Flitsfaillissement

Met de doorstart van kinderopvangorganisatie Estro komt de investeerder wel heel makkelijk weg.

De rechtszaak die vakbond Abvakabo FNV gaat aanspannen tegen het flitsfaillissement van kinderopvangorganisatie Estro wordt een belangrijke testcase. Estro ging vorige maand failliet en startte direct in afgeslankte vorm door onder de nieuwe naam Smallsteps maar met dezelfde buitenlandse eigenaar. Terwijl honderden medewerkers hun baan verloren en duizenden gezinnen zonder opvang kwamen te zitten, zou de top van het bedrijf op de valreep nog even tienduizenden euro's aan bonussen hebben opgestreken.

Dat deze praktijk morele verontwaardiging oproept is begrijpelijk. Het flitsfaillissement blijkt wel een heel makkelijke uitweg voor bedrijven om van schulden, overtollig vastgoed en personeel af te komen; klanten, schuldeisers en werknemers blijven met lege handen achter, terwijl de eigenaren er als lachende derden met de poet vandoor gaan. In het geval van Estro immers betaalde de nieuwe - en tevens de oude - eigenaar aan zichzelf een schijntje voor de boedel die op de markt het viervoudige waard is.

Het flitsfaillissement is inmiddels een beproefde methode voor bedrijven om door te starten zonder schuldenlast. Eerder pasten Free Record Shop, Neckermann en garnalenkwekerij Heiploeg deze constructie - ook wel pre-pack geheten - toe. In het geval van Heiploeg hebben de vakbonden het faillissement eveneens aangevochten.

Het oordeel van de rechter in beide zaken moet uitwijzen of de methode door de beugel kan. De uitspraak is des te belangrijker nu minister Opstelten van Justitie aanstuurt op legalisering van deze constructie. Voorstanders menen dat deze methode juist goed is voor de werkgelegenheid omdat banen behouden blijven.

In het geval van Estro is het twijfelachtig of deze vlieger opgaat. De financiële problemen waren niet alleen te wijten aan teruglopende klandizie zoals bij Free Records Shop, Neckermann of de Schoenenreus maar aan wanbeleid. Het bedrijf ging vooral ten onder aan torenhoge overheadkosten en een ondraaglijke schuldenlast die was nagelaten door de vorige risico-investeerder. Wanneer bij een publieke dienstverlener dergelijke blunders straffeloos kunnen worden afgewenteld op werknemers en klanten zijn de grenzen van de markt bereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden