Fijn, die Kamerbrede kritiek op de ING-topman. Maar waren die partijen vorig jaar juist niet tegen strengere bonusregels?

Een ongelukkig gevoel over het debat dat niet werd gevoerd

null Beeld
Beeld

Geert vond het schandalig, Lodewijk schaamteloos, en Jesse vroeg zich af in welk universum die mensen leefden. Heerlijk was het. Even geen gekibbel meer. 'Ralph Hamers is Eredivisie maar werd Jupiler League betaald', probeerde president-commissaris van ING, tevens begenadigd rolstoelloos-Stephen-Hawking-imitator Jeroen van der Veer de salarisverhoging nog in perspectief te stellen. Maar de eensgezindheid was niet kapot te krijgen. Minister Wopke was 'not amused' en de overige coalitiepartijen evenmin. D66-Kamerlid Paternotte sprak van een 'bizar besluit'. Een Eppo van de ChristenUnie verweet de bankensector 'een gebrek aan gevoel voor maatschappelijke betamelijkheid', en zelfs bij de VVD vonden ze ING 'losgezongen van de samenleving'.

Terwijl De Betrouwbare Mannetjes zich afvroegen in welk universum 'Eredivisie' nog een aanbeveling is, en bedachten dat meneer de president-commissaris met zijn beeldspraak toch vooral de suggestie wekte dat er bij de bank zo'n 12.500 amateurs rondlopen, zong het wedergekeerde 'we zijn begonnen' van Jeroen Pauw zachtjes door ons hoofd.

Sybrand Buma schoof aan bij de seizoensouverture om partijgenootje Raymond Knops bij te vallen. Die had zich bij WNL opgewonden over het veranderen van straatnamen en/of Zwarte Piet. Buma vond het gedoe over straatnamen 'een totaal onzinnige discussie'. En ook over Zwarte Piet wilde hij het niet hebben. 'Waarom zouden we die discussies allemaal gaan voeren? Precies dáár hebben de mensen in het land zo schoon genoeg van. Dat het in januari daar op tv alweer over moet gaan.' Ja, oké, het was dan misschien Knops die erover begonnen was, maar ze zaten nu toch hier? En nu ging het er toch weer over? Nou, daar hebben de mensen dus geen zin in.

Gelukkig was Buma niet alleen gekomen om het over dingen te hebben waar hij het niet over wilde hebben. Aan de hand van het chaotische debat in De Balie een paar weken terug, vroeg hij aandacht voor een 'aanzienlijk wezenlijker' onderwerp dan Zwarte Piet. Het zijn gemeenteraadsverkiezingen. Dat debat had moeten gaan over dingen die mensen in het land bezighouden. Maar de deelnemers zaten alleen elkaar 'af te katten'. Hier was 'een aantal muppets een show aan het opvoeren'. Het was 'een spelletje'. Nee, hij had zich daar heel ongelukkig gevoeld. Precies daarom had hij tijdens dat debat zijn mond gehouden. Terugkijkend naar het fragment kreeg hij weer datzelfde ongelukkige gevoel.

Misschien was het zijn goedaardige bumor, misschien begrepen we hem niet helemaal, maar betogen dat je collega's vooral oog voor elkaar hebben en het te weinig over de inhoud gaat, en dan je collega's de maat nemen en uitsluitend discussies noemen die je niet wilt voeren, paste in elk geval keurig in een week waarin Pechtold de inhoud meed door het alleen maar over Thierry te hebben, Thierry dus verstek liet gaan bij het Radio-1-debat, waarvoor Geert Wilders sowieso al had bedankt omdat hij niet meedeed aan die 'radio-onzin', en waarin de VVD zijn waterdrager en Meest Nietszeggende Man van Nederland Stef Blok het veld in stuurde, terwijl we Sigrid Kaag bij de Veiligheidsraad zagen schitteren in de Champions League.

Heel even waren we blij geweest met de Kamerbrede kritiek op Ralph Hamers. Maar toen we zagen hoe alle muppets in de aanloop naar 21 maart het eigen onvermogen probeerden te verhullen door de inhoud te mijden waar het maar kon, herinnerden we ons opeens hoe nog geen jaar geleden een motie om de strenge bonusregels voor bankiers te behouden door de nu klagende coalitiepartijen was getorpedeerd. Nee, het was inderdaad een spelletje.

Kregen we toch weer datzelfde ongelukkige gevoel.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Ik heb al een boekenweekgeschenk.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Volg Melle Runderkamp en Simon Hendriksen ook op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden