Fortis-dossier drukt zwaar op België

Na het onverwachte arrest van het Brusselse Hof van Beroep is chaos ontstaan rond het Belgische deel van Fortis. Zolang de aandeelhouders zich niet hebben uitgesproken over de verkoop en de juridische gevechten voortduren, weet niemand of en hoe Fortis door de Belgische overheid kan worden verkocht. Gezien deze onzekerheid is het logisch dat de Franse bank BNP Paribas de overname van Fortis België voorlopig heeft opgeschort.

de Volkskrant

De uitspraak van het Hof van afgelopen vrijdag roept op een cruciaal onderdeel vragen op. Volgens de rechters moeten aandeelhouders zich als eigenaar nog kunnen uitspreken over de verkoop. Ten tijde van de redding was het echter onmogelijk de aandeelhouders nog te raadplegen. Als de Belgische en de Nederlandse overheid niet hadden ingegrepen, zou Fortis zeer waarschijnlijk failliet zijn gegaan. De aandeelhouders hadden dan met lege handen gestaan. Het Hof geeft beleggers nu de kans een beslissing terug te draaien die voor Fortis juist noodzakelijk was om überhaupt te kunnen overleven.

Het Hof is ook kritisch over de rol van de Belgische overheid. Bij de onderhandelingen over de verkoop is de directie van Fortis onder zware druk gezet door de regering-Leterme. Verder kreeg Fortis, en daarmee dus ook de aandeelhouder, niet altijd voldoende informatie over het onderhandelingsproces. Hierdoor zijn de aandeelhouders mogelijk slachtoffer, en dat opent de weg voor schadeclaims. Ook zullen aandeelhouders trachten de Belgische onderdelen alsnog voor een hogere prijs te verkopen. Gelet op de voortdurende onzekerheid is het twijfelachtig of dit lukt.

Bij de financiële en juridische perikelen dreigt zich ook nog een politieke crisis te voegen. Premier Leterme is in ernstige problemen geraakt omdat er vanuit zijn departement ontoelaatbare druk op de rechterlijke macht is uitgeoefend, in een poging te voorkomen dat de verkoop van Fortis zou worden gedwarsboomd. Gisteravond leek het erop dat deze affaire de premier fataal zou worden.

Ook de Nederlandse tak van Fortis, die sinds oktober in handen is van de Nederlandse staat, kan nog last krijgen van de juridische problemen in België. Het terugdraaien van de nationalisatie lijkt niet mogelijk, maar minister Bos van Financiën moet wel rekening houden met een fikse schadeclaim. De eerste groepering heeft zich al gemeld en vraagt de overdreven hoge som van 11 miljard euro.

Hoewel de Nederlandse regering minder te verwijten valt dan de Belgische, is een claim niet kansloos, zoals Bos beweert. De beleggers zullen betogen dat Bos in de periode tussen de eerste en tweede redding van Fortis net deed alsof er geen problemen meer waren, terwijl Nederland ondertussen weigerde geld over te maken naar Fortis.

Er liggen nog meer problemen op het bordje van Bos. De Europese Commissie ligt dwars bij de integratie van ABN Amro en Fortis. Bovendien blijkt uit het dreigende verlies als gevolg van de oplichtingspraktijken van Madoff dat het interne risicosysteem van Fortis niet deugde. Ook voor Nederland is de chaos rond Fortis nog niet voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden