COLUMNLISA BOUYEURE

Gaat de Twittertrol zijn stem gebruiken?

Lisa Boyeure artikel ColumnBeeld .

‘Lisa, links deugkneusje, dankzij types zoals jij is dit land chronisch ziek’, zei ene Hans deze week tegen me. Hij droeg een gouden hanger met de naam van zijn vrouw erin gegraveerd en had een klein hondje, een pekinees, met een tartan strikje om zijn nek. Een tweede man, luisterend naar de naam Jeff, bleek er weer heel anders in te staan: ‘Wat een domme kut, die Lisa Bouyeure.’ Dan waren er nog Dave (‘pleuristrut’), Allard (‘hoernalist’) en Paul (‘dom wijf’), en tot slot een paar mannen van wie ik de namen ben vergeten maar wier bijdragen aan deze gelaagde karakterschets zeker niet uitgevlakt mogen worden.

Geen zorgen, dit alles speelde zich niet af terwijl ik kiwi’s en scheermesjes stond af te rekenen in de supermarkt. Het was ook niet tijdens mijn dagelijkse rondje door het park dat de mannen me een voor een toeschreeuwden. Sterker nog, ik kan me de laatste keer dat ik live ben uitgescholden niet meer heugen. Waarschijnlijk omdat zelfs Hans, Jeff, Dave, Allard en Paul op straat gewoon naar me zouden glimlachen.

Over een paar weken moet iedereen spraakberichten kunnen opnemen op Twitter. Dus ook alle trollen en ­@realdonaldtrump.Beeld Twitter

Internettrollen in het wild spotten is daarom een hele opgave. Niemand heeft @lichtgeraaktezak1976 op zijn voorhoofd staan en een speciale verrekijker bestaat ook al niet. Maar geef ze een toetsenbord, een betrekkelijk anoniem Twitteraccount en leg als aas een grapje over hun favoriete voetbalclub neer, en ze komen bloeddorstig uit hun holen gekropen.

Ik was daarom niet meteen gerust over de nieuwe functie die Twitter woensdag toevoegde: voicetweets. De mogelijkheid om spraakberichten op te nemen en te delen wordt stapsgewijs ingevoerd, maar over een paar weken moet iedereen het kunnen, dus ook alle trollen en @realdonaldtrump. Twitter hoopt op die manier ‘a more human touch’ aan het platform te geven, want in geschreven berichten zou soms de nuance verloren gaan.

Misschien dat zelfs een boodschap als ‘pleuristrut’ voor meerdere interpretaties vatbaar blijkt, want bedoelde Dave het eigenlijk niet poëtisch en zangerig? Of zal dat gissen blijven, omdat de kans klein is dat hij zijn eenmansspreekkoren voortaan van zo’n ‘menselijke touch’ gaat voorzien?

Ik herinnerde me een stuk dat Volkskrant-columnist Asha ten Broeke ooit voor Vrij Nederland schreef, over dat ze koffie was gaan drinken met Robert, een man die haar op Twitter al tijden voor de vreselijkste dingen uitmaakte. Op het moment dat Ten Broeke zijn tweets aan hem begon voor te lezen, verbrak hij het oogcontact en toen ze hem verzocht om nu eens in haar gezicht te zeggen wat hij van haar vond, zei hij alleen: ‘Ik vind je een aardige meid.’ Ten Broeke constateerde dat deze internethooligan in het echt helemaal de kwaadste niet was. Hij had zich zowaar over een gewond zwerfpoesje ontfermd, dat hij leerde om zich te wassen door met zijn kin over haar vacht te wrijven. Zelf bracht Robert ook graag een duidelijke scheidslijn aan tussen zijn online- en offlinepersoonlijkheid: ‘Op internet ben ik gewoon de grootste klootzak.’

Er valt van alles aan te merken op het concept voicetweets. Doven en slechthorenden roerden zich al, ik heb geconcentreerd zitten luisteren naar, wat bleek, een plassende vrouw, en techblogger Jane Manchun Wong schetste het doemscenario dat spraakberichten gebruikt gaan worden om deepfakes met iemands vrijwillig verstrekte stemgeluid te maken.

Maar voor massaal voicetweetende trollen ben ik bij nader inzien minder huiverig. Door iets menselijks toe te voegen aan anonieme scheldpartijen, zouden online- en offlinepersoonlijkheden zomaar met elkaar vervlochten kunnen raken. Blijk je in het echt ineens ook een hufter. En wie wil nu die ene gast zijn die op klaarlichte dag naar voorbijgangers staat te schreeuwen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden