Lezersbrieven1 mei 2019

Forum voor Democratie heeft geen linkse vijanden nodig

Theo Hiddema in de Tweede Kamer.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Brief van de dag: Zelf bekostigen

In alle commotie rondom de greep in de partijkas van Henk Otten, wil ik graag even stilstaan bij een in mijn ogen veel ernstiger feit. Theo Hiddema geeft aan niet geweten te hebben wie er achter de betaling van zijn zorghotel zat, toen hij moest herstellen van een heupoperatie. Nu kan ik er nog bij dat mensen een vergoeding krijgen uit de partijkas voor enorme ­inzet en uren (betaling door en aan Henk Otten). Daarvoor zijn de betalende leden ongetwijfeld dankbaar.

Maar om het zorghotel voor Hiddema te betalen, lijkt me niet een taak voor het partijbestuur van Forum voor Democratie. Dit is een privé-aangelegenheid en heeft niets met politiek te maken.

Wanneer ik lees dat de Hiddema ettelijke Porsches, gouden horloges en maatpakken van een Siciliaanse kleermaker uit Brussel bezit, lijkt het mij dat hij ook zelf zijn zorghotel kan bekostigen. Zijn excuus dat hij niet wist wie betaald had, is dan voor een strafpleiter, die toch op de hoogte hoort te zijn van de details in een dossier, als een aanfluiting. Forum voor Democratie heeft geen linkse vijanden nodig. Integriteit blijkt een ­heikel punt op rechts…

Nathalie van der Poel, Den Bosch 

Herdenken

Ik kan het betoog van Keyvan Shahbazi (O&D, 29 april) voor het grootste deel onderschrijven. De dodenherdenking van 4 mei zou allereerst de gevallenen van 1940-1945 moeten gedenken. En dan in het bijzonder de gruwelijke moordpartij op mijn Joodse landgenoten. De complete waanzin hiervan en het onvoorstelbare leed in de kampen. Haal dat weer naar voren als hoofdthema.

Natuurlijk, in die oorlog vielen slachtoffers, soldaten die hun leven hebben gegeven voor ons vaderland, onschuldige burgerslachtoffer door oorlogsgeweld, verzetsmensen die de moed hadden zich tegen elke prijs te verzetten.

Hou daarom de focus op 1940-1945 en de verschrikkingen.

Opdat wij niet vergeten.

Ruurd van der Weij Fortin, Sappemeer

Rug recht graag

De organisatie van de wandeltocht ­tijdens de Nacht van de Vluchteling heeft besloten het startpunt bij Kamp Westerbork te annuleren (Ten eerste, 30 april), gezien de aanhoudende ­bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties aan het adres van het Herinneringscentrum, die volgens een woordvoerder te zien zijn bij een blik op de sociale media.

Het loont kennelijk de moeite om op achterbakse wijze een positief plan om zeep te helpen. Helaas hebben die schijnheilige lieden in dit geval ‘gewonnen’. De volgende keer dat dit gebeurt moeten we de rug recht houden en níét bezwijken voor verbaal geweld op sociale media.

Hans Brouwer, Zeewolde

Westerbork

Tegen al diegenen die de afzegging betreuren wil ik, als voormalig langtijdige (verplichte) ingezetene van het kamp Westerbork in oorlogstijd, gaarne het volgende zeggen: er (was) is niet één Westerbork, maar tenminste drie. Het eerste was een met tegenzin opgezet barakkenkamp door de overheid, maar met verplichte bijdrage van de Joodse gemeenschap, voor de bijna opgedroogde stroom van Duitse Joden naar Nederland.

De tweede fase van dit kamp was de langste en meest tragische, namelijk het vanaf 1942 door de Duitse bezetter verordonneerde gebruik van het kamp als tijdelijk doorgangskamp naar het oosten, bedoeld voor de hele Joodse gemeenschap van Nederland en met succes gerealiseerd tot eind 1944. De derde en laatste fase was het korte gebruik door de overheid van het kamp als tijdelijke gevangenis voor NSB’ers en landverraders, kort daarna gevolgd door het eveneens tijdelijke gebruik als onderkomen voor de gerepatrieerde Ambonezen.

Uiteraard weegt het tweede, langdurigste gebruik het zwaarst voor de weinige terugkerenden uit het oosten.

Is het een wonder dat deze mensen en hun familieleden er aanstoot aan nemen dat het kamp als uitgangspunt voor een vluchtelingenmars wordt gekozen?

Amos Arad, Oegstgeest

Wilhelmus

Op 5 mei wordt in Winterswijk bij het bevrijdingsfeest niet het Wilhelmus gespeeld, want er zijn Duitsers aanwezig!

Dat wordt wat bij de eerstvolgende interland tegen onze oosterburen.

Dick Bakker, Amsterdam

Het nieuwe straffen

Minister Grapperhaus van Justitie stelt voor de maximumstraf voor bedreiging te verhogen (Ten eerste, 29 april). Voor een normaal mens naar ­

3 jaar cel, voor een bestuurder naar ­ 4 jaar cel.

Al eerder vernamen wij van de zijde van justitie dat straffen voor mishandeling van hulpverleners en ook wel voor die van journalisten verhoogd zouden moeten worden teneinde deze doelgroepen extra te beschermen.

Het Openbaar Ministerie stelt zich kennelijk op het standpunt dat de strafmaat voor een misdrijf dient te worden afgemeten aan het type slachtoffer. Wij lijken er dus rekening mee te moeten houden dat voor een ‘standaardmisdrijf’ strafmaten gaan gelden die afhankelijk zijn van de­categorie waartoe het slachtoffer­behoort:

Bij bestuurders (zoals burgemeesters en wethouders): 3 stokslagen

Bij hulpverleners( zoals brandweerlieden, agenten, ambulancepersoneel) en journalisten: 2 stokslagen

Bij overigen (tandartsen, metselaars, oude vrouwtjes): 1 stokslag

Is dit de nieuwe rechtvaardigheid?

Rogier Daan, Texel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden