Fotografen leggen al liggend de bloemenzee bij Hackfort vast, maar liefhebbers van wilde planten vinden het niks

Caspar loopt

Aflevering 208: Mooi, al die bloemen bij kasteel Hackfort, maar echte liefhebbers van wilde planten vinden het maar niks.

Beeld Studio V

Of het soms ook een beetje leuk is? Zeker wel. Van Vorden naar Wichmond, ik volg de bordjes van het Trekvogelpad, en dan is het snel gedaan met de somberte. Bij kasteel Vorden een veelstemmig ochtendconcert tussen de eiken en de beuken. Tapijten met bosanemonen, dan langs zandpaden met bomensingels, paardenbloemen die de weilanden geel kleuren, de witroze gloed van pinksterbloemen in een graslandje. Slingerend gaat het voort, langs met klimop begroeide bomen, een bordje met de tekst: ‘paarden rechts’, historische boerderijen, een hooiberg en nu wel koeien in de wei. Ik ben het door Natuurmonumenten beheerde landgoed Hackfort binnengelopen, dat telt zo’n veertig boerderijen, waarvan er nog zo’n acht in gebruik zijn, van ‘natuurvriendelijke’ boeren.

Houtwallen zijn hersteld, de sleedoorns staan in bloei, de meidoorns staan op het punt, bomen komen in blad, weilanden waarvan je weet dat ze straks vol bloemen staan. En ik begin me af te vragen of ik me soms niet te veel laat meeslepen door pessimisme. Zo beweerde ik gisteren dat de meeste koeien tegenwoordig op stal staan, maar dat was perceptie; de meeste koeien hebben wel degelijk nog, in meer of mindere mate, weidegang.

Pinksterbloem. Beeld Caspar Janssen

Ik loop een laantje in met aan weerszijden bosanemonen en een melodieus vogeldeuntje. Is dat de zwartkop, ja, het is de zwartkop, ik zie het mannetje zingen, en ik weet dat ik het de volgende keer, in een andere context, toch weer niet zeker weet.

Bij kasteel Hackfort tref ik fotografen die al liggend kievitsbloemen, sleutelbloemen en holwortels vastleggen. Even later dotterbloemen aan de oevers van de beek. Een bloemenzee. Maar de echte liefhebbers van wilde planten vinden dit niks, want het merendeel van de bloemen rondom het kasteel is aangeplant en dat is dus tuinieren.

Daarna zie ik nog mijn eerste dagpauwoog van het jaar. In Wichmond drink ik koffie op een terras en raak ik in gesprek met een wandelaarster die ik eerder tegenkwam. Het is geweldig wandelen hier, zegt ze, het wordt alleen steeds drukker. De gemeente Bronckhorst kan ieder moment verkozen worden tot mooiste wandelgemeente van Nederland. ‘Ik hoop dat het niet doorgaat.’

Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.