Financiën

Het hoofd kijkt bedrukt. Ze heeft financiële zorgen. De buren praten erover.

Sommigen spreken er zelfs schande van. Schulden. Hier en daar dreigt men met de rechter. Wat nu?

‘Je weet het zelf soms ook niet’, verzucht ze.

De koningin deed me aan mijn moeder denken. Vader dronk, de tuin en de kinderen verloederden, moeder probeerde de spirit erin te houden. Tot ze op een dag niet meer kon, ziek werd en met haar laatste krachten verzuchtte, terwijl wij haar voorhoofd betten met een nat washandje: ‘Ik weet het soms ook niet meer.’

Bij 20 graden onder nul sprokkelde ik in het bos om wat warmte in haar hart te kunnen stoken. Die harde jaren keerden in één klap terug toen de financiële perikelen rond het Huis van Oranje tijdens het staatsbezoek aan Litouwen aan de orde kwamen op een ontmoeting van de koningin met de pers.

Maandag aanstaande debatteert de Tweede Kamer over de toelagen en uitgaven van het Koninklijk Huis, dat vorig jaar naar schatting alles bij elkaar zo’n 114 miljoen euro bedroeg.

‘Naar schatting’, want exacte grepen uit de staatskas worden door de respectievelijke regeringen liever niet genoemd.

Nadat RTL Nieuws met de rechtbank dreigde om precies te weten wat de belastingbetaler het schip De Groene Draeck per jaar kost en De Rekenkamer teleurgesteld op schrift zette dat de juistheid en de volledigheid van de gemaakte kosten nog steeds niet kan worden gewaarborgd, kwam er schot in de zaak.

De Rekenkamer bedoelt dat er wordt geknoeid.

D66-leider Pechtold toonde zich verheugd dat de koningin ‘een signaal geeft waar de premier het al vijf jaar laat afweten’.

Een koningshuis dat totale openheid van zijn financiële huishouding eist: is dat niet een beetje al te modern? Wat zit daar achter? Waar wil Beatrix heen? Is het een vlucht naar voren?

Kamerlid Van Raak (SP) vreest dat er ’nog meer skeletten uit de kast zullen rollen’.
In de Tweede Kamer zijn de staande uitdrukkingen en spreekwoorden altijd net even anders dan bij een normaal mens.

Ik zeg, in liefde denkend aan Van Raak, mijn moeder en mijn koningin: ‘Het is de kunst om met vliegwerk de eindjes aan elkaar te knopen.’

Dit is de laatste column van Jan Mulder voor de vakantie. Hij keert terug op 1 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden