ColumnSheila Sitalsing

Farmers Defence Force bevestigde zijn proletenstatus door een dreigbrief te sturen

Dat er tussen de mannen en vrouwen van Farmers Defence Force – de F-side van de protesterende boeren – types zitten die geloven in het primaat van de grootste bek, wisten we al toen ze vorig jaar uit chagrijn over provinciale stikstofregels overal hun allergrootste trekkers neergooiden. Provinciebestuurders die achter een boom hadden gestaan toen lef en rechte ruggen werden uitgedeeld, piesten collectief in hun broek en gaven de boeren hun zin. Zie je wel, brulden de grootste bekken triomfantelijk.

In Groningen lieten ze zich ondertussen niet zonder meer intimideren, met woede en stomme verbazing tot gevolg. ‘Ze zijn in Groningen heel moeilijk; in Friesland was het zomaar klaar’, balkte een boer tegen het Journaal.

Dat er tussen de mannen en vrouwen van Farmers Defence Force types zitten, opgetrokken uit lompheid en een bedroevend gebrek aan gevoel voor verhoudingen, wisten we sinds ze vorig jaar naar Den Haag opstoomden met doodskisten met daarop de namen van politici.

Dat er bij Farmers Defence Force types zitten die bereid zijn de feiten desnoods met verbaal geweld en intimidatie te vervormen tot alternatieve waarheid, wisten we al toen ze de brave onderzoekers van het RIVM gingen belagen.

Dat er walgelijke types tussen zitten waar het gros van de normale boeren zich terecht te pletter voor schaamt, wisten we al toen de FDF-voorzitter de woorden sprak: ‘75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt. Heden ten dage een schandvlek in de geschiedenis. Ik wil jullie deze spiegel voorhouden zodat jullie niet naderhand zeggen: wir haben es nicht gewusst.’ Zijn verdediging bestond uit verwoed wrijven in de vlek: ‘Ik doelde op de Duitse politiek. Niet op het vergassen enzo.’

Dat Farmers Defence Force woensdag zijn proletenstatus bevestigde door een dreigbrief te sturen aan andere landbouworganisaties die met het kabinet over stikstofuitstoot onderhandelen en derhalve ‘als een Judas de sector verraden’, zal dan ook niemand verbazen. ‘Een ieder die de sector nu verraadt, zal dat weten. FDF zal niet toestaan dat er om het Landbouwcollectief heen gedeald wordt. Maak een deal met LNV en je bent out! Er is maar een club die de zaken voor de boeren regelt, en dat zijn de boeren in het Landbouw Collectief zelf! Back off!!!’, zo luidt het schrijven dat is opgesteld door iemand met een voorliefde voor uitroeptekens. Een tekst kortom waarin alle sterke punten van FDF samenkomen, van de grote bek tot de zwakzinnige redenering.

Andere landbouworganisaties wisten niet hoe snel ze zich moesten distantiëren van deze boerenbroeders. De minister gooide ze uit het overleg.

Het bestuur van FDF liet woensdagavond ook na enig nadenken weten ‘geen spijt’ te hebben van de dreigbrief. Die dient gezien te worden als een strategische zet in de onderhandelingen over de stikstofuitstoot.

Je hoort in die kringen weleens dat het de schuld van de tegenstanders is dat de normaal zo aardige FDF-jongens zich van straffe methoden moeten bedienen. Moet de overheid de boeren maar niet zo tergen. Het is de rechtvaardiging die je wel hoort van revolutionairen die lange rijen mensen voor het vuurpeloton hebben moeten leiden omdat die de weg naar de heilstaat aan het versperren waren – reuze spijtig, maar het kon niet anders.

Godlof schoot het kabinet net op tijd de gouden regel te binnen: onderhandel nooit met tuig en terroristen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden