Opinie

FNV Jong is hypocriet bezig met Meldpunt

Jongeren van het FNV wachten op minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken om hem een zwartboek jeugdwerkeloosheid te overhandigen. (archiefbeeld) Beeld ANP

Afgelopen week lanceerde jongerenvakbond FNV Jong het Meldpunt stagemisbruik, waar jongeren terecht kunnen met klachten over hun stage of werkervaringsplek. 'Steeds meer jongeren kunnen na het afstuderen geen werk vinden en gaan noodgedwongen onderbetaald aan de slag op de arbeidsmarkt. FNV Jong wil dat er een einde komt aan deze uitbuiting!', aldus de jongerenvakbond.

Het meldpunt van FNV Jong is hypocriet en ongeloofwaardig. In het nieuwsbericht over het meldpunt wijst FNV Jong met het vingertje naar de werkgevers. Zij zouden misbruik maken van 'spotgoedkope arbeidskrachten' en spreken werkgevers aan 'op hun verantwoordelijkheid'. Echter, het was de jongerenvakbond die twee jaar geleden met de Startersbeurs op de proppen kwam, de regeling die het mogelijk maakt om jonge werknemers voor een appel en een ei aan het werk te zetten. Werkgevers maken hier volop gebruik van - en geef ze eens ongelijk. Het is hypocriet dat FNV Jong nu werkgevers aanspreekt op hun verantwoordelijkheid, terwijl de jongerenvakbond zelf (mede)verantwoordelijk is.

De Startersbeurs is ontwikkeld om jongeren werkervaring op te laten doen om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Een jongere moet minimaal 32 uur per week werken, een half jaar lang voor 500 euro in de maand. Toen ik ruim anderhalf jaar geleden toetrad tot de arbeidsmarkt en in aanraking kwam met deze regeling, maakte ik mij zorgen over de gevolgen hiervan. Mijn voornaamste bezwaren waren dat er reguliere banen zouden worden ingewisseld voor onderbetaalde werkervaringsbanen en dat de deur zou worden opengezet voor afschaffing van het minimumloon. Deze bezwaren veegde FNV Jong van tafel. Het initiatief werd 'een succes' en er kwamen veel onderbetaalde werkervaringsbanen bij.

Ongeloofwaardig

Nu, ruim anderhalf jaar later, stelt FNV Jong doodleuk op de website van het Meldpunt stagemisbruik dat jongeren met een werkervaringsplaats de dupe zijn met een inkomen dat ver onder het minimumloon ligt en dat er sprake is van verdringing op de arbeidsmarkt omdat veel jongeren op een werkervaringsplek het werk doen dat anders een volwaardig medewerker zou doen. Pardon? Is dat niet precies waarvoor ik en anderen hebben gewaarschuwd? De oproep van de vakbond aan jongeren met een werkervaringsplek om zich bij hen te melden zodat ze zo snel mogelijk een eind kunnen maken aan de uitbuiting, is totaal ongeloofwaardig.

Als FNV Jong oprecht wil dat er een einde komt aan de uitbuiting van startende jongeren op de arbeidsmarkt moet men niet met het vingertje naar werkgevers wijzen maar de stekker uit de onderbetaalde werkervaringsplekken trekken of op zijn minst de voorwaarden veranderen. Betaal startende jongeren het minimumloon en stap af van de voorwaarde om slechts een half jaar ergens aan de slag te gaan. Creëer duurzame werkervaringsplekken voor jongeren waar ze voor langere tijd aan de slag kunnen gaan tegen een fatsoenlijk loon. Dan wordt zo'n meldpunt vanzelf overbodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden