Gastcolumn Florence van de Haar

Gastcolumn: Regisseren doe ik liever zelf

Florence van de Haar. Beeld Eva Fache

In augustus schreef ik voor deze krant een opiniestuk over het, voor mij als jonge actrice, beperkte aanbod van filmrollen zonder seks of naakt. Ook besprak ik andere tekortkomingen op dat vlak in de Nederlandse film- en televisiewereld, zoals bij acteeropleidingen en castingbureaus. Iets wat mijn kansen op dit gebied waarschijnlijk niet zal vergroten, maar dit terzijde. ‘Naakt is een onderdeel van je vak’ en ‘seks hoort bij de Nederlandse cinema’ – twee veelgehoorde reacties – weiger ik te geloven. Naakt is geen vereiste voor een goede film en ook niet voor een goede actrice. Dat naakt en seks onderdelen zijn van het leven en daarom ook te zien moeten zijn in films, begrijp ik natuurlijk ook. Dit soort scènes zijn naar mijn mening alleen vaak totaal onnodig, doorgaans onrealistisch en worden bovendien bijna altijd getoond vanuit mannelijk perspectief.

Decolleté

‘Producenten die blijven vragen om een dieper decolleté; en ‘moeten uitvoeren wat een man heeft bedacht’ – ook één van de beste en bekendste actrices van Nederland, Halina Reijn, was dat zat, zo las ik in een interview met haar. Ik weet niet of deze ervaringen de directe aanleiding voor haar zijn geweest om aan de andere kant van de camera te gaan staan, maar ze hebben er ongetwijfeld aan bijgedragen. Vorige week debuteerde ze als regisseur met haar film Instinct op het Nederlands Film Festival. ‘Het is nodig om meer verhalen vanuit het vrouwelijk oogpunt te vertellen’, zegt Reijn, en ze heeft gelijk. Dat gezegd hebbende: bij de films van deze editie van het Nederlands Film Festival zijn behoorlijk wat vrouwelijke makers betrokken. Dat valt op. Er vindt dus wel degelijk een kleine kentering plaats.

Smerig

Maar doen zich enerzijds meer kansen voor vrouwen voor, niet alleen in de filmwereld maar overal, anderzijds wordt feminisme steeds vaker een smerig woord gevonden. Vrouwen van mijn leeftijd associëren feminisme vaak met onnodig klagen. (Een beetje wat mannen doen als ze ziek zijn). Vrouwen willen liever niet klagen. Ons wordt namelijk geleerd dat we niet boos mogen zijn. Een boze vrouw is lelijk, en lelijk hoort niet bij een vrouw. Wanneer ik mijn ongenoegen deel, willen mannen mij altijd kalmeren in plaats van begrijpen. Alsof ik me niet zou mogen opwinden over iets? Een alternatieve rol voor de vrouw is die van one of the guys. In deze rol gedraag je je zo veel mogelijk als een man en maak je nergens een probleem van. Want dat is pas echt stoer… Nee! Als je nergens meer een probleem van maakt, word je langzaam onzichtbaar. One of the guys willen zijn is het vrouwonvriendelijkst wat je als vrouw kunt doen. Het zijn dit soort denkbeelden waarmee ons langzaam wordt aangepraat dat we niet alleen in films, maar ook in het echte leven rollen moeten gaan spelen om de man te plezieren. Hoe graag ik ook zou willen dat het niet nodig is weer over deze kwestie te schrijven, ik vind dat ik dit onderwerp levend moet houden. Ik ben nu eenmaal onderdeel van deze beweging, dus kan ik er niet voor weglopen. Vrouwen worden weggestopt in bepaalde hokjes van het mannenbrein en dit zie je terug in films en op filmsets. 

Auditie

Ik bespreek dit alles met de acteur op wie ik als tiener verliefd was. Wij hebben elkaar jaren geleden leren kennen en spreken zo nu en dan af, voor een goed gesprek zullen we maar zeggen. Hij zal mij vast begrijpen. Luister meisje, stelt hij me gerust, als ik klaar ben met acteren ga ik regisseren en schrijven en dan mag je wel op auditie komen joh! Goed idee, zeg ik, lief van je. U snapt, dat schrijven en regisseren ga ik lekker zelf doen. En dan mag hij bij mij op auditie komen. Misschien.

Florence van de Haar is actrice

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden