Column

Fame and fortune, wat koop je ervoor als je eitje 's ochtends giftig blijkt zijn?

De gevleugelde vrienden zijn boos.

Een heerlijk gebakken eitje bij het ontbijtBeeld anp

Iedere columnist heeft specialismen. Ik heb er aardig wat, al zeg ik het zelf. Indianen, Elvis, maar ook: eieren. Ik heb al eens diepgravend bericht over eierstaven. Dat zijn hardgekookte, metershoge palen van ei, waarvan de Chinezen schijfjes snijden die overal dezelfde optimale eigeel-eiwitverdeling hebben, als een 2 euromunt. (Maar dan zachter.) China overspoelt er het Westen mee, een soort fakenieuws van ei.

Ik heb voor die column toen nog twee Tegels gewonnen, categorieën wetenschaps- én onderzoeksjournalistiek. Ach ja, fame and fortune, wat koop je ervoor als je eitje 's ochtends giftig blijkt zijn?

Veel. Pardon: niks. Nee, het was een beroerde eierweek. Ik heb twee dozen weggeflikkerd omdat de fipronil er van onderen uitdroop, een overigens weinig geliefd gif onder zelfmoordenaars, lees ik zojuist: ook al drink je er een onverdunde fles van leeg, nog ga je niet dood. Dat zijn ongeveer een miljoen gifeieren, aldus voedingsprofessor Katan. Eén gifei is even dodelijk als een druppel rode wijn, zegt hij ook nog.

Hier met die vuilniszak.

Nou ja, goed nieuws voor Cees uit Brabant, die beteuterd meldde dat hij er dertig had opgegeten, ik mag hopen tijdens een eetwedstrijd. Dat zou geestig zijn, namelijk. (Voorzichtig, niet stukchecken.) Klaar voor de start af - blijken het gifeieren. Hè get, heeft Cees weer. Wint-ie eens een sportbeker. Waarom niet Federer, die rijgt bokaal aan bokaal maar gaat er nooit dood van. Het is de kleine sporter die gepakt wordt.

Goed nieuws ook voor Dion Graus, mijn favoriete PVV'er. 'Niet alleen de volksgezondheid en diergezondheid lopen gevaar', liet de politicus optekenen, 'maar we lopen ook gigantische imagoschade op.'

Die man is zo goed.

'Nederland begint in de ogen van het buitenland een tokkieland te worden als het gaat om voedselveiligheid.'

Liefde, voel ik.

Maar ook Pieter van Vollenhoven kan weer kalm de Pasen tegemoet. Net als Graus had de veiligheidsprins het flink gehad met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. 'Onze voedselwaakhond maakt er een potje van, met die gifeieren. Ze schijnen nota bene al een jáár op de markt te zijn.'

Dat is kort, Van Vollenhoven. Of eet jij soms 2.739 eieren per dag? Dan zit je nu op één flesje fipronil. De NVWA heeft ze met andere woorden bij de kladden. Bovendien hebben ze wel meer te doen dan het doormeten van ieder ei. Het zijn geen pinda's van Duyvis. Wat dacht je van rijst? En speltcrackers? En mandarijntjes, trekdrop, knakworsten, koekjes? Moet die arme NVWA allemaal in de gaten houden, man.

Waakhond helemaal van de leg, natuurlijk. Paniekerige teksten op de website. 'De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met ei-codes van eieren die een te hoog fipronil-gehalte bevatten. De NVWA werkt deze lijst continu bij.'

Dit is eng. Dus de waakhond kent van elk ei in Nederland het herkomstverhaal? Over een asielzoeker doen we hier tien jaar. Over een kippenei twee dagen. Toch zijn Dion en Pieter ontevreden. Er staat ook: 'De standaard bereidingsmiddelen zoals wassen, koken of bakken halen de stof fipronil niet uit het ei.'

Margriet: 'Lekkertje, hoe wil jij je ei?'

Van Vollenhoven: 'Gewassen.'

'Okidoki lekkertje, maar dan blijft er wel wat fipronil in zitten.'

'Wie zegt dat? Een boom?'

'Dat is Irene, lekkertje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden