Column

Even wennen, dat asielzoekerstekort

De asielzoekers laten ons lelijk in de steek. In januari nog lekte er een 'ambtelijke prognose' uit waarin stond dat we dit jaar konden rekenen op 93.600 vluchtelingen. Het kabinet temperde de verwachtingen en verklaarde dat het er hooguit 58 duizend zouden worden. Maar tot dusver is de teller blijven steken op 17 duizend. Daardoor staat 40 procent van de bedden in bestaande azc's leeg en kunnen veel plaatsen die een nieuw azc was beloofd het schudden: de plannen zijn van tafel.

Beeld anp

Dat verschillende gemeenten door de achterblijvende asielzoekersaantallen in financiële problemen komen, is te wijten aan de Turkse president Erdogan en de EU. Erdogan houdt op verzoek van Brussel honderdduizenden potentiële asielzoekers tegen. In het A4-programma van de PVV staat dat alle asielzoekerscentra dicht moeten - de inkt van het vodje is nog niet droog of het is al bijna zover.

In Breda heeft de gemeente een belastingkantoor gekocht om het te verbouwen tot azc. Met het COA waren mondelinge afspraken gemaakt over de levering van asielzoekers, maar door de verlaagde instroom kan daaraan niet worden voldaan. Ook een recreatieondernemer in De Wolden (Drenthe) zit met de handen in het haar: er dreigt leegstand in zijn bungalowpark. Hij eist asielzoekers.

Op Radio 1 hoorde ik vrijdagochtend vrijwilligers in de noodopvang Crailo, in het Gooi. De oude legerplaats zou worden omgebouwd tot azc, met een garantie voor tien jaar. Dat gaat niet door. Vrijwilligers uit Laren hebben een brandbrief gestuurd aan commissaris des konings Remkes. Zij pikken het niet dat hun vrijwilligerswerk op de tocht staat. 'Alles wat je hebt opgebouwd wordt afgebroken', zei er een. 'Het is afbraakbeleid.' Volgens een woordvoerder wordt het COA platgebeld door wanhopige burgemeesters met de vraag: 'Waar blijven de asielzoekers?'

Het is dat Laren een beschaafde plaats is, anders dreigden er Geldermalsense taferelen, maar dan anders.

Amsterdam en Utrecht beroepen zich op 'harde toezeggingen' betreffende de hoeveelheid asielzoekers die hun is beloofd. Maar inmiddels heeft de IND door de tegenvallende hoeveelheid asielaanvragen al driehonderd tijdelijke krachten op straat gezet en dreigt de situatie nijpend te worden.

De getroffen gemeenten hebben hun hoop gericht op de vijftienduizend 'statushouders' die nog woonruimte zoeken. En op de gereguleerde komst van vluchtelingen uit Turkse en andere kampen. Tot dusver zijn dat er volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff 787. Druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen.

In de Tweede Kamer kwam deze week het voorstel op tafel om 750 alleenstaande vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen. Een humaan plan. Bovendien kan dan wellicht de opvang in Crailo openblijven.

Maar volgens Mona Keijzer van de christen-democraten moeten we oppassen met het gastvrij uitnodigen van kinderen. Voor je het weet fungeert het kind namelijk als 'brug' voor 'vier of vijf gezinsleden', en laden smokkelaars voortaan hun rubberboten vol met kinderen die in het belastingkantoor van Breda allemaal gaan zitten bellen en hun uitgebreide familie uitnodigen om ook te komen. Ruimte zat.

Mona Keijzer moet er nog aan wennen dat we met een asielzoekerstekort zitten.

Maar het is natuurlijk waar wat burgemeester Broertjes van Hilversum zei: als de Turken straks de grenzen weer openen, is dat probleem heel snel opgelost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden