Commentaar

Failliet softdrugsbeleid is onmogelijk te negeren

Kamer kan kritiek van burgemeesters op failliet softdrugsbeleid onmogelijk negeren.

Beeld anp

Lang geleden was het Nederlands softdrugsbeleid een wenkend perspectief voor de rest van de wereld - vooral in Nederlandse ogen. Door handel in softdrugs onder bepaalde voorwaarden te gedogen, kon hij worden gevrijwaard van criminele invloeden en kon een schot worden geplaatst tussen softdrugs en harddrugs.

Aanvankelijk voldeed deze typisch Nederlandse regulering van de handel in een product waarvan de teelt onverkort verboden bleef, aan de verwachtingen. Maar uiteindelijk zijn de ingebakken ongerijmdheden het gedoogbeleid toch fataal geworden. Coffeeshops zijn juist vaak de schakel gaan vormen tussen de boven- en de onderwereld. De teelt en handel in wiet is gaandeweg verweven geraakt met de productie en handel in harddrugs.

De gevolgen daarvan zijn zichtbaar ver voorbij de spreekwoordelijke achterdeur van de coffeeshops: de grootschalige teelt van wiet vormt een aanslag op het milieu, het product zelf is vervuild geraakt met schadelijke stoffen en de telers - die honderden miljoenen omzetten - vormen onderhand een grootmacht die intimidatie van gezagdragers niet schuwt.

Een commissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft hieraan een conclusie verbonden die al veelvuldig is uitgesproken maar nooit tot een koerswijziging heeft geleid: dat het gedoogbeleid failliet is. Zij pleit ervoor de gemeenten de ruimte te geven om met de teelt van cannabis te experimenteren, zodat de hele productieketen beter is te controleren. Al in 2009 bepleitte de commissie Van der Donk iets soortgelijks.

Sindsdien is de urgentie van het gesignaleerde probleem alarmerend gegroeid. De Tweede Kamer, waarvan een kleine meerderheid zich deze zomer nog achter een CDA-motie schaarde die gemeenten elke experimenteerruimte ontnam, zou er dan ook verstandig aan doen de gemeenten alsnog met de ontwikkeling van een pragmatisch alternatief te belasten. 'We lossen niet alle criminaliteit op', zei de Haarlemse burgemeester Bernt Schneiders, die de VNG-commissie voorzat. Maar het onvolmaakte alternatief is te verkiezen boven een onuitvoerbaar softdrugsverbod of een 'gedoogbeleid' waarin alleen criminelen nog geloven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden