Columnbert wagendorp

Gaat u rustig slapen, bij het CDA is invloed niet te koop

null Beeld

Hans van der Wind is rijk, maar ook een genereus man. Hij is, maakte het CDA maandagavond bekend, degene die 1,2 miljoen euro overmaakte voor de verkiezingscampagne van de partij. Niet om invloed uit te oefenen, absoluut niet, hoe komt u erbij. Of omdat hij vond dat Hugo de Jonge weg moest als partijleider, wat een nonsens. Van der Wind is gewoon van protestants-christelijke huize en het gedachtengoed van het CDA spreekt hem aan. Van der Wind heeft, schrijft het CDA, ‘op geen enkele manier de inhoudelijke koers van de partij kunnen beïnvloeden’. Niets aan de hand, gaat u rustig slapen, storm in een glas water.

Hans van der Wind is trouwens ook voorzitter van de commissie fondsenwerving van het CDA. En als zodanig was hij lid van het campagneteam dat zo’n slechte campagne organiseerde dat het CDA zetels verloor, in plaats van won. Maar dat kwam misschien door geldgebrek, waardoor ze alleen dat lullige schaatsfilmpje met Wopke Hoekstra konden maken, dat werd uitgezonden toen het ijs allang was weggedooid.

Op 28 november 2020 stuurde Van der Wind een e-mail aan voorzitter Ploum – inmiddels afgetreden, na het desastreuze verkiezingsresultaat –, campagneleider Knops en penningmeester Van Zanten. Hij schreef dat er pas een half miljoen euro binnen was voor de campagne en dat grotere funders ‘(uiterst) negatief zijn’. Waarover liet hij in het midden (‘de huidige constellatie’), maar dat partijleider De Jonge niet erg populair was bij de geldschieters was duidelijk. Tot de grotere funders behoorde overigens Hans van der Wind zelf. In 2017 was hij met 173 duizend euro zelfs de grootste. Met de (uiterst) negatieve funders doelde Van der Wind vermoedelijk mede op zichzelf.

Volgens Omtzigt werd er daarna druk uitgeoefend op De Jonge om af te treden, hoewel hij amper was begonnen. Twee weken na de mail, op 10 december 2020, hield De Jonge de eer aan zichzelf. Te druk met corona, zei hij. Een dag later ging Hoekstra zich ‘beraden’ en even later volgde hij De Jonge op.

Hugo de Jonge wilde met het CDA een middenkoers gaan ­varen, ergens rechts van links en links van rechts. ‘Wij horen in dat midden thuis.’ De Jonge wilde weg van het dictaat van de markt, weg van het neoliberale denken. Hij zag het CDA ook als een partij die weer terug moest naar de stad en die zich niet langer voor het karretje van de boeren liet spannen. Hij sloot samenwerking met FvD uit.

Dat was kennelijk niet de bedoeling. Onder Wopke Hoekstra werd het CDA weer de conservatieve partij van Sybrand Buma, ergens rechts van de VVD, de partij die in Noord-Brabant toen nog prima samenwerkte met Forum.

Een paar dagen voor de verkiezingen ontving het CDA 1,2 miljoen euro van Van der Wind. Die deed dat alleen maar omdat ‘ik in de campagne van het CDA en in Wopke geloof’, zei hij tegen Quote. Ja, dat was wel duidelijk.

Tegenover Nieuwsuur verklaarde Van der Wind dat hij ook zou hebben gedoneerd wanneer De Jonge nog leider was ­geweest. Als dat waar is, had hij het geld ook in november kunnen overmaken, had hij zijn mail helemaal niet hoeven te versturen en was de benodigde 1,25 miljoen ruimschoots binnen geweest. Het ging dus wél om De Jonge. Het wordt tijd dat die zijn kant van de zaak eens toelicht, nu hij het wat minder druk heeft met corona.

Volgens het CDA wordt nu opening van zaken gegeven, ‘om volledig transparant te zijn over de donateurs’. De verklaring is zo transparant als een mistige herfstdag. Hij stinkt aan alle kanten en wij worden geacht hem te geloven. Na Sywert en Pieter nu dit weer: there is something rotten, in het CDA.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden