Furby gehackt: zachte schreeuwlelijk kan ongefilterde berichten afspelen

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: Furby zonder beveiliging.

Bard van de WeijerBeeld Cigdem Yuksel

Furby is gehackt! Nou ja gehackt, eigenlijk had de fabrikant gewoon verzuimd enige beveiliging aan te brengen in de onsterfelijke knuffel, waardoor kwajongens de bluetoothverbinding kunnen gebruiken om het jengelende beest te veranderen in een vuilbekkende exorcist.

De zachte schreeuwlelijk kan op een afstandje van tien tot dertig meter gemakkelijk worden overgenomen, waarna ongefilterd berichten naar het spelende kind gestuurd kunnen worden. Moet je niet willen. En niet alleen Furby is lek, ontdekten een Duitse en Britse consumentenorganisatie deze week: vier van de zeven onderzochte 'slimme' knuffels bleken niet beveiligd.

Fabrikanten reageren sussend. Veiligheid van het kind is topprioriteit, zeggen ze. En: de speeltjes zijn ontworpen met hun privacy in gedachten. En: we hebben geen klachten ontvangen. En: we houden het nauwlettend in de gaten. En: de test is gedaan onder zeer specifieke omstandigheden die in de praktijk bijna niet voorkomen.

De bekende riedel. Maakt niet uit wat er wordt gekraakt, of het nu een grote suv is, een zonnepaneel of een pacemaker; het verweer is altijd gelijk. En het klopt: veiligheidsproblemen leiden zelden tot rampen, of het moet het omvallen zijn van het halve Amerikaanse internet vorig jaar, of het ineenzijgen van een groot overslagbedrijf in een zekere wereldhaven in de buurt van Amsterdam. Het enige dodelijke slachtoffer door een gehackte pacemaker is vooralsnog te betreuren in de Netflixserie Homeland - fictie dus.

Misschien is het ook niet zo'n ramp als een kinderkweller vuige teksten doorseint naar een knuffel met een toch al naargeestig karakter. Zo'n 'hack' is een beetje vergelijkbaar met hoe wij vroeger met onze Philipsafstandsbediening door het raam de Philipstelevisie van de buurman van zender lieten wisselen tijdens Studio Sport.

Niet zo veel aan de hand.

Aan de andere kant is het verontrustend dat fabrikanten beveiliging nog altijd als iets hinderlijks zien dat alleen maar geld kost en het gebruiksgemak bederft. Bij Furby speelt nog een probleem: het ding gaat al sinds de jaren negentig mee en zou vanaf de grond opnieuw ontwikkeld moeten worden voor adequate beveiliging. Zijn oogjes hebben nu weliswaar een kleurenschermpje, maar je kunt er geen beveiligingscode op invoeren. Daarvoor zijn fikse ingrepen nodig, die de marges geen goed doen. Dan maar geen beveiliging, moet de fabrikant gedacht hebben, en als iemand begint te klagen, trekt de pr-afdeling gewoon haar niks-aan-dehandzinnetjes uit de kast.

Furby Connect is nog niet in Nederland te koop, maar zijn komst wordt online aangekondigd. Als hij op tijd is voor Sinterklaas, zou ik hem links laten liggen. Beter voor de ouderlijke gemoedsrust. Al verdient de fabrikant een pluim voor één innovatie: Furby heeft een slaapmasker dat hem het zwijgen oplegt zodra je het hem opzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden