Opinie

Fatsoenlijke medemens, adopteer een asielzoeker

Het is beter de opvang van asielzoekers niet alleen aan de staat over te laten. Adopteer een asielzoeker!

null Beeld Harry Kock
Beeld Harry Kock

Door de grote toestroom van asielzoekers naar Nederland lijkt de sfeer niet bepaald positief. Een politieke partij die tijdens de Algemene Beschouwingen ten onrechte beweert dat bejaardenhuizen worden omgetoverd tot een asielzoekerscentrum ten koste van Nederlandse ouderen die op straat moeten worden gezet. Powned die aantoont dat een deel van Nederland helemaal niet op asielzoekers zit te wachten en zelfs tot 'opruimen' oproept. Bewoners van het Drentse dorp Oranje die zich zorgen maken en boos worden over het feit dat er noodopvang voor asielzoekers in hun dorp wordt aangeboden. Of recenter, een groep Achterhoekse bewoners die protesteert tegen de komst van tijdelijke opvang voor 700 asielzoekers in de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte. Waar blijft de barmhartige Samaritaan?

Op het moment dat mensen die niets anders kunnen dan hun land ontvluchten bij voorbaat als een last en als criminelen worden bestempeld, voel ik de verantwoordelijkheid een alternatief geluid te laten horen. Het geluid over hoe ik als vluchteling zeven jaar geleden in Nederland ben ontvangen en van behulpzame Nederlanders een warme ontvangst heb gekregen. Zeven jaar later en ziehier mijn pleidooi voor minder angst en meer barmhartigheid jegens vluchtelingen in Nederland.

Trots

Wij behoren tot de vijf rijkste landen ter wereld en het feit dat wij mensen in nood een verblijf in Nederland mogen verlenen is iets om trots op en dankbaar voor te zijn. Daarom is het een goede zaak dat de Nederlandse overheid uit fatsoen vluchtelingen een verblijf biedt. Ik geef toe dat het meer dan begrijpelijk is dat Henk en Ingrid geen zin in asielzoekers hebben. Het zou alleen jammer zijn als wij ons enkel op negatieve aspecten van vluchtelingen blijven richten. Want wie vanuit een positieve benadering redeneert, komt tot de conclusie dat vluchtelingen juist als een kans gezien kunnen worden en als een zegen.

Zo vraag ik mij af waarom er nog geen systeem bestaat dat fatsoenlijke Nederlanders in staat stelt asielzoekers te adopteren. Dat is niet ingewikkeld. Via een speciale instantie kunnen mensen zich registreren om een asielzoeker te adopteren. Als adoptie-Nederlander ben je dan verantwoordelijk voor de opvang van en de zorg voor deze asielzoeker(s). Een teken van gastvrijheid, verbinding en verantwoordelijkheid.

Dit is een veel effectievere en menselijker methode om mensen in nood te helpen dan door alles aan de overheid over te laten. Het grote voordeel is dat de overheid met een vluchtelingadoptiesysteem veel geld en moeite kan besparen doordat er bijvoorbeeld niet in nieuwe asielzoekerscentra hoeft te worden geïnvesteerd. Door een asielzoeker te adopteren, toon je je een betrokken burger. En dat kan een participatiesamenleving alleen maar toejuichen.

Natuurlijk mag de overheid niet buitenspel blijven. Het is nog steeds de overheid die er voor moet zorgen dat vluchtelingen geregistreerd staan en mogelijk een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Met andere woorden, de overheid is verantwoordelijk voor wat mensen zelf niet kunnen doen. Zo kan de overheid waar nodig financiële ondersteuning bieden aan gezinnen of organisaties die een asielzoeker adopteren. De overheid heeft een faciliterende rol en de verantwoordelijkheid ligt bij de samenleving zelf.

Ik geef toe dat waarschijnlijk niet iedereen in Nederland staat te popelen om een vluchteling te adopteren. Maar hoe zit het met die kleine groep fatsoenlijke Nederlanders die dat wel willen?

Kiza Magendane Beeld
Kiza MagendaneBeeld

Duurzame oplossingen

In een participatiesamenleving moet er worden gestreefd naar duurzame oplossingen. Door niet geïsoleerd te worden in een asielzoekercentrum, komen asielzoekers meteen in aanraking met de Nederlandse samenleving. Het adopteren van vluchtelingen in de samenleving door fatsoenlijke Nederlanders maakt deze verbinding mogelijk.

Hoe realistisch is mijn voorstel? Heel realistisch, aangezien Nederland veel fatsoenlijke mensen kent die wat mij betreft in staat zijn om zorg te verlenen aan de minst bedeelden. Vaak wordt er ten onrechte gesteld dat Nederlanders op zichzelf gericht zijn. De cijfers laten een ander beeld zien. Nederland is wereldkampioen vrijwilligerswerk en goede doelen steunen. Nederlanders behoren bovendien tot het gelukkigste volk op aarde. Dat volk, met betrokken organisaties in het maatschappelijk middenveld zoals kerken en voetbalverenigingen, is prima in staat mensen die hun geboorteland moesten ontvluchten op te vangen. Dat kan door de verantwoordelijkheid niet alleen bij de overheid te leggen, maar door betrokken en fatsoenlijke burgers de juridische instrumenten te bieden om vluchtelingen op te vangen en zo hun verbinding te realiseren met de maatschappij.

Graag wil ik daarbij nog benadrukken dat vluchtelingen niet alleen een uitdaging vormen. Los van het feit dat wij dankbaar mogen zijn dat wij in een veilig en rijk land wonen en in staat zijn om anderen te helpen wanneer zij in nood verkeren, kunnen wij ook profiteren van de kansen die vluchtelingen met zich meebrengen. Vluchteling zijn is geen teken van stilstaan maar een signaal van vooruitgang en innovatie. Zo kunnen vluchtelingen op korte termijn een bijdrage leveren aan de arbeidsmarkt. Via een Nederlands adoptiegezin gaat dat veel makkelijker dan in een geïsoleerd asielzoekerscentrum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden