Focus op productie is een doodsteek voor de natuur

De ingezonden brieven van woensdag 1 februari.

Redactie
Boeren rooien aardappels in Drenthe. Beeld Harry de Cock / de Volkskrant
Boeren rooien aardappels in Drenthe.Beeld Harry de Cock / de Volkskrant

Brief van de dag: in Drenthe is de grutto op doorreis

Met instemming Frank Berendse gelezen over de intensivering van de landbouw ('Maak kiloknaller extreem duur', O&D, 31 januari). Zelf ben ik opgegroeid en woonachtig in Drenthe, waar ik de ontwikkelingen in de natuur en landbouw kritisch volg.

Hoewel veel mensen nog steeds idyllische plaatjes van hunebedden en paarse heide met schapen voor ogen hebben als ze aan Drenthe denken, bestaat 80 procent van Drenthe uit meer of minder intensief beheerde landbouwgronden. De hoeveelheid landbouwgrond in Drenthe is de afgelopen 40 jaar nauwelijks afgenomen. Wel zijn er nu minder boeren, maar de veehouders hebben met het loslaten van het melkquotum hun veestapel soms verdubbeld, ondanks de belofte dat niet te doen.

De landbouwgronden worden alleen nog maar gebruikt om hun overvloedige strontvoorraad op te injecteren. Er is een landschap ontstaan van eindeloze raaigras en maisvelden om het vee te voeden. In de reguliere landbouw is alles gericht op productie, waardoor het land en het water vergiftigd en uitgeput raakt. Het is een ratrace to the bottom en een doodsteek voor de natuur. Als je in Drenthe een grutto hoort of een wulp, dan is die op doorreis naar betere oorden. Vossen en kraaien krijgen vervolgens de schuld dat de broedpoging van het laatste paartje kieviten geen succes was, maar dat is dus niet de oorzaak. Totale verwoesting van biotopen is dat wel.

Siemen Dijkstra, Dwingeloo

Inreisverbod revisited

'Dat vuile kloteland van jou wil me blijkbaar niet hebben,' schrijft de Franse filosofe Simone de Beauvoir in een brief aan haar Amerikaanse geliefde Nelson Algren, op 13 juli 1951. 'Ik maakte me geen zorgen over mijn visum dat ik vorig jaar voor vierentwintig maanden heb gekregen, ik ging naar het reisbureau en daar vertelden ze dat sinds 30 oktober alle visa opnieuw bekeken worden.'

Het afgegeven visum blijkt weinig meer waard. Iedereen die wordt verdacht van communistische sympathieën wordt pardoes geweigerd. De Beauvoir, succesvol met haar verhandeling De tweede sekse terwijl Algren net de National Book Award heeft gewonnen, moet hemel en aarde bewegen om naar haar geliefde te mogen reizen.

Het verschil met het inreisverbod van Trump? In 1951 trof de maatregel de hele wereldbevolking, ongeacht nationaliteit.

Afwijzingen stoelden soms op flinterdun bewijs: De Beauvoir werd genekt door een ondertekende petitie die ze zich niet eens meer kon herinneren. In 1951 woedde de Korea-oorlog; in 2017 strijdt een gewapende coalitie onder leiding van de VS tegen IS. Is dat laatste echt een verschil? Misschien helpt het als we die coalitie gewoon weer 'oorlog' noemen.

Ook dan mag een inreisverbod ons in woede doen ontsteken, maar hoeft het ons allicht minder te verbazen.

Ankie Lok, Amsterdam

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Donald Trump met zijn adviseurs Michael Flynn (midden) en Steve Bannon. Beeld Jonathan Ernst / Reuters
Donald Trump met zijn adviseurs Michael Flynn (midden) en Steve Bannon.Beeld Jonathan Ernst / Reuters

Notitieblokje klaar!

Op een foto in Ten eerste van 31 januari zien we een telefonerende Trump en twee medewerkers met hun notitieblok.

Ik moest onwillekeurig denken aan de Noord-Koreaanse dictator die zich altijd laat begeleiden door hoge militairen met hun aantekenblokjes in de aanslag.

Sicco de Jong, Zuidlaren

Hurts wallen

Bij het overlijdensartikel over acteur John Hurt staat een foto die genomen zou zijn bij de opnamen van The naked civil servant uit 1975. (Ten eerste, 30 januari). Nu had John Hurt inderdaad 'al vroeg zijn beroemde wallen' onder de ogen maar de foto is genomen bij een toneelbewerking uit 2009.

Arjan Kuit, Haarlem

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

John Hurt in 2009. Beeld
John Hurt in 2009.Beeld
Boise, Idaho. Beeld Timnewman1
Boise, Idaho.Beeld Timnewman1

Hoezo 'plaatsjes'

Het 'oer-Amerikaanse plaatsje' Spokane (David Lynch, VK 31 januari (+)) telt meer dan 213.000 inwoners en is daarmee, na Seattle, de tweede stad in de staat Washington.

Het 'oer-Amerikaanse plaatsje' Boise is de hoofdstad van de staat Idaho en heeft bijna 186.000 inwoners. Een stuk groter dan bijvoorbeeld Maastricht (hoofdstad Limburg met ruim 122.000 inwoners). Ook een plaatsje?

Toos de Jong, Rotterdam

De burger ontbreekt

Het Nederlandse parlementaire stelsel is toe aan vernieuwing. De Eerste en Tweede Kamer willen graag de kloof tussen burger en politiek verkleinen. Daarom is vorige week de staatscommissie parlementair stelsel benoemd. De commissie onderzoekt welke maatregelen deze kloof kan verkleinen.

Ironisch genoeg zit er geen enkele burger in de commissie. Geen boze witte man. Geen Henk of Ingrid. Geen allochtoon. En al helemaal geen laag opgeleide arbeiders. In plaats daarvan bestaat de commissie, onder leiding van oud-minister Johan Remkes, uit zes oud-senatoren en twee hoogleraren.

Ik ben er van overtuigt dat de commissie goed onderzoek doet en de burger uitvoerig raadpleegt. Het zijn zeer gekwalificeerde mensen, maar het blijft een gemiste kans om de kloof nu al een beetje te verkleinen.

Ernst Verschuren, Den Bosch

Herstel universiteiten

Als extra belemmering voor vwo'ers om niet eerst te kiezen voor een hbo- opleiding (Ten eerste, 31 januari) zou ik willen noemen het feit dat een universitaire studie na een hbo wordt gezien als 'tweede studie', waarvoor het instellingstarief wordt gevraagd in plaats van het wettelijk tarief. Dat instellingstarief ligt vaak vele malen hoger dan het wettelijk tarief, tot wel tienduizenden euro's per jaar Door (eerst) voor het hbo te kiezen snijden zij, of in elk geval de minder rijke studenten, de weg naar een wetenschappelijke studie dus voor zichzelf af.

H. Krakers, Uitgeest

'Zeer de vraag of iedere vwo'er naar de universiteit moet'

Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, hoopt dat meer vwo'ers het hbo weer weten te vinden. Lees hier het interview (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden