Commentaar

Fiscus op bezoek bij PostNL

Er zijn veel goede redenen om de pakjesbezorger van PostNL voortaan als werknemer te classificeren.

Xander van Uffelen
null Beeld anp
Beeld anp

De belastingdienst doet nooit uitspraken over individuele bedrijven, maar staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voelde zich afgelopen weekeinde toch gedwongen toe te geven dat de fiscus een afspraak heeft met pakjesbedrijf PostNL. Maar de hamvraag heeft Wiebes nog niet beantwoord: waarom is een pakjesbezorger met één opdrachtgever volgens de Belastingdienst toch een zelfstandige?

Wiebes verschuilt zich vooralsnog achter de frase dat de afspraken met PostNL volledig binnen de wet vallen. Dat kan ook niet anders. Als de Belastingdienst vooraf aan een belastingplichtige zijn interpretatie van wettelijke regels geeft, past dat uiteraard binnen de wet. Het gaat echter om de vraag waarom de Belastingdienst vindt dat zij deze specifieke afspraak met PostNL mag maken terwijl die zo nadrukkelijk afwijkt van het oogmerk van de wet.

Bijna alle kenmerken van een pakjesbezorger wijzen erop dat hier sprake is van een verkapt dienstverband. De pakjesbezorger heeft slechts één opdrachtgever, moet de aanwijzingen van PostNL opvolgen, loopt rond in een tenue van PostNL en is gevrijwaard bij klachten van klanten. Vandaar dat een pakjesbezorger op bijna alle vragen bij de verklaring arbeidsrelatie (VAR) antwoord geeft alsof de pakjesbezorger een werknemer is. Het enige houvast dat Wiebes heeft als hij vandaag de Tweede Kamer te woord staat, is door te wijzen op de bestelbus die de pakjesbezorgers zelf betalen. Maar het is een te dunne verdediging voor de fiscus om hen als zzp'er te classificeren.

De discussie over de pakjesbezorger is extra relevant omdat het kabinet sluitende afspraken poogt te maken over hoe de overheid zelfstandigen zou moeten helpen. De VVD - die de werkgelegenheid en flexibiliteit benadrukt - en de PvdA - die schijnzelfstandigheid en lage beloning benadrukt - staan hier lijnrecht tegenover elkaar. Beide perspectieven zijn relevant. Het kabinet moet proberen wantoestanden en onderbetaling van zzp'ers te bestrijden, zonder dure generieke oplossingen te lanceren waar ware zelfstandigen last van hebben. De overheid moet daarbij het goede voorbeeld geven. Nog een reden voor Wiebes om de pakjesbezorger voortaan als werknemer door het leven te laten gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden