LezersbrievenWoensdag 6 november

Ga slimmer om met publiek gefinancierd onderzoek

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 6 november.

Kast met medicijnen in apotheek in de Lairessestraat in Amsterdam.Beeld Joost van den Broek

Brief van de dag

Mexiletine is het zoveelste voorbeeld van een geneesmiddel waarvoor een nieuwe toepassing wordt gevonden, waarna een farmaceut het middel opkoopt en de prijs gigantisch verhoogt. De nieuwe toepassing is gevonden en onderbouwd door onderzoekers aan de Radboud Universiteit in Nijmegen die grotendeels door de Nederlandse overheid wordt gefinancierd.

Om immoreel wangedrag van bedrijven in het algemeen en farmaceuten in het bijzonder te voorkomen, moeten we slimmer opgaan met de resultaten uit publiek gefinancierd onderzoek. Als onderzoekers een nieuw medicijn of een nieuwe toepassing ontdekken, moeten de rechten op dat medicijn of de toepassing ervan door de onderzoeksinstelling of door de overheid worden gekocht of anderzijds in bezit komen.

De overheid of de universiteit kunnen dan bij het afgeven (verkopen of liever verhuren) van ­licenties geld verdienen voor nieuwe onderzoek, maar ook eisen stellen aan de vermarkting, waaronder de prijs voor diverse landen en de afdracht van een deel van de winst aan de Nederlandse overheid of universiteit. Zo kunnen de prijzen onder controle blijven, de medicijnen toegankelijk blijven en geld voor onderzoek beschikbaar komen.

Albert Knop, Horn

Reïntegratie

Psychiater Joop de Jong getuigt van een gevaarlijke naïviteit in mijn ogen. Hij pleit ervoor IS-strijders terug te halen met een soort geïntegreerd ­terugkeerbeleid met participatie van familie, gemeenschap en moskeeën. Hij motiveert dit door studies aan te halen over reïntegratie van oorlogsveteranen uit de VS en kindsoldaten uit Afrika.

De Jong vergeet echter een wezenlijk verschil tussen deze voorbeelden en de IS-strijders. De IS-strijders zijn radicale gelovigen. Oorlogsveteranen uit de VS zijn dat niet. Kindsoldaten uit midden-Afrika zijn dat hooguit omdat ze gedwongen zijn.

De IS-strijders zijn vrijwillig afgereisd, met het expliciete doel mensen te martelen, vermoorden en verkrachten, omdat ze vinden dat de islam dat rechtvaardigt. De studies naar reïntegratie van gewetenloze moordenaars en verkrachters in naam van Allah noemt De Jong niet, om de simpele reden dat die nauwelijks bestaan of slecht afliepen.

Denkt De Jong nu echt dat iemand die duizenden kilometers reist om een mens te onthoofden, zich laat omscholen tot brave huisvader ‘met de juiste gezinsaanpak’ of ‘zicht op een scholingstraject’? Laat ze alsjeblieft daar blijven en besteed dat geld aan onze verpleegkundigen, leraren en boeren.

Frank Hermens, Beek

Geitenwollensokkentypes

Het hebben van een duurzaam huis is het ‘geitenwollensokkenstadium’ voorbij. Suggestie: zullen we eens op zoek gaan naar een alternatief voor de diskwalificerende term geitenwollensokken(-stadium, -types, etc.)? Vooral omdat het een achterhaald en vrij vervelend cliché betreft en bovendien ook vaak stigmatiserend, denigrerend en generaliserend wordt toegepast.

Want verderop in het artikel over duurzaam wonen lees ik dat het bezoekend publiek gaandeweg verandert ‘van geitenwollensokkentypes tot een gevarieerde doelgroep’. De geitenwollensokkentypes behoren dus niet tot de gevarieerde doelgroep, maar vormen een afzonderlijke entiteit.

Uit de zinsnede valt overigens te destilleren dat genoemde types wellicht voorlopers zijn bij de actuele ecologische inzichten (of: duurzaamheidstrend) en al langer geleden voorzagen wat nodig was om de kluit te redden. Die zouden dus minder plat getypeerd mogen worden.

Bart de Haas, Den Haag

Ongelijke behandeling

Aansprekend verhaal van Toine Heijmans over ongelijke behandeling door de overheid. Geen wonder dat je je wel eens afvraagt waarom je van de overheid je van alles moet ontzeggen en veel kosten voor energiebesparende maatregelen moet maken, terwijl diezelfde overheid het vertikt om de grote jongens aan te pakken (Tata, Circuit Zandvoort). Je mag natuurlijk niet naar een ander kijken, het behoud van de aarde begint immers bij jezelf, maar dat wordt je zo wel verdomd moeilijk gemaakt. tekst

Mike Snijder, Noordlaren

Natuurherstel

In de Oostvaardersplassen mogen van Staatsbosbeheer slechts 1.500 grote grazers leven. Bij een groter aantal kan de natuur zich namelijk niet herstellen. De vraag is nu bij welk aantal inwoners de natuur van heel het Nederlandse grondgebied zich het best zou kunnen herstellen.

Paul Gerbrands, Valkenswaard

Beschermen

Ik wil politici die mij beschermen. Beschermen tegen bedrijven die hun afval dumpen in ons milieu op onze kosten en ten koste van onze gezondheid. Politici die zorgen voor controle en handhaving in plaats van convenanten afsluiten en de slager zijn eigen vlees laat keuren. Ik wil een overheid die niet heel stoer uitkeringsgerechtigden volgt tot in hun bed en bedrijven maximale winsten laat wegsluizen. Ik wil een overheid die er is voor mij, mijn kinderen en mijn kleinkinderen en niet een overheid die vind dat Nederland een BV is. Nederland is namelijk van mij en alle Nederlanders. En dan koop ik geen donder voor een overheid die vindt dat ‘de markt’ het wel regelt.

Tom van Schendel, Rosmalen

Korting

En wéér lees ik over ‘korting op pensioenen’. Een korting betekent een voordeel, en dat is het niet. Heb het over ‘korten’, want dat is het.

Hans van Noord, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden