Lezersbrieven Dinsdag 25 juni

Fikkie stoken is een mensenrecht geworden dat boven mijn recht op ademhalen gaat

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 25 juni.

Barbecueën in park Lepelenburg in Utrecht.

Brief van de dag: Fikkie stoken is geen mensenrecht

‘Je kunt prima vegetarisch barbecueën, het is beter voor het milieu en het welzijn van dieren.’ Aldus een van de in het park barbecuende Utrechtse jongeren uit de reportage op Ten eerste van 24 juni. Nog beter voor het milieu is het om die barbecue eindelijk eens af te zweren.

Als astmapatiënt lijd ik onder de terreur van barbecuende buren in de binnenstad van Leiden. Hoewel het verboden is om overlast te veroorzaken met open vuur, treedt de politie hier niet tegen op, omdat kennelijk fikkie stoken een mensenrecht is geworden dat boven mijn recht op ademhalen gaat.

Ik heb ventilatoren geplaatst met actieve koolstoffilters, om op zomerse dagen nog enige verse lucht binnen te krijgen. Van binnenplaatsen, balkons, illegale dakterrassen en elke mogelijke gelegenheid komt de rook je tegemoet, als de één ophoudt begint de volgende. De aanslag van deze idiote gewoonte op de luchtkwaliteit in de binnensteden is in de zomer vele malen groter dan die van het verkeer. Een typisch voorbeeld waarin de één zijn vrijheid die van de ander ontneemt. Mijn verzoek: kook binnen een lekkere maaltijd en eet die dan buiten. En uiteraard zonder vlees. Of neem desnoods een elektrisch barbecue, maar stop met open vuur in de dichtbevolkte delen van ons land.

Marcus van Engelen, Leiden

Boris en de liefde

De ruzie tussen Boris Johnson en zijn vriendin Carrie Symonds liep zo hoog op dat de buren de politie belden. Volgens vrienden van de politicus was de ruzie het gevolg van een spannende dag voor hem en was Symonds een van zijn slachtoffers.

Sinds wanneer is een spannende dag een vrijkaart om ruzie te maken met je vriendin en dusdanig hard naar elkaar te schreeuwen, dat de buren de politie moeten bellen? We hebben het hier over het ‘liefdesleven’ van Johsnon.

Het woord ‘liefde’ mag wat mij betreft worden weggelaten. Dit heeft niets met liefde te maken. Een opfris cursus ‘wat is liefde?’ voor de grote favoriet voor het Britse premierschap Johnson zou niet misstaan.

Mariette Reineke, Amsterdam

Excuses voor slavenhandel

Amsterdam wil excuses aanbieden voor de slavenhandel. Het is een goede zaak als Rotterdam en Middelburg volgen, maar zoek eerst eens precies uit wie precies van die slavenhandel en -transporten profiteerden.

Vermoedelijk blijkt dan dat de gemeenschap er part nog deel aan had, noch aan de handel noch aan de winsten, maar dat enkele tientallen prominente verenigde families zich verrijkten aan de dwingelandij en het uitbuiten van andere mensen.

Mijn directe voorouders hadden als voormalige Franse vluchtelingen in Amsterdam in de 17e eeuw stuk voor stuk eerzame beroepen: drukker, hoedenmaker, los werkman. Net als de overgrote meerderheid van de inwoners van de Republiek en later Koninkrijk der Nederlanden hebben zij geen enkele bemoeienis gehad met de slavernij.

Voor slavenvaart, slavenhandel en de slavenarbeid zijn enkele tientallen families met klinkende namen verantwoordelijk. Het was een Oranje, Johan Maurits van Nassau, (1636-1644 bestuurder van deel van Brazilië), die toestemming gaf voor grootschalige slavenhandel via de driehoeksvaart omdat er grote behoefte was aan werkkrachten.

Later voerden vele aanzienlijke Amsterdammers de directie van de Sociëteit van Suriname. Het waren deze op de duurste grachten gehuisveste wethouders en regenten die hun privileges en rijkdom ook doorgaven aan hun erven, van wie een aantal nog steeds onroerend goed op de grachten bezit. Sommige Rotterdammers, behorende tot de gegoede burgerij, hadden slavenfirma’s opgericht.

De Zeeuwen konden er ook wat van: Middelburgse en Vlissinger rederijen vervoerden 150.000 slaven over de oceaan, van wie bijna 15 procent onderweg het leven liet. We moeten Nederland geen collectieve schuld aanpraten. Noem maar eens man en paard, of laat de invloedrijke prominente families zelf maar eens naar buiten komen met hun roemrijke verleden.

Rob Bouber, Koedijk

Lekker reizen

Mijn reislustige partner wees me op de column van Joost Zaat in Wetenschap maandag. Zij is dus wel zo attent om mij te wijzen op de strekking ervan die geheel overeenstemt met wat ik al jaren lang denk en zeg. Ik ben zelfs zover gegaan dat ik in de gevel een steen heb laten plaatsen met als tekst: ‘Blijf Thuis’. Dit als aansporing voor alle in toenemende passerende binnen- en buitenlandse toeristen.

Herman Verbiest, Amsterdam

Campergilde

Waarom denkt huisarts Zaat dat alleen hoger opgeleide en goedverdienende ouderen met hun campers door Europa trekken? Ook ik als lager opgeleide (6 jaar lager onderwijs) en ook oudere, trek met een camper door Europa. Daarbij: laten wij nu eens ophouden met laag- en hoogopgeleid. Ook ik als laagopgeleide heb door veel en hard werken de kans gekregen om met een camper door Europa te rijden.

Wim Olthof, Bergen

Zen

Vakantiestress is niet nodig Joost Zaat. Want, zoals Jules Deelder al een tijd geleden schreef:

Als ik mijn ogen toe doe

Ben ik in Honoloeloe

Ada Velthoven, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden