gastcolumn, satireIkenna Azuike

Gastcolumn: Revolutionaire vernieuwing bij Rotterdams studentencorps!

Humor in plaats van geweld en meer respect voor vrouwen bij de Rotterdamse corpsstudenten: daar wordt gastcolumnist Ikenna Azuike (documentairemaker en satirische vlogger) vrolijk van.

RSC/RVSV bereidt zich voor op een feestje.  Beeld Marlena Waldthausen
RSC/RVSV bereidt zich voor op een feestje.Beeld Marlena Waldthausen

Zoals ‘Jif’ ‘Cif’ werd, ‘Posh Spice’ ‘Victoria’ en ‘Negerzoenen’ ‘Zoenen’, wil de Rotterdamse studentenvereniging RSC/RVSV (Rotterdamsch Studenten Corps en de Rotterdamse Vrouwelijke Studenten Vereeniging) ook meegaan met de tijd (Zaterdag, 2 februari). Zij hebben aangekondigd dat ze hun imago en cultuur willen veranderen; meer humor in plaats van geweld en meer respect voor vrouwen. Ik ben ondersteboven, breaking news natuurlijk! Ik had het natuurlijk aan kunnen zien komen van zo’n visionaire club als de RSC/RVSV.

Al in 2017 (ja, het is even graven in je geheugen) besloot het RSC om ook vrouwen te verwelkomen op hun mannenverdieping. Voortaan heten zij RSC/RVSV. Dit bewijst maar weer hoezeer zij bovenop de tijdgeest zitten. Hun president (Amber Schothorst) en vicepresident (Stijn Houben) verdienen een ferme schouderklop voor het delen van hun vooruitstrevende denkbeelden in een interview met de Volkskrant. ‘Keizerlijk’ was het woord wat in mij opkwam toen ik de bijbehorende foto van het stel zag.

Alcoholvrije biertap

De weg naar de moderne wereld zal vol valkuilen zitten voor Amber, Stijn en de rest van de leden, maar met de woorden van Gandhi in hun hoofd – Be The Change You Wish To See In The World – laten zij zich niet afbrengen van hun revolutionaire ideeën. Neem de introductie van een alcoholvrije biertap in hun eigen bar. Die kon rekenen op behoorlijke weerstand. De tap werd twee weken na de installatie gesloopt door leden van het aangesloten mannendispuut die luistert naar de bijzondere naam ‘Keizersnee’. Het bestuur reageerde toegeeflijk: ‘Ach de jongens van de ‘Keizersnee’ vinden bier drinken gewoon mooi.’

Oordeel nu niet te snel. Verandering kost tijd. En feit is dat alcoholvrij bier zoiets is als kryptoniet (de achilleshiel van Superman) voor échte mannen. Zelfs het in de buurt staan van alcoholvrij bier kan leiden tot een verhoging van je oestrogeengehalte en dat kan weer catastrofale uitwerkingen hebben. Bijvoorbeeld minder goed in staat zijn om grote hoeveelheden fietsen tegelijk in de gracht te mieteren.

Subtiel aanpakken

De boys will be boys-houding komt misschien over alsof ze niet oprecht zouden zijn over een echte cultuurverandering. Maar schijn bedriegt. Ze pakken het gewoon subtiel aan, want dat is de enige weg naar echte verandering. Wat nu misschien Ieniemienie-stapjes lijken, bijna onzichtbaar voor het blote oog, blijken generaties later reuzensprongen. Het is slim om rekening te houden met het feit dat alle verandering spannend is. Zeker voor jonge mannen en vrouwen in zo’n kwetsbare positie vol onzekerheden over hun toekomst. Kinderen nog, die gewoon een thuis proberen te vinden in een bescheiden grachtenpandje.

Ze doen zo hun best en hebben zelfs drie imagodeskundigen ingehuurd die hen helpen bij de transitie. Een van deze deskundigen zegt: ‘Het mooie aan wat hier gebeurt, is dat er openheid is. Openheid is kwetsbaar.’ Wijze woorden die een vergoeding van 1.500 euro per dag helemaal waard zijn. Geen geld toch, voor zo’n groot inzicht?

Alles wijst erop dat het helemaal goed gaat komen. Oké, er is een klein probleempje met geweld, maar RSC/RVSV is vastberaden om geweld om te zetten in humor, ha! En te zorgen voor een cultuur waarin vrouwen meer respect krijgen. Ik kan alleen maar zeggen: respect.

Sceptisch? Neem dan eens een kijkje in hun in-house club ‘Bikini’ om te zien hoe het staat met hun cultuuromslag. Tenminste, als je wordt binnengelaten dan, hè. Want ‘meer transparantie’ staat pas voor 2050 op de agenda.

Ikenna Azuike is een Brits-Nigeriaans-Nederlandse programmamaker. Hij maakte voorheen satirische vlogs voor de BBC en de Wereldomroep. In 2019 zendt BNN/VARA zijn reisdocumentaire over Nigeria uit. Deze maand is hij gastcolumnist op Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden