FNV, stop ook bonussen bij mijn pensioenfonds

FNV-voorzitter Agnes Jongerius en haar vakbondscollega’s moeten de overmatige salarissen en bonussen bij pensioenfondsen direct beëindigen.

Yvonne van Dam

Na grote maatschappelijke verontwaardiging heeft de ING-top besloten toch maar af te zien van de miljoenenbonussen die werden toegekend door onder meer voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. De volksvertegenwoordiging heeft een motie aangenomen om bonussen bij andere financiële instellingen die nog afhankelijk zijn van de staat met 100 procent te belasten.

Vreemd genoeg zijn de bestuurders van mijn pensioengeldbeheerder PGGM vergeten, hoewel zij veel afhankelijker zijn van de staat dan ING. Anders dan bij ING kan ik mijn geld niet weghalen bij PGGM, want wettelijk is bepaald dat alleen het pensioenfondsbestuur hiertoe kan besluiten.

Verplichting
PGGM is een financiële instelling die formeel kan concurreren, maar in de praktijk volledig afhankelijk is van de wettelijke verplichting van mij en mijn collega’s in de zorgsector om pensioengeld te storten. PGGM en pensioenfonds PFZW worden beide bestuurd door werkgeversorganisaties en vakbonden. Na een reorganisatie die honderden miljoenen heeft gekost, mag PGGM nu concurreren, maar voorlopig heeft deze splitsing tussen pensioenfonds en uitvoeringorganisatie de werknemers in de zorg veel geld gekost en weinig opgeleverd. Hun pensioen wordt nog steeds verplicht bij PGGM gestort. Het enige tastbare resultaat van deze ‘valse concurrentie’ is dat PGGM van de Balkenende-norm verlost is.

Net zoals Wim Kok en Lodewijk de Waal de miljoenensalarissen bij ING goedkeurden, hebben de tientallen vakbondsleden en andere PGGM-bestuurders - met daarboven nog een aantal lagen met PFZW-vertegenwoordigers - een directiesalaris van 491.000 euro inclusief een bonus van 68.000 euro goedgekeurd. Alleen het vaste salaris is ruwweg 20 keer het salaris van de gemiddelde verpleegkundige die zijn geld moet storten bij het pensioenfonds.

Goedkeuren
Ik vraag me af waarom FNV-voorzitter Jongerius en haar collega’s dergelijke salarissen goedkeuren bij een financiële instelling die volledig afhankelijk is van de staat en nauwelijks gevoelig is voor concurrentie. Het lijkt me een goede zaak als ook de bestuurders van PGGM onder de Balkenende-norm zouden vallen.

Van concurrentie heeft PGGM immers nauwelijks last, want de zorgwerknemer mag zelf niet beslissen wie zijn pensioen beheert. Toen ik bestuursvoorzitter Peter Borgdorff van pensioenfonds PFZW hierover vorig jaar aansprak, zei hij, dat het over 5 of 6 jaar ‘best mogelijk is’ dat een deel van het vermogensbeheer bij PGGM wordt weggehaald.

Impact
Maar hij weet ook dat dit een enorme impact zal hebben op de waarde van het kapitaal van de bijna 200 miljoen euro die PFZW heeft geïnvesteerd in PGGM nadat beide bedrijven zijn gesplitst. Als er écht wordt geconcurreerd, zal dit bedrag snel verdampen, ten koste van het pensioen van de werknemers. Borgdorff erkende verder dat de concurrentie voor de pensioenadministratie van PGGM nihil is. ‘Er is eenvoudig geen alternatief in Nederland’.

Mijn pensioengeld zit dus vast in PGGM en tientallen bestuurders strijken ‘concurrerende salarissen’ op, terwijl ze werken onder bescherming van het wettelijk monopolie van pensioenfondsen. Ik kan hier niet tegen protesteren, want ik mag mijn geld niet weghalen bij PGGM.

Daarom vraag ik Agnes Jongerius en haar FNV-collega’s: ‘Stop deze overmatige salarissen bij pensioenfondsen.’ Doet u dat niet, geef me dan de keuze om mijn geld weg te halen bij PGGM en op een geblokkeerde rekening te zetten van een bank die geen bonussen uitkeert. U kunt daar als bestuurder van het pensioenfonds toe besluiten.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden