Fitna hanteert de logica van een burgeroorlog

Wilders biedt moslims geen andere uitweg dan afscheid te nemen van een 'fascistoïde ideologie'. Dat is een bizarre basis voor het debat dat hij wenst.

En toen had Wilders toch iedereen bij de lurven. Met Fitna als meevallende anti-climax liet-ie zichzelf niet als extremist kennen, maar wel had hij via het spectaculaire Voorspel kunnen demonstreren welke vermoedelijke dreiging er van de islamitische wereld uitgaat. Net als Pim Fortuyn, Theo van Gogh & Ayaan, maakt Geert Wilders als kanariepiet in de kolenmijn zichtbaar in welk soort conflictsituatie we ons bevinden. Wat ons Europeanen vooral zo beangstigt, is de cultuur van doodsbedreigingen, de dreiging van fanatiek en redeloos geweld.

Overigens valt Fitna helemaal niet mee, als je Wilders echt serieus neemt. De film suggereert een ‘botsing der beschavingen’ in de overdrive. Wie de islam op één lijn stelt met de totalitaire waanzin van nazisme en communisme , wie meent dat de islam uit zou zijn op de vernietiging van de westerse samenleving, die hanteert uiteindelijk de logica van de burgeroorlog.

Wat gevaarlijk aan Wilders is, is dat hij voor moslims geen enkele uitweg schetst. Hun rest slechts het afscheid nemen van een ‘fascistoïde ideologie’. Wilders wil met moslims in debat, maar op zulke voorwaarden is dat volstrekt bizar.

De hele Wilders & Fitna-saga bevat twee ongemakkelijke waarheden, die zo riskant zijn dat men er alles aan doet Wilders het zwijgen op te leggen. Ten eerste doorbreekt Gekke Geert met zijn islamofobe escapades de internationale strategie die het Westen voor de Arabische en islamitische wereld hanteert. Men maakt in Washington, Londen en Berlijn systematisch onderscheid tussen radicaal-terroristische moslims en gematigde, westers geallieerde moslims. Daarmee opereert men in Irak, Afghanistan, Turkije en in Palestijns gebied. Wilders’ aanval op de islam tout court bedreigt deze westerse politiek.

De tweede ongemakkelijke waarheid is dat de angsten en zorgen van Wilders over de islam de zorgen en angsten van de gemiddelde Nederlander zijn. ‘56 procent acht de islam niet verenigbaar met de christelijke en humanistische traditie van Nederland’, meldt De Geschiedeniskrant. Zo gezien is elke Nederlander enigszins islamofoob, daar waar de islam zich moeizaam verhoudt tot vrijzinnige en prudent-progressieve westerse waarden.

Die islamofobie kan uiteindelijk alleen maar succesvol worden bestreden door moslims zelf. Door massaal te kiezen voor westerse vrijheden en door moslimextremisme luidkeels af te wijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden