Gastcolumn | satireIkenna Azuike

Gastcolumn: Groot-Brittannië wordt weer Groots, hooray!

Een No-Brexit Deal zorgwekkend? Welnee! Al plunderend en stelend kunnen we nu terug naar ‘The Greatest Ever Britain In The History of Britains’, schrijft de Brits-Nigeriaans-Nederlandse satirisch vlogger, documentairemaker en gastcolumnist Ikenna Azuike.

Pro-Brexit demonstranten protesteren tegen uitstel in Westminster, Londen, 29 januari. Beeld REUTERS
Pro-Brexit demonstranten protesteren tegen uitstel in Westminster, Londen, 29 januari.Beeld REUTERS

Na opnieuw een week vol politiek cabaret, is de Britse politiek dichterbij een No-Deal Brexit. De May-mobiel is volgetankt en de navigatie al twee jaar ingesteld: hop, naar Brussel! En als de EU niet naar ons luistert, zwaaien we naar Europa en keren we terug naar The Greatest Ever Britain In The History of Britains.

Tja, ons eten zal duurder worden, de winkelschappen leger en medicijnen minder beschikbaar, maar gelukkig hebben de Britten nog altijd elkaar. En als het nodig is, letterlijk. Als lunch of diner, wanneer we de zwaksten van ons mooie eiland opeten om te overleven. Dit klinkt misschien negatief, maar er is zoveel om blij over te zijn. Onze politici geven echt om ons, zoals onze minister van Gezondheid, Matt Hancock. Hij beloofde dat de overheid medicijnen voorrang geeft boven voedsel als er een No-Deal Brexit komt, zodat we allemaal fit en sterk genoeg zijn voor de voedselrellen die eraan komen. Een goede eerste oefening voor het terugveroveren van ons Britse Imperium van weleer. Want achteruitgang is de nieuwe vooruitgang! Hooray!

Achterlijke ideeën krijgen onterechte kritiek. Denk aan de dwarsliggers die tegen de Verlichting waren en terugverlangen naar de Middeleeuwen. Als zij hun zin hadden gekregen, hadden we dan dit soort problemen gehad? Natuurlijk niet. Onze levensverwachting zou zo’n 35 jaar zijn, dus op ouderenzorg zouden we flink besparen. Pissen en schijten doen we weer gewoon op straat, dus riolering is overbodig. En met veel minder mogelijkheden om te reizen, zijn er ook geen immigranten, waardoor we alle vieze klusjes weer lekker zelf kunnen doen en niet op de bank hoeven zitten Netflixen.

Tinder-paradijs

Voor iedereen die nu nog twijfelt of we het Britse rijk moeten herstellen, een paar voordelen op een rij:

1. Als we opnieuw 23 procent van de wereldbevolking uitmaken, telt het Britse rijk eindelijk voldoende talent om weer eens een WK voetbal te winnen.

2. Het is weer helemaal oké om zeldzame kunstwerken en edelstenen te lenen van onze koloniën voor onze musea.

3. Vrouwen mogen niet meer stemmen of autorijden en mannen kunnen weer echte kerels zijn. We hoeven niet meer cappuccino-sippend in cafeetjes achter een laptop te zitten of onze zachte kant te onderzoeken. Knokken mag weer. Met andere mannen. Met zwaarden. In harnas, versierd met fallussymbolen die iedereen herinneren aan onze vitale Britse mannelijkheid.

4. Het nieuwe Britse eiland is een Tinder-paradijs. We zijn al het knapste volk op aarde, maar nu hebben we al die knapperds helemaal voor onszelf. Iets waar menig Europeaan met jaloezie naar zal kijken.

5. Mode. Elke Brit krijgt een tropenhelm, een oversized kaki shirt en korte broek, lange bruine sokken en laarzen. Laat die witte benen maar shinen! En snorren worden verplicht, golvend en groot als vossenstaarten.

6. Taal. We kunnen weer echte Britse woorden gebruiken die ten onrechte uit ons vocabulaire zijn verdwenen, zoals ‘Fart Catcher’ – een kamerdienaar of herenknecht en ‘Driggle-Draggle’ – prima term voor een ‘slordige vrouw’.

7. En omdat Great Britain natuurlijk niet ‘great’ hoeft te zijn voor iedereen kan de slavernij ook wel weer terugkomen. Een grote opluchting voor de zittende politici want dat zal de economie uit het slop halen. Mensenrechten en beschaving zijn veel te duur gebleken. The Great British Empire was geen feestelijke tijd voor veel delen van de wereld, maar laten we eerlijk zijn, who cares?

We komen eraan

Dus, terwijl Europa vooruit stoomt met hun geluidloze elektrische, chauffeur-loze auto’s, zij de planeet proberen te redden en er andere rare hobby’s op nahouden zoals de vrede bewaren, neemt Great Britain een andere afslag en rijdt terug naar de good old days.

Ik hoop dat alle Britons met mij het zwaard heffen en vast de ex-koloniën van Groot-Brittanië waarschuwen dat we er wederom aankomen. Plunderend en stelend, op naar The Greatest Ever Britain In The History of Britains. Hooray!

Ikenna Azuike is een Brits-Nigeriaans-Nederlandse programmamaker. Hij maakte voorheen satirische vlogs voor de BBC en de Wereldomroep. In 2019 zendt BNN Vara zijn reisdocumentaire over Nigeria uit. Deze maand is hij gastcolumnist op Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden