dat moeten we niet willen.

Selina Stap is programmaontwikkelaar en deze maand gastcolumnist op Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden