Exit koningin Oprah

Veel beroemdheden traden bij haar op. Maar in The Oprah Winfrey Show kwam vooral het gewone Amerika aan bod.

Morgen komt een einde aan een tijdperk: in de Verenigde Staten wordt de laatste talkshow van Oprah Winfrey uitgezonden. Tijdperk – is dat een te groot woord voor een televisieprogramma? Nee, niet in het geval van Oprah.

Geen praatprogramma heeft een langere levensduur gehad dan The Oprah Winfrey Show: meer dan vijfduizend afleveringen in 25 jaar. De show vond aftrek in 146 landen. Op het hoogtepunt (seizoen 1992-’93) keken er alleen al in de VS dagelijks ruim 12 miljoen mensen naar Oprah. In totaal ontving ze zo’n 28.000 gasten. Het succes legde haar geen windeieren: haar vermogen wordt geschat op 2,7 miljard dollar.

De cijfers vertellen slechts het halve verhaal. Oprah bewoog zich op een breed terrein en deed herhaaldelijk van zich spreken met bijzondere uitzendingen. Ze interviewde Nelson Mandela en toog met Elie Wiesel naar Auschwitz. Michael Jackson trad bij hoge uitzondering in de openbaarheid en ging hij haar in op alle geruchten over zijn levenswandel. Ze deelde cheques van 1.000 dollar uit aan het publiek, dat daarmee een goed doel moest helpen. Ze reisde met 300 fans naar Australië. Ze lanceerde een serieuze boekenclub en zette Dr. Phil op de kaart.

Maar meer dan door de vele huzarenstukjes en het optreden van een bonte stoet van beroemdheden heeft de show grote betekenis gehad door de consciëntieuze aandacht die Oprah gaf aan gevoelige maatschappelijke kwesties en dilemma’s in de persoonlijke levenssfeer. Ze deed dat met warmte en een open mind, waardoor ze voor miljoenen kijkers, vooral vrouwen, een bron van begrip en inspiratie werd.
Al doende leverde ze ook nog eens een unieke bijdrage aan het slechten van de raciale barrières. Daarmee is deze telg van een arme zwarte familie in Mississippi ver uitgestegen boven de titel van queen of daytime TV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden