PicsFloortje Smit

Filmmakers worden gedwongen toekomstvoorspellers te zijn

Filmbeeld uit 'My beautiful launderette'.

Gek hoe snel zoiets gaat. Een paar dagen in lockdown en ik ging anders naar films kijken. Iedere terloopse aanraking leek een uitroepteken te krijgen. Een betekenisloos shot van een drukke straathoek in Londen deed me zuchten van verlangen en weemoed. Och, weer zo onbekommerd door een stad te kunnen bewegen, zonder voortdurend te moeten opletten of er iemand aan komt, om je vervolgens af te vragen hoe je die op anderhalve meter kunt passeren.

Het zijn precies dit soort shots die zullen ontbreken in de films die nu worden opgenomen. Want het kan voorzichtig weer, werken op een filmset, maar het vereist aanpassingen, en die hebben in sommige gevallen ook cinematografische consequenties. Het is afgelopen met een overdosis aan figuranten bijvoorbeeld, om te voorkomen dat er te veel mensen op een set rondlopen. Acteurs moeten afstand houden, ook tijdens gevoelige scènes - het is aan de editor om achteraf intimiteit te suggereren. 

‘Seksscènes dreigen door corona uit te sterven!’, brulde de Daily Mail al. Dat is wel heel stellig, maar verdomd lastig wordt het zeker nu sommige acteurs niet meer durven te kussen en knuffelen en verzekeraars lichamelijk contact als risicofactor zien. En het is de vraag is hoe lang de angst voor corona, of een andere pandemie, nog blijft spoken.

Dat is sowieso een interessante kwestie voor de filmmakers. Want hoe ziet de maatschappij eruit tegen de tijd dat hun film in de bioscoop (of via VOD) te zien zal zijn? Scenaristen voor televisie, die voor de komende maanden afleveringen moeten verzinnen, zitten ermee, schreef The Hollywood Reporter. Doen alsof het virus niet bestaat en je moderne serie is toondoof. De huidige situatie gebruiken en je serie is gedateerd tegen de tijd dat hij op tv is.

Als de corona-uitbraak iets heeft aangetoond is het hoe makkelijk je went aan een nieuwe werkelijkheid, hoe snel het doodnormaal wordt dat je knoppen indrukt met je elleboog en altijd een flesje handgel op zak hebt. Maar wat betekent dat op de lange termijn? Gaan mondkapjes bij het straatbeeld horen? Als handschudden en gedag kussen onbeleefd blijft, hoe lang staan we nog onhandig schutterend tegenover elkaar bij gebrek aan duidelijke gedragsregels? Verandert flirten? Of wordt juist die anderhalvemetersamenleving razendsnel onwerkelijk en raken we elkaar over een half jaar weer terloops aan?

Details misschien, maar voor filmmakers gekmakend, want wat niet (meer) klopt, valt op. Het betekent dat ze toekomstvoorspellers moeten zijn in een periode waarin dat onmogelijk is. Het is onvermijdelijk dat een aantal de plank volledig zal misslaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden