Commentaar Martin Sommer

Forum verzandt in razend tempo in LPF-toestanden

Telkens weer blijkt hoe moeilijk het is om uit het niets een partij te beginnen.

‘Vandaag een week geleden bekritiseerde Henk Otten zijn partijleider Thierry Baudet in NRC.’ Beeld ANP

De deconfiture van Forum voor ­Democratie lijkt zich voor onze ogen in recordtijd te voltrekken. Vandaag een week geleden bekritiseerde penningmeester Henk ­Otten zijn partijleider Thierry ­Baudet in NRC. Hij wilde met de partij rechtse VVD’ers aanspreken en wegblijven van Baudets geflirt met alt-right en boreale toestanden. Dat was kritiek die hout sneed en die vermoedelijk een flink deel van de Forumkiezers aansprak.

Vijf dagen later is Otten zijn functies goeddeels kwijt, eerst die van medewerker en penningmeester, daarna die van partijbestuurder. Baudet heeft last van buikgriep en communiceert per tweet. Een klassiek LPF-toneel is bezig zich te ontrollen, met wederzijds moddergooien van greep-in-de-kas versus karaktermoord. Aangezien Otten nog altijd op de rol staat om de nieuwe Eerste Kamerfractie aan te voeren, kan dat nog een boeiende dynamiek gaan opleveren aan weerskanten van het Binnenhof.

Dat nogal wat mensen zich verkneukelen over deze chaos is begrijpelijk, vooral omdat Baudet met zoveel poeha opgaf van de brokstukken van de beschaving die hij als enige zou kunnen lijmen. Niettemin is het treurig dat eens te meer is aangetoond hoe verschrikkelijk moeilijk het is om vanuit het niets een degelijke politieke partij op poten te zetten. Gerechtvaardigde kritiek over een matig werkende ons-kent-ons-democratie, wil maar geen stabiele partij opleveren die aan praktische en geloofwaardige politiek doet. Flamboyante redevoeringen en grensoverschrijdend denken zijn meer dan welkom in Den Haag, maar de combinatie met ouderwets fatsoen en volwassen omgangs­vormen blijkt telkens weer een heel moeilijke.

Dat is niet alleen treurig maar ook laakbaar. Het lidmaatschap van het parlement is geen gratuite ­bezigheid, ook niet met een piano op je kamer. Bij de statenverkiezingen van nog maar een maand geleden werd Forum voor Democratie de grootste partij. Dat schept verplichtingen en verantwoordelijkheden, in de eerste plaats tegenover de kiezers die Baudet en de zijnen mandaat hebben gegeven om iets van een andere politiek te laten zien. Forum moet als de wiedeweerga zijn zaakjes regelen, anders hebben we zo ­direct het zoveelste bewijs dat andere politiek vooral ruzie binnenshuis betekent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden