OpinieHema

Fans van Hema: laten we samen het bedrijf kopen

Klanten, werknemers en franchisenemers kunnen Hema ook kopen. Volgende week doen zij een bod, kondigen Mei Li Vos en anderen aan.

Mei Li VosAnna GrebenchtchikovaMarcel ten BrinkeQuintus WillemseMarcel ten BrinkeMarleen EvertszArjan Leest en Sabien Duetz en Karen de Loos
Klanten pakken schoongemaakte mandjes voor de deur van de HEMA in Eindhoven. Beeld ANP
Klanten pakken schoongemaakte mandjes voor de deur van de HEMA in Eindhoven.Beeld ANP

Hema staat weer in de verkoop. Verschillende grote partijen uit binnen- en buitenland hebben zich al gemeld. Het meest geliefde bedrijf van Nederland is een ingewikkeld bezit geworden. Door een van de vorige eigenaren, investeringsfonds LionCapital is Hema volgehangen met schulden. De afgelopen 10 jaar betaalde Hema door de schuldopstapeling bijna 480 miljoen euro aan rente.

Wat had Hema voor dat geld kunnen doen? Geweldige arbeidsvoorwaarden, totale verduurzaming van de keten, de allerbeste webshop, het mooiste design voor een schappelijke prijs. Dan was Hema heel veel waard geworden.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Lion Capital

Maar dat is dus allemaal niet gebeurd, het geld moest naar de partijen die Hema geld leenden. Lion Capital heeft Hema gekocht met geleend geld, die lening ging in de boeken van de Hema en de rente mocht Hema zelf betalen. Alsof je je favoriete frietkraam met geleend geld koopt, en de patatboer zich het schompes laat werken om de schuld terug te betalen. Gewone consumenten mogen dat dus niet.

Als u deze constructie niet begrijpt, dan geeft dat niets. We hopen dat dit soort constructies tot het verleden gaan behoren. We willen van de Hema weer die degelijke winkel voor gewone mensen maken zoals haar oprichters Leo Meyer en Arthur Isaac in 1926 het hadden bedacht.

Geen ander merk heeft zulke trouwe fans als Hema. 80 procent van de Nederlanders koopt er eens per maand wat. Iedereen heeft minimaal een artikel van Hema in huis. Dat is voor een winkel die geen supermarkt is enorm veel. 75 procent van de Nederlanders vindt Hema een onmisbaar merk. Oerdegelijke, mooie spullen voor een redelijke prijs. Van ondergoed tot etenswaren, van keukengerei tot make-up.

Spil in het winkelcentrum

Hema is ook een van de meest duurzame winkelketens van Nederland. De plaatselijke Hema is vaak de spil in het winkelcentrum. Verdwijnt de Hema, dan verdwijnen andere winkels. En last but not least, de Hema-winkels met een restaurantje zijn de plekken waar ouderen en gezinnen graag een kopje koffie komen drinken, het is een ontmoetingspunt.

Als je alleen met een winst-en-groei-blik kijkt, zie je niet hoe belangrijk Hema is voor alle belanghebbenden, de stakeholders. Wij kijken met een andere blik, met een diepe wens om Hema op een andere manier te financieren en te sturen.

Wij denken dat Hema een coöperatie kan worden waarin verschillende belangen naast elkaar bestaan. Werknemers, klanten, verhuurders van de panden, franchisenemers, leveranciers en kapitaalverschaffers hebben onderling verschillende belangen, maar een groot gezamenlijk belang: dat Hema blijft bestaan. Ook de overheid heeft er belang bij dat Hema blijft: voor werkgelegenheid en de leefbaarheid in een gemeente.

Stukje Hema kopen via klantenkaart

Het interessante van deze tijd is dat het voor ‘kleine’ aandeel- of obligatiehouders makkelijker is om Hema te kopen. Zo kun je het met financiële technologie via de klantenkaart mogelijk maken om een stukje Hema te kopen of geld te lenen. Op de sites Houdehema.nl en WeLoveHema.nl hebben zich in een paar weken tijd al tienduizend personen aangemeld die dat willen. Voor gemiddeld 560 euro. Ook dat is uniek – en dit aantal groeit gestaag door. Als je bedenkt dat deze tienduizend mensen de 2,5 procent ‘early adopters’ zijn, dan willen potentieel 400 duizend Nederlanders wel een stukje Hema kopen. Als dan ook nog de verhuurders van de panden, private partijen met wat meer geld, de franchisenemers en leveranciers meedoen, kan je gezamenlijk de Hema kopen en gestaag verlossen van de schulden.

Als ons dit lukt, dan schrijven we geschiedenis. Dan kunnen we laten zien wat het ‘stakeholder-model’ kan zijn in contrast met het ‘shareholder-model’. Dan kunnen we laten zien hoe geduldig kapitaal werkt. Dan laten we zien hoe de oeroude rechtsvorm van de coöperatie met nieuwe technologie een alternatief model voor ondernemingen kan zijn.

Dan tonen we ook hoe wij economische groei zien: groei waarvan werknemers, klanten en de omgeving van het bedrijf gelukkig worden. Dat kan. Dan hebben we wel een beetje hulp, geloof en liefde nodig van de andere stakeholders. Komende week sturen wij ons plan inclusief berekeningen aan de directie van Hema en de groep van acht schuldbezitters. Dit is een aanbod dat ze niet kunnen negeren.

Mei Li Vos, Anna Grebenchtchikova, Marcel ten Brinke, Quintus Willemse, Marcel ten Brinke en Marleen Evertsz van HoudeHema,

Arjan Leest, Sabien Duetz en Karen de Loos van WeLoveHema.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden