Game of Thrones lijkt een eenvoudig kinderverhaaltje naast de mystieke avonturen in My Little Pony

.

'In My Little Pony: De Film staat de toekomst van Equestria op het spel wanneer Storm King het kasteel Canterlot binnenvalt en de magie van de pony's dreigt te stelen. (...) Op zoek naar hulp om Equestria te redden, komen de pony's in aanraking met magische bergen, onderzeese werelden en zelfs een vliegend piratenschip.'

Dit is mijn dagelijkse realiteit. Ik heb het elke dag over magische bergen. Ik heb een dochter van 6, en iedereen met een dochter van 6, of 3, of 10 jaar, weet wat Equestria is. Equestria is het rijk van de Little Pony's. En de Little Pony's zijn de helden van mijn dochter.

Tekst gaat verder onder de foto.

My Little Pony: de Film

Hoewel mijn woonkamer aanhoudend gevuld is met de schelle stemmen van die pony's, die in een schier oneindige hoeveelheid Netflixafleveringen alsmaar doorlullen over vriendschap en harmonie, begrijp ik weinig tot niets van ze. Het lijkt een domme, pastelkleurige tekenfilmserie, maar het is een complexe fantasiewereld waar Tolkien een puntje aan kan zuigen. Ik vermoed, al heb ik dat nooit gezien, dat Game of Thrones een eenvoudig kinderverhaaltje lijkt naast de mystieke avonturen van de pony's.

Hoe komt het bijvoorbeeld dat ze soms kunnen vliegen? Waarom veranderen ze af en toe in gewone meisjes? Hoe zit het met dat rijk Equestria? Zelfs internet heeft op die vragen geen eenduidig antwoord. Op een site die zich verdiept heeft in de wetenschap achter de pony's staat over Equestria: 'Het wordt een koninkrijk genoemd in de eerste aflevering (...) maar het omvat ook andere koninkrijken, zoals het Crystal Empire. Het programma en andere media spelen zich af op vele locaties en hoe zij zich precies verhouden tot Equestria wordt niet uitgelegd.'

Dit is hogere wiskunde, al is hogere wiskunde uiteindelijk altijd te begrijpen.

In het koninkrijk dat andere koninkrijken omvat spelen zich constant verhaallijnen af die mijn dochter van 6 prima lijkt te snappen, en ik niet. De verhalen hebben altijd onbegrijpelijke titels, zoals Familiewaarderingsdag en Zwerm van de eeuw. Als ik een goeie dag heb en het gevoel dat ik de juiste concentratie kan opbrengen, stel ik vragen aan mijn dochter. 'Waarom heeft die ene pony ineens een hoorn?' Geïrriteerd zegt ze dan: 'Haar element der harmonie is magie, ze is net een prinses geworden, daardoor heeft ze vleugels gekregen en nu is ze een alihoorn.' Ik durf dan niet meer te vragen wat een alihoorn is.

Het enige wat ik snap is dat elke aflevering eindigt met een pony die een brief schrijft over de magie van vriendschap.

En nu moet ik naar die film. Met heel meisjeshebbend en -zijnd Nederland. Dat wordt keihard nadenken om het bij te benen, een soort proefwerk waarvoor je niet hebt kunnen leren. En het rare is: als kind begreep ik de pony's wél. Ik had er zelfs een, van plastic. Apple Jack.

Ergens is de magie van vriendschap me boven het hoofd gegroeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden