CommentaarRaoul du Pre

Experiment met vuurwerkverbod geslaagd

Een lichtshow van licht- en laserstralen vanuit de Alphatoren boven het centrum van Enschede, als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Beeld ANP
Een lichtshow van licht- en laserstralen vanuit de Alphatoren boven het centrum van Enschede, als alternatief voor het afsteken van vuurwerk.Beeld ANP

Rustig zal de jaarwisseling niet worden, maar een vuurwerkverbod helpt wel.

Het vuurwerkdebat, dat tien jaar geleden goed op gang kwam, werd aangezwengeld door de medisch specialisten. Elk jaar honderden ogen en vingers kapotschieten, vaak van omstanders en kinderen, viel dat nou wel te verdedigen?

Gaandeweg kwam daar die andere vraag bij: is de onrust van het vuurwerk niet ook een doorslaggevende factor in alle agressie die zich in de eerste uren van het jaar steeds tegen hulpverleners en agenten keert? Op dat punt werd het vuurwerkdebat een gesprek tussen gelovigen: het ene deel − met de politie en de brandweer voorop − roept al jaren om verlossing van de voetzoekers, de kanonslagen en de vuurpijlen die ze in hun nek kunnen verwachten. Het andere deel, sterk vertegenwoordigd in het rechterdeel van de Tweede Kamer, voert aan dat vooral alcohol, drugs en algehele losbandigheid het feest zo onbeheersbaar maken. Een vuurwerkverbod was in dat kamp bespreekbaar, maar alleen vanwege de coronacrisis en de overbelaste ziekenhuizen. En nadrukkelijk eenmalig.

Rustig zal de jaarwisseling ook zonder legaal vuurwerk inderdaad niet snel worden. Er waren ook nu weer volop vuurwerkbommen, belaagde agenten, uitgebrande auto’s en beschadigde huizen. Dat de hulpdiensten minder vaak uitrukten dan anders, kan ook zijn veroorzaakt door de beperkingen van de coronaregels. Veel mensen waren toch aan huis gekluisterd. Het is moeilijk te bewijzen dat het vuurwerkverbod daarin het verschil maakte.

Wél doorslaggevend zijn de cijfers van de ziekenhuizen. Er werd vrijdag nog geteld, maar de eerste inventarisaties kwamen niet verder dan hooguit enkele tientallen, meestal lichte vuurwerkverwondingen. Dat is een spectaculaire daling. Er ging op veel plekken alsnog een indrukwekkende hoeveelheid de lucht in, maar het blijkt toch heel wat te schelen als niet het halve land met een slok op boven het pakketje van het plaatselijke tuincentrum gaat staan om te onderzoeken waarom het lontje het niet lijkt te doen.

En daarmee keert het vuurwerkdebat terug naar waar het begon: hoe nalatig is een overheid die faciliteert dat in één etmaal honderden mensen naar de spoedeisende hulp moeten, terwijl het bewijs dat het anders kan inmiddels is geleverd? Die vraag bereikt binnenkort de Tweede Kamer. De tegenstanders van een permanent verbod staan voor een uitdaging.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Lees meer

Onze verslaggever bracht de nacht door op het politiebureau. Hoe rustig of onrustig was het in Noord-Holland? We belden met Noël van Bemmel.

De jaarwisseling van de politie-eenheid Noord-Holland begon heftig, schreef onze verslaggever. Maar uiteindelijk werden opstanden in de kiem gesmoord. ‘Daar gaan we dus niet achteraan. Dan weet je zeker dat je vuurwerk naar je hoofd krijgt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden