Faust I

Door de PVV als partner te nemen, verkoop je je ziel aan de economische duivel.

Michiel van der Zee

'Ik heb net een paar heel lekkere flessen wijn gekregen. Als ik ze zaterdag nog niet opgedronken heb, doe ik het dan met mijn vrouw.' Aldus Ab Klink. Het gebeurt niet vaak dat een politicus zo’n treurig beeld schetst: nadat het CDA-congres zaterdag heeft ingestemd met het nieuwe kabinet, drinkt Klink zijn verdriet weg. Des te treuriger voor een minister van Volksgezondheid.

Het staat voor hem dus al vast dat het congres het regeerakkoord zal goedkeuren. En wie twijfelt daar nog aan, nu Verhagen zijn vuile spelletjes tot een goed einde heeft gebracht. Zijn machtswellust kent geen grenzen en het kapittelen van een CDA-kopstuk was voor hem blijkbaar een noodzakelijke stap om die macht te vergaren.

Kwaad
Met wie? De PVV, nog zo’n noodzakelijk kwaad. Een partij die hoofddoeken wil verbieden, miljoenen moslims uit Europa wil zetten en de Koran wil verbieden – ach, het is al zo vaak gezegd. Rechts Nederland zal binnenkort meewarig lachen om die gekke linkschmenschen die de bezwaren maar blijven herhalen. Voor wie geen principes heeft, klinken ze slechts als holle frasen uit een linkse werkelijkheid.

Maar we moeten toch kijken naar de achtergrond van dit kabinet met de PVV. Joost Zwagerman schreef dat de opkomst van de PVV het gevolg is van een dédain bij de ‘linkse elite’ voor het volk. Die elite zou zich niet bekommeren om de wensen en problemen van dat volk, maar wil het alleen maar de wet voorschrijven en zijn morele gelijk opdringen.

Daar had het volk langzamerhand genoeg van en het keerde zich af van de ‘linkse elite’ om zijn heil te zoeken bij de PVV, die het volk wél serieus neemt. Het is opvallend dat Zwagerman en andere commentatoren zich hierbij vooral richten op een ideologisch gebrek bij de PvdA, omdat de PvdA geen antwoord zou hebben op de problemen van de multiculturele samenleving.

Gespannen voet
Dit lijkt op gespannen voet te staan met de meest recente verkiezingsuitslag. Want hoewel het zo ongeveer gemeengoed is geworden dat de PvdA ten dode is opgeschreven en dit vooral te wijten (of te danken) is aan de opkomst van de PVV, is de PVV vooral sterk in plaatsen waar traditioneel op de VVD of het CDA gestemd wordt.

Bovendien ís de PvdA helemaal niet ten dode opgeschreven. De PvdA is de tweede partij van het land, met slechts één zetel achterstand op de VVD - overigens de kleinste grootste partij is sinds de Tweede Kamer in 1956 werd vergroot tot honderdvijftig zetels.

Evenwel gaf Zwagerman aan tafel bij Pauw & Witteman toe dat hij zijn pijlen vooral op de PvdA had gericht. PvdA’er Rob Oudkerk was er ook bij om boete te doen namens sociaal-democratisch Nederland, dat het toch zo vreselijk verkeerd had begrepen het afgelopen decennium.

Kastijding

Uitermate pijnlijk leek de zelfkastijding van Oudkerk naar aanleiding van een fragment waarin hij in discussie trad met Pim Fortuyn. Hier waren de voortekenen van de huidige debatcultuur al duidelijk, aangezien Oudkerk maar met moeite de interrupties van Fortuyn kon overschreeuwen.

Welke onnoemelijk domme uitspraak had Oudkerk hier gedaan? In het kort zei hij: in Nederland zijn de meeste dingen behoorlijk goed geregeld en enkele dingen wat minder. Een waarheid als een koe, want wie met droge ogen beweert dat Nederland een land is dat op de rand van de afgrond balanceert is niet goed bij zijn hoofd.

Toch kon Oudkerk niet anders dan toegeven dat hij het destijds bij het verkeerde eind had. “Ik had gewoon niet door dat ik ongelijk had!” zei hij wanhopig. Een betere afloop van het showproces kon rechts Nederland zich niet wensen. Stalin had er een traantje bij gelaten: de ideologisch verketterde die zich, door het Volk terechtgewezen, vertwijfeld afvroeg hoe hij de Waarheid niet had kunnen zien. De openbare executie ontbrak nog maar nét.

Alle criticasters van de PvdA doen er beter aan eens goed te kijken of zij niet iets over het hoofd zien: de echte reden voor de groei van Wilders en de paradox die deze opkomst schept.

Ik haal uit de berichtgeving rond en klachten van Wildersstemmers vooral dat zij op zoek zijn naar een verloren gegane sociale eenheid. Zoals Frans Timmermans in zijn stuk zo prachtig uitlegt voelen de PvdA- en CDA-stemmers van voorheen zich ontheemd in hun eigen samenleving en in de steek gelaten door hun partijen.

Antwoord
Maar anders dan Joost Zwagerman, wiens analyse hij deelt, stelt hij dat de PvdA wel degelijk een antwoord heeft op de problematiek van vandaag. De moraliserende PvdA van vroeger is niet meer en hij onderbouwt dit met voorbeelden van PvdA’ers die er lokaal de schouders onder zetten. De mensen die hij noemt zijn veelal klassiek linkse doorduwers met een sterk rechtvaardigheidsgevoel en een hekel aan zwakke oplossingen.

Het treurige aan dit nieuwe kabinet is dan ook dat het doet alsof het juist hard zal werken om aan de gevoelens van PVV-stemmers en andere boze burgers tegemoet zal komen. In werkelijkheid zal zo’n polariserend kabinet de culturele tegenstellingen in de samenleving alleen maar vergroten, met meer marktwerking het eenheidsgevoel nog meer slopen en de kosten van de economische crisis op de zwakste schouders afwentelen. De retoriek schetst een krachtiger, hechtere samenleving, het beleid bereikt het tegenovergestelde. De leugen regeert, letterlijk.

De PVV zal hierdoor alleen maar groeien. Wellicht spint de PvdA, met zijn nadruk op inclusiviteit - dat iedereen erbij hoort - er ook garen bij. Het CDA loopt alleen maar verder leeg nu het zichzelf onder leiding van Verhagen tot een rechtse partij heeft gebombardeerd die slechts interesse heeft in de economische kant van de regeringsverantwoordelijkheid.

Uiteindelijk is dat de reden waarom de VVD en het CDA in zee gaan met de PVV: zodat er geen kilometerheffing komt maar juist meer marktwerking in de zorg, belastingverlagingen waar vooral de rijke elite en studenten die nog meer zelf mogen betalen, om maar eens wat te noemen. Boze burgers zullen er nog achter komen wat het betekent als er écht een elite aan de macht komt die alleen aan zichzelf denkt.

Rauwdouwer
Van de VVD had je de afgelopen jaren, nadat Mark Rutte van links-liberaal in rechtse rauwdouwer veranderde, weinig anders te verwachten. Maar het CDA is hiermee definitief moreel bankroet. De christelijk-sociale principes zijn volledig overboord gegooid voor het economisch gewin van de bovenlaag.

Natuurlijk doet ter rechterzijde iedereen alsof het maar normaal is, om met de PVV als partner te regeren. Maar feitelijk verkoop je gewoon je ethische ziel, liberaal of christelijk, aan de economische duivel. Voor het behoud van de hypotheekrenteaftrek neemt men de uitsluiting van hele bevolkingsgroepen voor lief, moslims of immigranten. Over korte tijd wacht ons op het bordes van paleis Huis ten Bosch het nieuwe kabinet: Faust I. Zijn we ook meteen klaar met het zoeken naar een pakkende naam.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden