Farmaceut én arts moeten transparanter zijn

Niet te snel conclusies trekken uit studie naar sponsoring van artsen door farmaceutische industrie.

Laten artsen zich in hun voorschrijfgedrag door de farmaceutische industrie beïnvloeden of niet? De vraag die wordt opgeroepen na onderzoek van zorgverzekeraar VGZ en de Volkskrant, kan niet eenduidig worden beantwoord. Artsen zeggen zich niet te laten 'omkopen' maar zorgverzekeraars en wetenschappers sluiten niet uit dat artsen zich op z'n minst onbewust laten sturen.

Zo meent zorgverzekeraar VGZ dat een viertal nieuwe en duurdere medicijnen veel vaker was voorgeschreven door artsen die waren gesponsord door de industrie. Dit verband vormt echter geen hard bewijs voor beïnvloeding, zo nuanceren de deelnemers aan het onderzoek. Het zou immers kunnen zijn dat deze artsen toevallig complexe patiënten behandelen of dat de nieuwe geneesmiddelen eenvoudigweg beter zijn.

Juist vanwege deze nuanceringen is nader onderzoek gewenst. Artsen en farmaceutische bedrijven moeten niet onnodig aan de schandpaal worden genageld. De noodzakelijke samenwerking tussen beide partijen om nieuwe medicijnen in de praktijk te testen, leidt immers ook tot betere medische zorg. Het feit dat positieve ervaringen met nieuwe medicijnen nu eenmaal met vakgenoten worden gedeeld op medische congressen en in bijspijkercursussen, is onderdeel van het wetenschappelijke proces.

Deze vergaande samenwerking vereist wel dat elke vorm van belangenverstrengeling moet worden bestreden. Het mag niet zo zijn dat artsen hun voorschrijfgedrag laten bepalen door de farmaceut met de leukste cadeautjes of eervolste uitnodigingen. Het Transparantieregister Zorg, dat enkele jaren geleden door toenmalig minister Ab Klink is ingevoerd, was een belangrijke stap in de goede richting. Mogelijk is uitbreiding van de controle op sponsoractiviteiten van de farmaceutische industrie gewenst.

Maar ziekenhuizen en artsen kunnen zelf ook transparanter zijn over hun handelen. Zo laten ziekenhuizen zich in de vrije zorgmarkt, waarin zij binnen strakke financiële kaders worden gedwongen, ook graag sponsoren door farmaceutische bedrijven. Aan artsen blijft de schone taak om op medische gronden te blijven uitleggen waarom bepaalde medicijnen de beste zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden