Opinie

Feyenoord is het meest gebaat bij een slimme renovatie van de Kuip

Breng in de Kuip het veld 4 meter naar beneden, waardoor een plint ontstaat met aan de buitenkant 400 strekkende meter horeca en sanitaire voorzieningen en aan de binnenkant 50 business units op een 'koninklijke' plaats. De extra inkomsten zijn 20 miljoen per jaar, terwijl de bouwkosten 30 miljoen bedragen.

Hennis de Ridder is emeritus hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de faculteit der Civiele Techniek en Aardwetenschappen van de Technische Universiteit Delft.
Luchtfoto van de Kuip, 2012. Beeld anp
Luchtfoto van de Kuip, 2012.Beeld anp

Er komt een nieuw stadion in Rotterdam omdat het renoveren van de Kuip te complex en financieel moeilijk is. Het stadion wordt met een capaciteit van 63.000 het grootste in Nederland, de oude Kuip krijgt een andere functie, bedrijven op de nieuwe locatie worden uitgekocht, er moet nog een businessplan worden gemaakt en Koolhaas gaat het allemaal uitwerken. De Rotterdamse gemeenteraad neemt deze maand een besluit.

De grote vraag is waarom ze in Rotterdam die 63.000 willen. Een 'Koolhaas-63000-stadion' zal ver boven de 350 miljoen kosten. Dat kost aan financiering minstens 21 miljoen per jaar, ofwel bijna 60.000 euro per dag. Dan moet de exploitatie nog beginnen! Een capaciteit van 54.000 is genoeg om de Kuip blijvend groter (hoe kinderachtig ook) dan de ArenA te laten zijn. Als ze dat in Rotterdam begrijpen, is een renovatie van de Kuip helemaal niet complex en de beste ingreep om het rendement (inkomsten minus uitgaven) van het stadion te vergroten.

Het is echt veel slimmer om de oude Kuip - het mooiste en sfeervolste stadion ter wereld - te renoveren. Niet alleen omdat de Kuip zonder de club niks is en de club zonder de Kuip niks is, maar ook omdat het een zeldzaam vooroorlogs monument is, een voetbal-icoon, dat in 1994 nog voor 150 miljoen gulden werd verbouwd. Toen zeiden ze dat de Kuip nog decennia meekon. Na 10 jaar verwaarlozing is de magische kern van het stadion - 40.000 overdekte zitplaatsen op de twee vrijdragende ringen onder het losstaande dak - het enige wat nog bruikbaar is. Bij hergebruik zijn de eerste 150 miljoen aan de kostenkant dus al binnen ten opzichte van nieuwbouw.

Caesar

Extra inkomsten genereer je met extra business units, horeca, sanitaire voorzieningen en zitplaatsen. Het is ondoenlijk, te complex en dus te duur om dit allemaal in, om en vooral op de oude Kuip te bouwen. Maar als je die 63.000 als hoofddoel loslaat hoeft dat niet, want dan kan het allemaal onder de oude Kuip!

Omdat de onderste ring 3 meter boven het maaiveld staat, kunnen alle publiek- en sponsorgerichte faciliteiten los onder de tribunes worden geplaatst. Voorwaarde is dat het veld 4 meter naar beneden gaat. Daarvoor is een bouwput nodig, waarin zich het veld met de drainage, pompkelder, verwarming en de nieuwe derde ring bevindt.

De faciliteiten op de begane grond onder de eerste ring vormen dan één hectare plint, die het stadion - met haar diepliggende veld - verbindt met de buitenwereld. Geen enkel ander stadion heeft zo'n plint waar alles gebeurt! Aan de buitenkant 400 strekkende meter horeca en sanitaire voorzieningen en aan de binnenkant 50 business units op een 'koninklijke' plaats, vier meter boven het veld. Een plaats waar ook Caesar in het Colosseum de strijd zag, voelde, rook en hoorde. Achter de doelen komen twee Grand Café-Restaurants met volledige doorkijk.

De netto extra inkomsten zijn 20 miljoen per jaar. De bouwkosten zijn 30 miljoen, omdat het maken van de bouwput, met daarin alle kabels en leidingen, eenvoudig is en de faciliteiten worden geprefabriceerd. Er hoeft niet aan de bestaande kuip te worden geprutst. De duur van het werk is hooguit één seizoen. Vergeleken met het nieuwe stadion, dat op zijn vroegst in 2025 kan worden opgeleverd, heeft Feyenoord 7 jaar eerder extra inkomsten!

Als het goed gaat met club en stadion kan later worden overwogen om voor 10 miljoen een luifel aan het dak te maken, zodat de 'Veld-ring' ook droog zit. Voor 10 miljoen kan de tweede ring worden verstijfd (niet echt nodig).

De adviseurs rondom Feyenoord hebben dit alternatief vakkundig buiten beeld weten te houden. Logisch, voor hen is er met deze slimme renovatie niets te verdienen. Maar we doen het toch voor de club?

Hennis de Ridder is emeritus hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de faculteit der Civiele Techniek en Aardwetenschappen van de Technische Universiteit Delft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden