OpinieLezersbrieven

Gaan we perfecte kinderen krijgen, precies zoals we die zouden willen?

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 30 november.

De Chinese wetenschapper He Jiankui.Beeld EPA

Onlangs las ik het artikel ‘China: eerste genetisch gemanipuleerde baby’ van Maarten Keulemans (Ten eerste, 27 november). Het dna van de baby’s is door kunstmatige technieken verbeterd, aldus de Chinese hoogleraar He Jiankui. Maar kunnen we dit wel accepteren? Is dit ethisch verantwoord? Ten eerste moet aan de kinderen gedacht worden. Zij zijn hierdoor resistent tegen bepaalde ziekten (in dit geval hiv), wat goed voor hen is, maar doordat het dna is veranderd, is er een kans dat ze andere, vooralsnog onbekende ziekten kunnen krijgen.

Verder is het de vraag hoe dit verder zal gaan? Zal het zo ver gaan dat ouders wensen kunnen inleveren en dat wetenschappers het dna van de foetussen gaan aanpassen, zodat ze precies naar de wens van de ouders zijn? Gaan we perfecte kinderen krijgen, precies zoals we die zouden willen? Persoonlijk vind ik dat dit niet mogelijk zou moeten zijn.

Al met al vind ik het goed dat erfelijke ziekten de wereld uitgeholpen kunnen worden, maar de lijn tussen medische hulp en luxe vind ik te dun. Er moeten duidelijke regels voor opgesteld worden, maar voor nu is dit fenomeen waanzin!

Tara Kamphuis (17 jaar), Arnhem 

Totaaltheaterstuk

Wat een fantastische ervaring deze ochtend. Tijdens het lezen van het artikel over de toenemende geluidshinder door Schiphol (Voorpagina, 29 november) hoor ik het oorverdoven-de lawaai van overkomend vliegverkeer boven mijn woning in Egmond. Door het raam zie ik een stroom aan dalende vliegtuigen zich aftekenen tegen een dik regenachtig wolkendek. Hier wordt een totaaltheaterstuk opgevoerd vanwege het samen- gaan van tekst, geluid en beeld. Storend zijn de korte stiltes die het verscheurend gedender af en toe onder- breken. Hierdoor wordt de continuïteit van de belevenis hinderlijk onderbroken. Maar gelukkig komt aan dit ongemak in 2023 een einde met 40 duizend starts en landingen.

Kees OosterbaanEgmond aan den Hoef

Norm is geen streefgetal

Er is een norm, bijvoorbeeld de maximale geluidsoverlast of maximale vervuilende deeltjes in de lucht. We hebben er afspraken over gemaakt. De norm betekent dat je hier niet boven mag komen. Het wil niet zeggen dat dit het streefgetal is.

Zo zouden er volgens de opstellers van het conceptrapport MER voor Schiphol ongeveer 60.000 vluchten bij kunnen komen, zonder dat er meer mensen gehinderd worden dan is toegestaan. Het plafond zou daardoor ongeveer 560.000 vluchten zijn. Want stel je toch eens voor dat je minder mensen zou hinderen of minder CO2 uit zou stoten dan is toegestaan? Daar moet je toch niet aan denken.

Marlies Rattink, Amersfoort, Meander reizen

Migratiepact

Als een migratiepact geen juridische betekenis heeft (Ten eerste, 29 november), waarom zou je het dan aannemen of er ook maar tijd aan besteden? Als het niets zegt, moet er ook geen verwarring over kunnen ontstaan of door anderen onterecht toch als tijdrekkende strohalm kunnen worden gebruikt.

Voor goede bedoelingen is geen wet nodig. Als het ons niet uitkomt, negeren we ze.

Theo de KlerkBussum

Waar houdt het op?

Ik wil even reageren op het artikel over CZ dat een aantal alternatieve geneeswijzen niet meer vergoedt, omdat een deel van de klanten dit onzin vindt en hier niet aan mee wil betalen (Ten eerste, 29 november).

Zo zijn er misschien ook mensen die niet mee willen betalen aan ziekten die ontstaan door te veel roken, te veel eten, te veel drinken. Of mensen die niet mee willen betalen aan kosten die ontstaan door het uitoefenen van gevaarlijke sporten.

Waar houdt het op?

Dimphy VermeulenTilburg

Grutto

J. Duitman stelt op basis van eigen observaties dat de oorzaak van de achteruitgang van onze nationale vogel de grutto voornamelijk veroorzaakt wordt door een toename van predatie door soorten als de vos en roofvogels (O&D, 27 november).

Hoewel predatie op lokaal niveau zeker bij kan dragen aan de achteruitgang van weidevogels, is het onjuist dat dit de belangrijkste oorzaak hiervan is. Zo namen weidevogels al af

in de jaren zeventig en tachtig, toen het agrarisch landschap verindustrialiseerde door ruilverkaveling en peilverlagingen, maar predatoren nog schaars waren door vervolging en milieuvervuiling.

En een toename van predatie is vaak een gevolg van veranderingen in het landschap doordat weidevogels door het ontbreken van bloemen en kruiden in overbemeste grasakkers minder dekking kunnen vinden in de vegetatie en meer moeten bewegen om als voedsel nog een schaars insect te kunnen vinden waardoor ze veel kwetsbaarder zijn.

Dat predatoren hun kans grijpen om de laatste weidevogels in een ecologische ontwrichte omgeving te grijpen is dus eerder een gevolg van het veranderende landschap dan een oorzaak op zich voor de achteruitgang van de weidevogels.

Susanne Kuijpers, Den Haag, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden